MKB Bank: a lakossági hitelesek 10-15 százaléka lehet sérülékeny

Elemzések2020. szept. 29.Harsányi Péter

A jövedelmi helyzet és a munkaerőpiac változása, valamint a jövőben fellépő fizetési nehézségek miatt a háztartások több mint egytizedének okozhat gondot a hitelek törlesztése. A járvány által leginkább érintett, vagyis a vendéglátó és külkereskedelmi szektorokban sok fiatal dolgozik. A gyermekteleneknek és a részmunkaidőben foglalkoztatottaknak ugyanakkor nem kínál megoldást az új hitelmoratórium.

Hamarosan jön az új hitelmoratórium

Az MNB becslései szerint a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítása potenciálisan több, mint 800 ezer lakossági ügyfelet érinthet, miközben a magyar vállalkozások és családok 2021 első felében mintegy 600 milliárd forintnyi törlesztő tehertől is mentesülhetnek

A jegybank elemzése kitér arra, hogy a koronavírus járvány első hullámával szembeni védekezés egyik legfontosabb lépése a hitelmoratórium bevezetése volt. Az intézkedés közel 1,6 millió lakossági és 60 ezer vállalati adóst érint jelenleg és becslésük szerint akár 2000 milliárd forint elkölthető jövedelmet hagyhat az ügyfeleknél 2020 végéig.

Mit látnak a bankok?

Mely társadalmi csoportok, illetve mely iparágakban tevékenykedő vállalkozások vehetik nagyobb súllyal igénybe a Kormány által bejelentett új, szelektív hiteltörlesztési moratóriumot? Mekkora ügyfélállományt érinthet ez a lakossági és a vállalati oldalon?

MKB Bank

Az MKB Bank fontosnak tartja, ügyfelei hitelfizetési biztonságának elősegítését. A szeptember 19-én tett bejelentés mentén védelmet nyújt a veszélyhelyzet által bajba jutottak egy részének. A gyermekeseknek, nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek és közfoglalkoztatottaknak a moratórium automatikusan meghosszabbításra kerül.

Lakossági oldalról azon intézkedési javaslat, miszerint csak akkor kell felkeresniük az érintetteknek a bankjukat, ha a moratórium lehetősége ellenére is fizetni szeretnének, fokozott biztonságot nyújt a vírus terjedése szempontjából.

A korábbi tapasztalatok szerint az automatikus moratóriumi lehetőséggel a hitelesek 60 százaléka élt. Az elemzések alapján viszont a háztartások csupán 10-15 százalékát minősít sérülékenynek az MKB Bank a jövedelmi helyzet és a munkaerőpiac változása, illetve a jövőben fellépő fizetési nehézségek miatt.

Érdemes mérlegelni, hogy a háztartások költségvetéséből minél hosszabb időre kikerül a vállalt törlesztési teher, annál nehezebben épül az vissza, további nehézséget okozva az adósoknak.

Az MKB Bank szakemberei fontosnak ítélik, hogy a meghosszabbított moratóriumot az vehesse igénybe, akinek tényleg szüksége van rá. Tehát fontos a szelektív és nem generális rendszer, de szem előtt kell tartani, hogy az se az ügyfeleknek, se a bankok számára jelentős adminisztrációs teherrel ne járjon.

Az MKB Bank megítélése szerint a moratórium hosszabbítási javaslat nyomán olyanok is bent maradhatnak a hitelfizetési moratóriumban további fél évet, akiknek nincsenek törlesztési gondjaik, és olyanok eshetnek ki, akiknek a megélhetése is nehéz.

Szektor érintettség kapcsán elmondható, hogy a külkereskedelmi, vendéglátóipari , azaz a leginkább érintett szektorokban viszonylag sok fiatal dolgozik. Ezen szegmensben a fizetési nehézségekkel kapcsolatosan egyelőre nem lát az MKB Bank generális megoldást a gyermektelenek, részmunkaidőben foglalkoztatottak terén.

Az automatizmus a jövőbeli moratóriumi célcsoport meghatározása kapcsán is felvet néhány kérdést. Az MKB Bank szerint nem feltétlen kerül az ügyféltől minden információ naprakészen a bankjához. Az MKB nem kötelezi a lakáshitel felvételekor az ügyfeleket bankszámla nyitásra, melyből a családtámogatás, munkanélküli segély alapján szűrhetők lehetnének a javaslatban szereplő jogosultak.

A fentiekből kiindulva összességében átláthatóbbnak ítélnék az MKB Bank szakemberei az ügyfél által történő moratórium hosszabbítási igény bejelentéséhez kötni a hosszabbítást a feltételek kibővítésével (például részmunkaidő).

A Bank prevenciós kampány adatai az MNB által elvárt bankszámla monitoring alapú elemzések mentén történtek, melyek főbb paraméterei a korábbi késedelemmel rendelkezők, a bankszámlán megszűnő pénzforgalom, illetve magas kitettség alapján körvonalazódtak.

Mennyien vették igénybe a hitelmoratóriumot más nagybankoknál?

Az OTP Banknál a lakossági ügyfelek mintegy 60 százaléka élt a moratórium adta lehetőséggel, a vállalati partnerek esetén kicsit alacsonyabb ez az arány. A Takarékbanknál jelenleg a vállalati és a lakossági ügyfelek esetében is 67 százalék él a hitelmoratóriummal.