Mennyi devizát tud az MNB energiaimportra költeni?

Elemzések2022. okt. 17.HP

Az MNB devizatartaléka szeptemberben megközelítőleg 37 milliárd euró körül mozgott. A tartalék 4 milliárd euróval meghaladta Magyarország rövid lejáratú külső adósságának szintjét, amely biztonságos tartalékmegfelelést jelent. A jegybanki bejelentés szerint az MNB biztosítja az állam energiaimportjához szükséges devizát. Ez a jelenlegi nemzetközi energiaárakon számolva havi szűk egymilliárd eurót jelent. Az intézkedés, avagy a célzott intervenció hatására az év végégig durván 2,5 milliárd euróval csökkenhet a devizatartalék. A biztonságos tartalékmegfelelés még ezután is fennmarad, azonban egyre nagyobb szükség van az uniós forrásokra.

2022 szeptemberében az MNB megközelítőleg 37 milliárd euró devizatartalékkal rendelkezett. Magyarország rövid lejáratú külső adóssága pedig megközelítette a 33 milliárd eurót.

A nemzetközi tartalék nagyságrendileg 4 milliárd euróval meghaladta a befektetők által leginkább figyelt rövid külső adósság szintjét, ami továbbra is biztonságos tartalékmegfelelést jelent.

Az MNB jócskán eleget tett a jegybankok által követett Guidotti-Greenspan szabálynak. A szabály azt mondja ki, hogy az adott ország devizatartalékának fedeznie kell a rövid lejáratú külső adósságot.

A magyar gazdaság rövid lejáratú külső adóssága és devizatartalék-állománya

Forrás: MNB

A Magyar Nemzeti Bank tehát jelenleg legfeljebb 4 milliárd eurót költhet el biztonsággal az energiaimport devizaigényének fedezésére.

A devizatartalék ennél jelentősebb csökkentése aggodalomra adhat okot a befektetők körében, amelynek eredményeként felerősödhetne az eladói nyomás a pénz- és devizapiacokon.

A jegybanknak ráadásul figyelembe kell vennie a rövid külső adósság megemelkedésének kockázatát, ami szűkítheti a fenti 4 milliárd eurós mozgásteret.

Energiaszámla

A folyó fizetési mérleg tételei az energiaegyenleg kivételével többletesek – erre mutatott rá a napokban Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

Az energiaimporton keresztül azonban jelentős hiány keletkezik a brutálisan elszálló energiaárak következtében. Az áram és a földgáz nemzetközi ára a többszöröse a háború előtti szinteknek.

Az energiaárak augusztusban tetőztek. Augusztusban hazánk energiaegyenlegének a hiánya megközelítette az 1,5 milliárd eurót.

Energiaegyenleg alakulása

Energiaegyenleg alakulása

Forrás: Magyar Bankholding, KSH

Augusztus óta azonban jelentősen csökkentek a tőzsdei energiaárak, ami hazánk energiaegyenlegének hiányát is mérsékli.

A földgáz és az áram ára lényegében lefeleződött, bár még mindig magas szinteken vannak. Ennek megfelelően az energiaegyenlegen keletkező havi hiány is visszacsökkenhet 1 milliárd euró alá.

Az energiaárak gyors változása ugyanakkor jelentős bizonytalansági tényező.

Földgáz és áram nemzetközi árának alakulása

Földgáz és áram nemzetközi árának alakulása

Forrás: Magyar Bankholding

Devizapiaci intervenció

A jegybanki kommunikáció alapján az MNB október közepétől az év végéig biztosítja az ország energiaimportjához szükséges devizát.

Ha az év végéig fennmaradnának a jelenlegi energiaárak, akkor havi szűk egymilliárd euróval számolva 2,5 milliárd eurónyi devizatartalékot kellene elfüstölnie a jegybanknak ahhoz, hogy fedezze Magyarország energiaimportjának devizaszükségletét.

Ezáltal a devizatartalék szintje még 2022 végén is meghaladhatná a rövid lejáratú külső adósság szintjét.

Az év végétől azonban gyorsan elfogyhat az MNB biztonságos mozgástere. Ezen az uniós források beérkezése vagy újabb devizakötvény kibocsátások változtathatnának.

Miután a Magyar Nemzeti Bank korábban többször is hangsúlyozta annak fontosságát, hogy maradjon alacsonyan az ország államadósságának devizaaránya, nem valószínű újabb jelentős devizakötvénykibocsátás. A devizaarány jelenleg 23,5 százalékon áll, míg az Államadósság Kezelő Központ által megszabott felső határ 25 százalék.

Uniós források

A devizatartalékot érdemben az uniós források beérkezése növelhetné. A helyreállítási alap 5,9 milliárd euró, míg a 7 éves ciklusból befolyó pénzek további 22 milliárd eurót jelentenének. Emellett az előző ciklusból is hozzávetőlegesen 5 milliárd eurós kifizetés várat még magára.

Emiatt is különösen fontos az Európai Unióval történő megállapodás.

Az uniós pénzek egyrészről évente átlagosan 1 százalékponttal emelnék a magyar gazdasági növekedést, másrészről segítenének helyre billenteni hazánk külső finanszírozási képességét.

Forint

A jegybanki devizatartalék magas szinten történő tartása alapvetően megnyugtatja a piacokat.

Az MNB célzott devizapiaci intervenciója, vagyis az energiaimport devizaigényének fedezése ugyanakkor jelentős eladói nyomás alól mentesíti a forintot. Ez végeredményben alacsonyabb euró/forint árfolyamhoz vezet.

Az MNB beavatkozásának hiányában ugyanis az államnak a piacon kellene forintból devizát vennie az energiaszámla kifizetéséhez.