Megfigyelhetően nyílik az olló a vagyonosok között Magyarországon

Elemzések2022. máj. 3.K.M.

Az elmúlt 4-6 évben markánsan gyarapodott egy 1000-2000 fős szupergazdag kör, bár a leggazdagabb 50 000 gazdag ember további gyarapodása is folyamatos trend maradt - mondta a növekedés.hu-nak Karagich István a Blochamps Capital pénzügyi tanácsadó cég alapító-ügyvezetője.

Elképesztő mértékben gyarapodtak a hazai gazdagok a covid időszakban is, érdekes lesz azonban, hogy miként változik majd a vagyonosodás az új, inflációs időszakban.

2022-ig a 3 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkezők a 2017/2018-as vagyonukhoz képest minimum 50-60 százalékos növekedést értek el

Ez egy európai szemmel is kiemelkedő, több mint ezer fős, 10 millió dolláros pénzügyi vagyonnal bíró privátbanki befektetői réteg kiépülését jelenti - emelte ki Karagich István.

Eközben a középső vagyonos szegmensnek, a 30-100 millió forint befektetési vagyonú (nagyjából 100-500 milliós teljes vagyonú) rétegnek nincs akkora befektetési vagyona, hogy valóban érezhetően komoly emelkedést érjen el a portfóliója hozamával a piacon, viszont ahhoz már elég nagy a vagyonuk, hogy érdemi bővülésnek éljék meg a fogyasztás hiányában náluk maradó jövedelmet.

Elképesztő mértékben gyarapodtak a hazai gazdagok a covid időszakban is, érdekes lesz azonban, hogy miként változik majd a vagyonosodás az új, inflációs időszakban.

Ennek a rétegnek az intenzívebb kiszolgálása pénzügyi termékekkel, kiváló piac a bankoknak, alapkezelőknek, hiszen a szolgáltatások digitális átalakulásával olyan eszközök és termékek lesznek elérhetőek, amellyel egyszerre lesznek a prémium, az affluens és a privátbanki ügyfélrétegek bevonhatóak a befektetésekbe.

Azon személyek száma, akik privátbankoknál kezeltetik vagyonukat, alig bővült, vagyonosok új tömege nem jelent meg.

Sőt, az egyes vagyonsávokban nyilvántartott ügyfélszámlák száma sem nagyon változik.

A magyar privátbanki ügyfelek mindössze 8-9 százaléka birtokolja az összes kezelt vagyon közel 40 százalékát.

Jelenleg nagyjából 4000 olyan család van Magyarországon, akik 100 millió forintnál nagyobb összegű nettó megtakarítást és nagyjából 250-500 milliós teljes vagyont tudhatnak a magukénak.

Az elmúlt 5 évben több, mint 70 százalékkal nőtt a hazai privátbankok által kezelt vagyon, miközben a számlák száma csaknem 10 százalékkal csökkent.

A teljes lakossági megtakarítás 9 százaléka az elit 1 ezreléknél összpontosul. Ez a szűk kör a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások 10 százaléka fölött rendelkezik.

A Blochamps mérése azt mutatta ki, hogy 300 millió forint feletti kezelt vagyonú ügyfelek tudtak a piac egészét vizsgálva a legintenzívebben nőni 2017-2021 között, ám a 100-300 milliós vagyonkategória is 80 százalék feletti bővülést mutatott ebben az időszakban.

A szolgáltatási és vagyonkezelési limit összetett kérdés a világban is, Magyarországon pedig különösen.

A „hivatalos” privátbanki limit nemzetközi zsinórmértékkel 1 millió dollár - 340 millió forint - volna, azonban ez az utóbbi években a vagyonkezelési piac átalakulása miatt a gyakorlatban inkább ötszázezer dollár már, miközben sem termék elérhetőségben, sem szolgáltatási kör elérésben nincs akkora különbség egy százezer dolláros és egy tíz millió dolláros ügyfél között, mint 10 éve.

A magyar piac ezeknél a szinteknél jóval alacsonyabb belépési szintekkel kínálta a privátbanki szolgáltatását mindig is, azonban az adminisztratív és a bérterhek növekedése kikényszerítette a legtöbb szolgáltatónál a kiemelt szolgáltatások elérhetőségének limitemeléssel való szűkítését.

A legnagyobb belépési limittel az elmúlt években fenntartotta az első helyét a Gutmann Magyarország, akiknél 2021-ben már 360 millió forintos vagyon kellett egy privátbanki számla nyitásához.

Az elmúlt években 2018 és 2019 között volt egy érezhető emelés a belépési limitekben piacszerte.

A vezető szolgáltatók rendre 100-120 millió forintra kalibrálták az exkluzív szolgáltatásokhoz való hozzáférhetőség szintjét. Érdekesség, hogy ezek voltak a legdrasztikusabb váltások az elmúlt négy-hat évben, azaz általánosságban csak nagyon óvatosan jellemző a limit jelentős emelése - emelte ki Karagich István.

Sőt, olyan szolgáltató is van, ahol az az új működési stratégia fókuszába állított affluens réteg felé nyitás mellett döntött a menedzsment, így 100-ról 30 milliósra csökkentve a private banking limitjüket.