Milyen részvény hozhat most sokat a konyhára?

Elemzések2023. jan. 17.HP

Még mindig jelentős diszkonttal lehet megvásárolni az amerikai és a német részvénypiacokat a 2022 eleji értékükhöz képest. A háború lezárása, az energiahelyzet normalizálódása és az infláció tetőzése jótékonyan hatna a német részvénypiacra. Az amerikai részvények közül érdemes kiemelni a katonai védelmi szektort. A geopolitikai kockázatok jó eséllyel magasak maradnak az elkövetkezendő években, ami a védelmi kiadások növekedését fogja maga után vonni. Ebből pedig profitálhatnak a védelmi vállalatok.

2022 elejéhez képest a vezető amerikai S&P 500 részvényindex közel 20 százalékkal jár alacsonyabban.

Az amerikai részvénypiac alulteljesítését döntően az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed agresszív kamatemelési ciklusa és a dollár erősödése okozza. Mindez negatívan hat a befektetői hangulatra.

Emellett a magasabb kamatkörnyezetben a részvénypiacokról a magasabb hozamot nyújtó kockázatmentes államkötvénypiac irányába áramlott a tőke.

Amennyiben nem csökken kellő gyorsasággal az infláció az Egyesült Államokban, abban az esetben jóval 5 százalék felé emelheti a FED az irányadó rátát. Ezt a kockázatot a befektetők elkezdték beárazni a részvénypiacokon.

Mindezek fényében az amerikai részvényekkel kapcsolatban indokolt az óvatosság. A hosszútávon gondolkodó befektetők számára azonban már vonzók lehetnek az amerikai részvények, figyelembe véve a csúcsoktól számított 20 százalékos diszkontot.

DAX

A német DAX index az orosz-ukrán háború kitörését követően jelentős mélyrepülésbe kezdett. A német részvényindex ugyanakkor napjainkra már ledolgozta az esés nagy részét és csupán szűk 10 százalékos visszaesést mutat 2022 elejéhez képest.

A DAX emelkedését segítette, hogy az orosz-ukrán háború „keretek között” maradt, illetve Európa energiaellátása egyelőre biztosítottnak látszik erre a télre. A földgáztározók az EU-ban 83 százalékig töltve voltak december végén.

Emellett az euró gyengülése az exportáló német részvénytársaságok profitját megemeli, mely pozitívan hat az eredményességükre.

A német DAX index esetében számos pozitív kockázatot lehet megemlíteni. Ilyen például a háború lezárása, az energiahelyzet oldódása, illetve az infláció tetőzése. Ennek tükrében a kalandvágyóbb, hosszú távon építkező befektetők számára a német DAX index is vonzó lehet.

Védelmi szektor

Az amerikai védelmi szektor részvényeit külön érdemes kiemelni.

A katonai védelmi ágazat az aranykorát élheti. A geopolitikai kockázatok az egekben vannak. Az orosz-ukrán háború miatt hatalmas az európai országok kereslete az amerikai hadászati eszközök iránt.

Az Egyesült Államok is jelentős haderőfejlesztést hajt végre és fog még végrehajtani a Kínával szembeni rivalizálása miatt. Az USA és Kína közötti technológiai szakadék fokozatosan csökken. Erre újszerű megoldásokkal, illetve a haderő és a készletek növelésével válaszolhat az Egyesült Államok. Mindez szintén jelentős keresletet generál az amerikai katonai védelmi vállalatoknak.

Hosszú távon tehát a védelmi cégek „termékei” iránti kereslet jó eséllyel erős lesz, így az árbevételük növekedése a részvényárfolyamukra is pozitív hatással lehet.

Hogyan lehet részesedni a védelmi szektor nyereségéből?

A tőzsdén könnyűszerrel megvásárolhatjuk az amerikai katonai védelmi cégeket tömörítő passzív alapot, amely ITA US ETF névre hallgat.

E passzív alapban megközelítőleg 16 százalékos súllyal helyet kapott az F22-es és F35-ös lopakodó vadászgépeket gyártó Lockheed Martin.

Emellett közel 21 százalékos súllyal szerepel az alapban a rakétákat, lézereket és repülőket gyártó Rytheon Technologies, 6 százalékos súllyal a Boeing, valamint 5 százalékkal a Northrop Grumman és szintén 5 százalékkal a General Dynamics.

Sávozás

A fenti védelmi ETF árfolyama az elmúlt hónapokban 90 és 115 dollár közötti sávban mozgott. Az árfolyam jelenleg a sáv tetejénél tartózkodik. Az ETF árfolyama lényegében a 2022-es év eleji szint közelében mozog, vagyis masszívan felülteljesítő.