Minden jel egy újabb recesszióra mutat

Elemzések2019. szept. 9.Növekedés.hu

Egyre több olyan adat kerül napvilágra, ami a recesszió bekövetkezésére figyelmezteti a befektetőket. A CNBC elemzése szerint a legfőbb kiváltó okok a gazdasági lassulás, a lassú külföldi növekedés és az Amerika és Kína között zajló kereskedelmi és valutaháború. Az internetes keresések alapján drasztikusan megnőtt a recessziótól való félelem, mióta most júliusban a Fed a gazdasági válság óta először csökkentette a kamatlábakat.

A recessziós mutatók értelmezése nem egyszerű, éppen ezért a különböző közgazdászok, alapkezelők és elemzők sem értenek egyet abban a kérdésben, hogy Amerika gazdasági helyzete mennyire egészséges, és hogy folytatható-e az ország gazdasági bővülése hosszabb távon is. Alább felsorolunk néhány olyan mutatót, melyek előre jelzik az esetleges recessziót.

Kötvénypiac

A recesszió legegyértelműbb mutatója a fordított hozamgörbe.

A csökkentett kamatlábak mellett a tízéves kincstárjegy hozama augusztus 14. óta többször is a kétéves kötvény hozama alá esett. Egy egészséges piacon a hosszú lejáratú kötvények magasabb hozamot adnak, mint a rövid lejáratúak. Ezt a jelenséget nevezzük a hozamgörbe inverziójának. Ez a kötvénypiaci jelenség korábban mindig a recesszió megbízható jele volt. A hét utolsó recesszió előtt is bekövetkezett ez az esemény. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a recesszió körülbelül 22 hónappal történik meg az inverzió után.

GDP

Az Egyesült Államok GDP növekedése lassul. A gazdasági növekedés aránya 2 százalék volt a második negyedévben az amerikai Kereskedelmi Minisztérium múlt héten közzétett adatai szerint. 2018 negyedik negyedéve óta ez a leglassabb növekedési érték.

Vállalati bevételek

Az előzetes előrejelzések a bevételek növekedésének drasztikus csökkenését mutatják.

Tavaly decemberben még 7,6 százalék volt az S&P 500 éves bevételének az előrejelzése. Ez a szám most már 2,3 százalék körül van.

A Goldman Sachs and Citigroup elemzői a múlt hónapban csökkentették a 2019 és 2020-as évek várható bevételeit. Mindezt a lassuló gazdasággal, a kereskedelmi háborúk hatásaival és a lehetséges valutaleértékelődéssel indokolták.

Csökkenő gyártás

Az amerikai gyártás már majdnem elérte az elmúlt 10 év legalacsonyabb szintjét. Az amerikai gyártók BMI (Beszerzési Menedzser Index) értéke augusztusban 49,9-et mutatott a júliusi 50,4-hez képest.

Az IHS Markit szerint 2009 óta először maradt ez az érték a semleges 50,0 küszöbérték alatt, ami csökkenést jelez.

Júliusban a Fed tagjai aggodalmukat fejezték ki az olyan gyengülő gazdasági ágazatok miatt, mint a gyártás. Állításuk szerint az, hogy az Amerika és Kína között zajló kereskedelmi háború egybeesik a globális növekedési problémákkal, tovább nehezíti az üzleti biztonságot és a vállalatok beruházási terveinek megvalósítását.

Áruszállítási index

A gazdasági kilátások igen komornak tűnnek az áruszállítás szempontjából is.

Az áruszállítási index 5,9 százalékot esett júliusban, miután júniusban 5,3 százalék volt ez az érték, májusban pedig 6 százalék.

A júliusi jelentés szerint az áruszállítás indexe korábban a potenciális lelassulásra figyelmeztetett, mostanra azonban észre kell venni, hogy ez az érték most már a gazdaság visszaesését mutatja. Arra is felhívják a figyelmet, hogy egyre inkább az látszik, hogy a GDP negatív értéket mutat majd az év végére.

Réz

A réz ára 13 százalékot esett az elmúlt fél évben. Tom Essaye heti jelentése szerint a réz augusztusi összeomlása a hét legfontosabb fejleménye, és a piac még a háttérben zajló többszörös kockázatok ellenére is túl optimista volt.

Arany

Az aranyárak 20 százalékot emelkedtek, mióta májusban tovább fokozódott a vámháború.

Az arany egy biztonsági menedék a gazdasági bizonytalanságok idejében, csakúgy, mint az államkötvények.

Globális gazdasági bizonytalanságot mérő index

A gazdaságpolitikai bizonytalansági index, amely a politikával kapcsolatos aggodalmak mérésére szolgál az egész világon, júniusban elérte a mindenkori legmagasabb, 342 szintet.

Ez az index nyomon követi, hogy az újságcikkek hányszor használnak olyan kifejezéseket és szavakat, amik gazdasági és politikai bizonytalansággal kapcsolatosak. Továbbá méri még a lejáró adójogi törvények számát és a közgazdászok közti nézeteltéréseket. Minél nagyobb az egyetértés, annál magasabb az index értéke.

Üzleti kiadások

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium GDP jelentése szerint a második negyedévben a privát szektor magánbefektetései 5,5 százalékot estek, ami 2015 óta a legrosszabb érték.

Donald Trump 2017-es adómódosítása óta keletkezett bizonytalanságok miatt a vállalkozók kevésbé mernek befektetni a jövőbeli kezdeményezésekbe.