Kiderült, melyik ország jött ki először a válságból, nem is akárhogy

Elemzések2020. aug. 30.Sz.A.

Gyorsan magára talált a kínai gazdaság: a világon elsőként már áprilistól határozott növekedést mutatott, igaz, a bővülés gyors tempója kicsit alábbhagyott júliusra. Így legjobb esetben is csak egy százalékkal nőhet az év egészében a kínai GDP, ami messze van a hosszú évek óta megszokott hat százalék fölötti szinttől, de legalább pozitív tartományban lesz.

A kínai gazdaság korábban talpra állhat, mint a világ más országainak gazdasága, mert a koronavírus-válság hamarabb érte el a távol-keleti országot, mint a nyugati félteke államait. 
Bár az év első három hónapjában a korábbi éves 6 százalék körüli növekedéssel szemben 6,8 százalékkal zsugorodott az ország gazdasága, azt követően azonban kifejezetten kedvező jelek mutatkoztak.

A kínai statisztikai hivatal július közepén nyilvánosságra hozott számai szerint a második negyedév már 3,2 százalékos növekedést mutat az előző év hasonló időszakához képest.

Az előző negyedévhez képest a növekedés még imponálóbb, hiszen április és június 11,5 százalékkal magasabb volt a kínai bruttó hazai termék (GDP), mint három hónappal korábban. Ezek a számok mindenkit megleptek, mert az elemzőt alig 2,5, illetve 9,6 százalékos bővüléssel számoltak. 

A kínai GDP változása negyedéves lebontásban (%, év/év)

A V alakú kilábalás jobban látszik a havi lebontású adatokon (%, hó/hó)


A felhőtlen optimizmustól azonban óvnak a szakértők, hiszen az ipari termelés júniusban ugyan 4,8 százalékkal emelkedett, azonban az év első felében még mindig 1,3 százalékkal alatta van az egy évvel korábban mért értéknek. 

Ugyancsak óvatosságra int, hogy júniusban az elemzői konszenzusként várt 0,3 százalékos csökkenéssel szemben 1,8 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábban mért értékhez képest.

Összességében az év első hat hónapjában 11,4 százalékkal teljesített gyengébben a kiskereskedelem, mint 2019 első felében.

Erős lokomotív maradt az export

Az ágazaton belül – csak úgy, mint a világ más országaiban – a vendéglátást érte a legnagyobb csapán. Júniusban az alágazat teljesítménye 15,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, az első félévet tekintve pedig ennek több mint kétszerese, 32,8 százalék az esés mértéke. 

Ezzel szemben a külkereskedelem a vártnál hamarabb magára talált, bár ellentétes tendenciák figyelhetők meg a behozatalban, illetve a kivitelben. Júliusban az export a várt 0,2 százalékos visszaeséssel szemben 7,2 százalékkal emelkedett, az import viszont alig fél százalékkal nőtt, pedig az elemzők egyszázalékos bővülésre számítottak. 

A kínai export alakulása (milliárd dollár)

Az első félévet követően azonban megtorpanni látszik a növekedés tempója. Júliusban az ipari termelés bővülése elmaradt a várt 5,1 százalékos értéktől, és maradt a júniusban mért 4,8 százalékon.

A kiskereskedelem növekedése is lassabb a korábban vártnál, hiszen az elemzők az év hetedik hónapjában már 0,1 százalékos növekedéssel számoltak,

miközben a tényadatok 1,1 százalékos csökkenést mutatnak. A legjobban sújtott vendéglátás még messze van a talpraállástól, de már csak 11 százalékkal marad el egy évvel korábbi teljesítményétől.

Ezekből az adatokból is látható, hogy – ha meg is indult felfelé a kínai gazdaság – azért nem lesz egyszerű bővüléssel zárni az idei évet. Ezt a vélekedést erősíti, hogy

az ipari termelési és az export viszonylagosan kedvező adatai a jelentősen megnőtt egészségügyi cikk gyártásnak és exportnak köszönhető, amely az év második felében már nem tartható fenn.

Az exportra berendezkedett kínai gazdaság bővülését ugyanakkor az is lassítja, hogy a koronavírus-válság miatt jelentősen csökkent a globális kereslet. Az alábbi ábrán látható, mely országoktól milyen mértékben függ most a legjobban a kínai export, ezen piacok visszaesése majd a harmadik negyedébves adatokban is látszódni fog.

Nem mellékesen a jó adatokban az is benne van, hogy a kínai jegybank még a korábbiaknál is aktívabb hitelezési politikát folytat, aminek következtében igyekszik minél több hazai tech vállalatot tőkével felerősíteni.

Hogy áll az Új Selyemút?

Itt érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt időszakban alig valamit lehetett hallani az „Egy övezet, egy út” (BRI) kezdeményezésről, amely a kínai áruk Európába vezető útját (is) lenne hivatott könnyebbé tenni. Ugyanez a helyzet a BRI regionális intézményével, a Közép-Kelet-Európa országait és Kínát összefogó a 16+1 kezdeményezéssel. Mindez leginkább a koronavírus miatti lezásárok eredménye, de benne van az is, hogy a kínai jegybank most elsősorban a kínai nemzeti vállalatok (főleg a tech területén) megmentésével és megerősítésével van elfoglalva

De ennél talán fontosabb, hogy

az amerikai elnökválasztás közeledtével erős veszélyt jelenthet a kilábalásra, ha ismét lendületet vesz az amerikai-kínai kereskedelmi háború.

Erre van esély, hiszen Donald Trump amerikai elnök egy augusztus 22-i felmérés szerint jelentősen, 49-41 arányban vesztésre áll a demokrata elnökjelölt, Joe Bidennel szemben, de ez az előny azóta valamelyest csökkent. Egy biztos, Trump jó eséllyel a kínai kártyához fog nyúlni, hogy feledtesse, mennyire rosszul kezelte a koronavírus-járványt.

A fenti előnyöket és veszélyeket egybevetve szakértők úgy vélik, az idei év egészét tekintve valahol fél-egy százalékkal bővülhet a kínai gazdaság, tehát mindenképp pozitív tartományban lesz a növekedés, ami - a második negyedéves európai és amerikai siralmas adatok fényében - egyelőre nagyon kedvezőnek tűnik.