Hogyan indul az új egyetemi tanév? - A szemináriumok személyesen, az előadások főként online lesznek

Elemzések2020. szept. 7.Szabó Anna

A koronavírus-járvány jelentősen átalakította a szeptemberben induló felsőoktatás tanrendjét is. Egyelőre csak az indulás a biztos, a nagyobb előadások és rendezvények sorsa egyetemenként változó. A legtöbb helyen a szemináriumok tantermi formában, személyes jelenléttel lesznek megtartva, míg az előadásoknál sok lesz az online. A BGE és az SZFE is egy héttel később kezdi a tanévet.

A legtöbb felsőoktatási intézményben személyes bejárással, illetve hibrid oktatással elindul ma a tanév, de kötelező a maszkviselés, a másfél méteres távolság tartása, a takarító személyzetnek sokkal gyakrabban kell a fertőtleníteni a közös helységeket. A levelező oktatást, illetve a nagyobb létszámú egyetemi előadásokat a legtöbb helyen online formában oldják meg.

Az egyetemi épületek tantermen kívüli helyiségeiben (folyosók, tanszéki és ügyfélszolgálati irodák, tankonyhák, tanéttermek, laboratóriumok, számítógéptermek, mellékhelyiségek) a maszk viselése kötelező. 

A szorgalmi időszakban is jelentős változásokra lehet számítani.

A felsőoktatási intézmények döntő többségében hibrid oktatást vezetnek be, de akadnak olyan egyetemek, főiskolák is, ahol távolságtartás,a maszkviselés, illetve fertőtlenítő használata mellett ugyan, de hagyományos, azaz személyes részvétellel tervezik indítani a szorgalmi időszakot.

Azokban az intézményekben, ahol a hibrid oktatás mellett döntöttek, a nagyobb létszámú, általában 40 fő feletti oktatási formákat, így az akár több száz fő részvételével zajló előadásokat digitálisan tartják meg, amely lehet élő közvetítés vagy videofelvétel is. Ezzel szemben a szemináriumokat, konzultációkat, illetve – ahol létezik – a laboratóriumi gyakorlatokat szigorú távolságtartással, kötelező maszkviseléssel lehet csak látogatni, rendszeres fertőtlenítés mellett.

Az egyetemi épületek tantermen kívüli helyiségeiben (folyosók, tanszéki és ügyfélszolgálati irodák, tankonyhák, tanéttermek, laboratóriumok, számítógéptermek, mellékhelyiségek) a maszk viselése kötelező.

Általános szabály, hogy az egyetemeken személyes megjelenést nem vállalhat, és email-ben tájékoztatási kötelezettsége van annak a hallgatónak, aki betegség jeleit érzékeli magán, különösen a koronavírus ismert tüneteit. Azt is jelezni kell, ha olyan személy fertőződött meg koronavírussal, akivel egy háztartásban él, vagy akivel közvetlen kapcsolatba került, illetve ha otthoni vagy kórházi karanténba került. 

Miután az elmúlt napokban jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma az országban, nem lehet tudni, hogy a későbbiekben szükség lesz-e, illetve a kormány tervez-e további szigorításokat a járvány felerősödése miatt. Amennyiben erre sor kerül, úgy azt átírhatja a felsőoktatási intézmények előzetes elképzeléseit az első félév menetrendjének mikéntjére vonatkozóan.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tantermi oktatásra készülnek.

Az egyetem holnapjának tanúsága szerint a közösségi közlekedés reggeli csúcsterhelésének mérséklése érdekében negyed kilenc előtt nem kezdődhet egyetlen óra sem, az órarend szerinti, negyed kilenckor kezdődő dupla (tripla vagy hosszabb) órákat fél 9-kor kell kezdeni, legalább egy óraközi szünetet el kell hagyni és az órarend szerinti időben be kell fejezni.

A zárt terekben az órákon kötelező lesz az orrot és szájat egyaránt takaró maszk (sál vagy kendő) viselése, valamint az 1,5 méteres távolság tartása. A betegség jeleit mutató hallgatók nem léphetnek be az egyetem területére. Ők és a velük együtt élő hallgatók kérvényezhetik az online oktatást.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tantermi és online kurzusok kombinációjával indítják a tanévet szeptembertől.

A személyes órákon kötelező lesz a maszkviselés és a védőtávolság betartása. A betegség jeleit mutató, vagy egyébként veszélyeztetett hallgatók is élhetnek az online oktatás adta lehetőségekkel.

A Budapesti Corvinus Egyetemen sem lesznek hagyományos előadások.

A 40 főnél nagyobb előadásokat online tartják, míg az ennél kisebb létszámú kurzusok, jellemzően szemináriumok esetében személyes oktatás várható. A szemináriumoknál cél a túl közeli személyes kontaktusok elkerülése érdekében korlátozhatják a résztvevők számát. Itt is kötelező lesz a maszkviselés.

A Budapesti Gazdasági Egyetemen a tervezettnél egy héttel később, szeptember 14-én kezdődik meg a tanév.

Az egyetem honlapján szereplő tájékoztatás szerint szeptemberben a tervek szerint hibrid oktatási módszerrel kezdenek, de ha az adott helyzet megköveteli, azonnal és teljes körűen tudják folytatni a félévet digitális formában is.

Nappali munkarenden az 50 főnél nagyobb létszámú előadásokat online formában tartják meg.

Az 50 főnél kisebb létszámú előadásokat, illetve a kis létszámú gyakorlatokat jelenléti oktatás formájában szervezzük a távolságtartási és a higiéniai követelmények betartásával.

Levelező munkarenden az oktatás fő szabályként online formában történik, de biztosítják a személyes konzultáció lehetőségét.

A tantermekben a maszkviselés kötelező, ahogyan a hallgatók közti 1,5 méteres távolság megtartása is. 

Az Óbudai Egyetemen minden szakon és képzési szinten online előadások lesznek, élőben sugározva vagy videofelvételről.

Ezeket az órákat csak reggel 8 órakor lehet kezdeni, és az online előadások, illetve a személyes jelenléttel megtartott órák között elegendő időt kell biztosítani a hallgatóknak az utazásra. A laboratóriumi gyakorlatokon személyesen is részt vehetnek a tanulók, de szájmaszkot kell viselniük. Emellett egyéni és csoportos konzultációk, szeminárumok is megtarthatók lesznek.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen már megkezdődött a tanév szeptember 1-én. A tanévnyitó ünnepségén a járványhelyzet miatt csak az elsőéves hallgatók és a kitüntetésben részesült hallgatók és oktatók vettek részt egymástól kellő távolságra helyet foglalva a Ludovika Arénában.

A Színház és Filmművészeti Egyetemen is egy héttel csúszik a tanévkezdés.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát nem értesítette Upor László, az SZFE rektorhelyettese arról, hogy elhalasztja az egyetemen a tanév megkezdését és meghosszabbítja a beiratkozás határidejét - tájékoztatta az alapítvány vasárnap az MTI-t. "A döntéssel nem értünk egyet, és arra kérjük rektorhelyettes urat, hogy indokolja a döntését és tájékoztasson minket annak jogi megalapozottságáról" - írta a kuratórium.

Upor László rektorhelyettes az SZFE vasárnap délutáni demonstrációján közölte, hogy egy héttel elhalasztják a tanév megkezdését, a beiratkozás határidejét pedig szeptember 13-ig meghosszabbítják. Az SZFE fenntartója szeptember 1-től a Színház- és Filmművészetért Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. Az intézmény átalakítása elleni tiltakozásul a hallgatók hétfőn éjjel elfoglalták az egyetemet, az intézmény vezetése pedig szeptember elsejei hatállyal lemondott, szeptember végéig azonban ellátják feladataikat.

Idén 91 460-an jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, a felvételizők háromnegyede pedig be is került az egyetemekre, főiskolákra.

A felvételizők négy százalékkal nagyobb arányban kapták meg a lehetőséget a felsőoktatási tanulmányaik megkezdésére, mint tavaly, és minden öt felvett hallgatóból négy állami ösztöndíjban részesül - az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatai szerint.