Így segíti a videojáték-ipar a koronavírus elleni harcot

Elemzések2020. júl. 25.Növekedés.hu

A COVID-19 járvány súlyosan érinti az egész világot, úgy az embereket, mint a cégeket, és ez alól a videojáték-ipar sem kivétel. Éppen ezért sok játékfejlesztő és kiadó döntött úgy, hogy maguk is beszállnak a vírus elleni harcba. Volt cég, ami a kutatásokat támogatta, mások az otthonlétet igyekezett megkönnyíteni, míg némelyik cég adománygyűjtést szervezett.

A Halo-sorozat legújabb epizódjait jegyző 343 Industries például kiadott egy kiegészítő csomagot a Halo 5: Guardianshoz. Ez volt a Relief and Recovery REQ DLC, amelynek bevételéből, több mint 200 ezer dollárból támogatta a vírus elleni harcot. Emellett egy különleges, a Halo-hoz kapcsolódó, Spartan témájú pólót is a piacra dobott, az ebből származó bevételt szintén a járvány ellen küzdő szervezetekhez jutatta el.

Az Activision Blizzard 2009-ben alapította meg a Call of Duty Alapítványt, ami a háborúból visszatérő veteránoknak nyújt segítséget elhelyezkedni a civil munkaerőpiacon. A vállalat idén 2 millió dolláros adományt juttatott el az alapítványhoz, hogy ezzel is segítsék a járvány miatt munkájukat elvesztett veteránokat.

A Zenimax Media és egyik leányvállalata, a Bethesda Softworks, valamint annak belsős fejlesztőcsapata, a Bethesda Game Studios közös erővel 1 millió dollárt osztott szét a különböző jótékonysági szervezetek, mint a UNICEF és a Direct Relief között, valamint arra is fordítottak tőkét, hogy saját dolgozóikat is támogathassák ezekben a szorult időkben.

A Halo egykori fejlesztője, a jelenleg a Destiny-sorozatot futtató Bungie létrehozta a Guardian's Heart adománygyűjtő kezdeményezést, amelynek első 24 órájában 350 ezer dollárt gyűjtött össze. A játékosok 20 vagy annál több dollár felajánlása után megkapták a Guardian's Heart emblémát a Destiny 2-ben. A adománygyűjtés célja 700 ezer dollár volt, végül 780 ezer dollár jött össze. A Bungie ezt a pénzt a Direct Reliefnek utalta át.

A CCP Games sikertörténetük, az EVE Online keretein belül indította újra a Plex For Good kampányt, amit 2005-ben indított el először, miután 2004 decemberében egy cunami végigsöpört az Indiai-óceán partjai mentén. A CCP Games azóta több ízben is igyekeztek ezen a módon segíteni a katasztrófa sújtotta országoknak. Ennek folyamán a játékosok a (valódi pénzért megszerzett) játékbeli valutát használva támogathatják a COVID-19 elleni harcot, amit a CCP Games természetesen valódi pénzben juttat el a megfelelő szervezetekhez. Az áprilisban indított kampány egy hónap alatt 100 ezer dollár adományt gyűjtött össze.

Európa lassan legnagyobb játékfejlesztőjévé és kiadójává növi ki magát a lengyel CD Projekt, amely 4 millió zloty (950 ezer dollár) adományt utalt át a non-profit Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy nevű alapítványnak. A pénz felét a vezetőség és a vállalat befektetői, mint magánszemélyek ajánlották fel, míg a másik felét a CD Projekt adományozta oda.

A Gears of Wart jegyző The Coalition a beteg gyermekek életének könnyebbé tételét tűzte ki célul ezekben a nehéz időkben, és 200, különlegesen felszerelt Xbox One X-et adományozott a Gamers Outreach Alapítványnak, ami eme konzolokat 200 kórház gyerekosztályára küldte szét az Egyesült Államokban.

A nem túlságosan hízelgő „a világ legrosszabb cége” díjat több évben is elnyert Electronic Arts dolgozói 2 millió dollárt gyűjtöttek össze, hogy támogassák a COVID-19 elleni harcot világszerte.

Emellett Kanadában, Svédországban és az Egyesült Államokban ételt és alapvető ellátmányt adományozott kórházaknak és különféle szervezeteknek.

A Paradox Interactive olyan, általuk kiadott játékok bevételéből támogatta a WHO-t és a United Nations Foundationt, mint a Cities: Skylines, a Hearts of Iron IV, a Pillars of Eternity, a Shadowrun Returns és a Surviving Mars. Ezek eladásából együttesen 500 ezer dollár jött össze.

A Riot Games két társalapítója fejenként 500 ezer dollárt ajánlott fel, míg további 500 ezer dollárt adtak össze a League of Legends fejlesztői, ezzel összesen 1,5 milliót adományoztak Los Angelesnek – 400 ezret a Los Angeles Food Banknek, 200 ezret a Mayor's Fundnak, míg a maradék pénzt különböző non-profit jótékonysági szervezetek között osztották szét. Emellett maszkokat is vásároltak orvosoknak, mentősöknek és olyan embereknek, akik munkájukból kifolyólag veszélyeztetett a koronavírus.

A Square Enix számos játékát ingyenessé tette a Steam rendszerében, hogy ezzel is megkönnyítse az otthonmaradást.

Emellett elindította a Stay Home and Play kampányt, szintén a Steam felületén. Ez egy játékcsomag volt, amiben több programjukat vásárolhattuk meg kedvezményesen, s az ebből befolyó összeget a Square Enix jótékonysági szervezetekhez juttatták el Észak-Amerikában és Európában. Emellett a brit UKIE-n keresztül ingyenes játékokat juttatott el az egészségügyben dolgozóknak.

A Take-Two leányvállalataival és stúdióival, így a Rockstar Gamesszel, a 2K-val, a Private Divisionnel és a Social Pointtal karöltve felajánlották bevételük 5 százalékát a vírus elleni küzdelemre. Az adomány olyan, élő szolgáltatásként működő, ezáltal folyamatosan pénzt termelő játékokból származik, mint a GTA Online, a Red Dead Online, az NBA 2K20, az NBA 2K19 és a Dragon City, de néhány digitálisan értékesített program, például a The Outer Worlds bevételének egy részét is erre a küzdelemre fordították. A 2K és a Humble Bundle emellett közösen is kiadtak egy csomagot, amivel az International Medical Corpsot támogatták, és amiből több mint 12 ezer példány kelt el.

A videojátékok streamelésével foglalkozó Twitch a Stream Aid esemény keretében 2,77 millió dollárt gyűjtött össze a United Nations Foundation által létrehozott COVID-19 Solidarity Response Fund for WHO alaphoz. Ehhez a Ubisoft is hozzájárult 150 ezer dollárral.

A Facebook az IMG nevű sport és szórakoztató céggel közösen megrendezték a Mario Tennis Aces című virtuális bajnokságot, amin olyan híres teniszezők mérték össze tudásukat, mint Maria Sharapova, Kevin Anderson, Madison Keys, valamint Serena és Venus Williams, de részt vett a mérkőzésen Gigi Hadid modell és Stephen Baldwin szintén modellként dolgozó lánya, Hailey Bieber is.

Minden résztvevő 25 ezer dollárt – összesen 400 ezer dollárt – adományozott egy általa választott jótékonysági szervezetnek. A győztes pedig tovább 1 milliót adományozott.

A videojátékok terjesztésével és eladásával foglalkozó Humble Bundle létrehozta a 40 videojátékot, valamint digitális- és hangkönyveket tartalmazó Humble Conquer COVID-19 Bundle nevű csomagot, amiből több mint 200 ezer példány kelt el, így 6,5 millió dollár jött össze. Ezt a Humble Bundle különböző, a vírus ellen küzdő szervezeteknek osztotta szét.

A Valve négy nagyobb független fejlesztővel összeállva létrehozta a Go Play Inside csomagot, amibe olyan játékokat tettek bele, mint a díjnyertes Subnautica, a Dead Cells, a Celeste és a méltán népszerű The Escapists 2. A csomag bevételének 20 százalékát a COVID-19 Relief Fund of Action Against Hungernek ajánlották fel. 

A PlayStation 5 kiadására készülő Sony 10 millió dollárral támogatta a megromlott gazdasági helyzet miatt küszködő független játékfejlesztőket. Továbbá a cég létrehozott egy 100 millió dolláros alapot, amellyel három területet támogatott: jótékonysági és olyan szervezeteket, amelyek a vírus ellen harcoltak; oktatást nyújt embereknek, akiknek tervei a járvány miatt nem valósulhattak meg; kreatív szakembereket támogat, akik élete nehézzé vált a koronavírus miatt.

A Sony emellett elindította a Play at Home kezdeményezést, amely keretében minden PlayStation 4 felhasználó számára ingyenesen elérhetővé tette a három játékot tartalmazó Uncharted: The Nathan Drake Collectiont, valamint a Journey című játékprogramot.

A Microsoft saját belsős jutalompontjait, a játékosok által gyűjtött és felajánlott Microsoft Rewardpontokat váltotta több százezer dollárra (pontos összeget nem adtak meg), és ajánlotta fel a CDC Foundationnek. Később ugyanezzel az akcióval a United Nations Foundationt és a GlobalGivinget is támogatta.

Mint látható, a videojáték-ipar résztvevői, akik maguk is komolyan szenvednek a COVID-19 járványától, igyekeznek a tőlük telhető módon segíteni a vírus elleni harcot. És nem csak a cikkben említett nagy résztvevők, de rengeteg kisebb, független fejlesztő és streamer is próbálja a maga szűkös keretei között megsegíteni a rászorulókat. Például Tyler "Ninja" Blevins streamer és felesége, Jessica 150 ezer dollárt adományozott a Feeding America jótékonysági szervezetnek, míg a Developers in Scotland nevű, a skót játékfejlesztőket egybetömörítő szervezet 3000 fontot adott a helyi NHS szervezetnek.