IMF: Kína jön ki legjobban a járványból

Elemzések2021. ápr. 7.Sz.A.

A legkisebb gazdasági kárt Kína szenvedi el a járvány miatt, a legmélyebb visszaesés Európát és Kína legnagyobb riválisát, Indiát sújtja. Középtávon az USA térhet vissza leghamarabb a járvány előtti növekedési pályára - derül ki a Nemzetközi Valutaalap kutatási vezetőjének elemzéséből. Magyarországnak a régiós átlagnak megfelelő, 4,3 százalékos bővülést jósolnak.

A gazdasági élénkítő csomagok és a viszonylag gyors oltási kampányoknak köszönhetően a Nemzetközi Valutaalap optimistábban látja az idei gazdasági növekedést, és a januárihoz képest erősebb bővülési ütemet jósol a legtöbb gazdaságnak - derül ki a nemrég közzétett Világgazdasági Kilátások (World Economic Outlook) áprilisi előrejelzésből, melyhez Gita Gopinath, az IMF kutatási osztályának vezetője fűzött gondolatokat.

Eszerint idén hat százalékos is lehet a világgazdaság bővülési üteme, 4,4 százalékos növekedés várható jövőre, miután tavaly soha nem látott mértékben, 3,3 százalékkal esett vissza a globális termelés.

A járvány miatti visszaesést legkönnyebben Kína vészelte át: tavaly csupán a növekedési tempójának visszaesésével kellett számolnia (2,3%), idén pedig 8,4-8,6 százalékos GDP növekedéssel már le is dolgozhatja a tavalyi kiesést, jövőre 5,6 százalékkal tovább bővülhet a gazdasága. A legnagyobb vesztesek között szerepel a fejlett államok csoportjában a dél-európai országok, illetve Nagy-Britannia nagyjából 10 százalék körüli tavalyi recesszióval, amit idén 4-5 százalékos korrekció követhet.

A felzárkózó államok közül Kína legnagyobb riválisa, India, illetve Mexikó és több latin-amerikai ország szenvedi el a legnagyobb növekedési veszteségeket, rövid távon. 

 

Kínában egyébként 560 millió embert oltanak be június végéig, jelenleg naponta 4,8 millió adagot adnak be - írja a New York Times, amely emlékeztet, hogy - mivel az élet már rég visszaállt a régi kerékvágásba - sokszor nehéz meggyőzni a lakosságot, hogy oltasson.

Középtávú kilátások: itt az USA vezet

A járvány ellenére az Egyesült Államok viszonylag hamar pótolhatja a tavalyi gazdasági visszaesést, és idén a vártnál gyorsabban, 6,4 százalékkal bővülhet, így az USA az egyetlen állam, amely a járvány előtti előrejelzésekhez viszonyítva kissé jobban teljesíthet jövőre - írja elemzésében Gita Gopinath, az IMF kutatási osztályának vezetője.

Ez többek között az eddigi mentőcsomagoknak, illetve a nemrég bejelentett, többezer dolláros infrastrukturális és zöld fejlesztésekre fókuszáló élénkítő programoknak lehet a jótékony hatása.

Az egy főre eső jövedelemkiessel kapcsolatban az IMF elemzése úgy kalkulál, hogy átlagosan 5,7 százalékos visszaeséssel kell számolni az alacsony jövedelmű országok esetében, 4,7 százalékkal a felzárkózó államokban, míg a fejlett országok körében 2,3 százaléknál kisebb lehet a veszteség 2020 és 2024 között. További 95 millió ember kerülhetett vissza tavaly a szegénységi küszöb alá.

Az egyenlőtlen kilábalás miatt az alacsony képesítést igénnyló munkát végzők és a digitalizáció miatt munkahelyüket elvesztők vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, nekik a legkevesebb az esélyük arra, hogy visszakapják munkahelyüket - olvasható az elemzésben.

Az IMF szakértői úgy látják, hogy az eddigi összesen mintegy 16 ezer milliárd dollár értékű állami pénzügyi mentőövek miatt egy, a tavalyinál háromszor mélyebb recessziót sikerült elkerülni.

A 2008-as válsággal összehasonlítva a gyors élénkítő programok miatt a középtávú növekedési veszteség kisebb lehet, mintegy három százalékra tehető.

Magyarország hazai összterméke (GDP) idén 4,3 százalékkal nőhet, jövőre még nagyobb mértékben, 5,9 százalékkal bővülhet - vélik az IMF szakértői.
Októberben közölt prognózisában a valutaalap még azzal számolt, hogy a magyar gazdaság teljesítménye idén szerényebben, 3,9 százalékkal nő.
Hazánkban az éves átlagos infláció idén 3,6 százalékra emelkedhet, jövőre viszont mérséklődik, 3,5 százalékra.