Nagyot ugrottak a bérek novemberben, gyorsult a felzárkózás

Elemzések2019. jan 24.Növekedés.hu

Meglepőnek tűnik, hogy miközben októberben lényegében ugyanakkora volt az átlagkereset, mint január és október közti időszak átlagában, addig novemberben 8,5 százalékos ugrás történt.

Ingadozás éven belül

A kereseti adatokat havonta jelenteti meg a KSH, és ha folyamatosan értékeljük azokat, feltűnik, hogy sok esetben egyik hónapról a másikra nincs emelkedés, esetenként csökkenés van, ugyanakkor vannak olyan hónapjai az évnek, amikor viszonylag nagy az ugrás. Az átlagos éves emelkedés trendjét ez nem befolyásolja, de néha egész meglepő változások történnek, ahogy most is. Míg tavaly októberben 327 100 forint volt a nettó átlagkereset, addig novemberben 355 100 forint lett az adat, ami nyolc és fél százalékos emelkedés. Az éves emelkedési ütem viszont kiegyensúlyozott: a novemberi adat 10,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, az októberi adatnál 10,8 százalék volt az éves növekedés.

Trendszerű

Ez csak úgy lehetséges, hogy ha a mostanihoz hasonló ugrás tavaly is történt, és valóban: a hosszabb távú adatsort nézve látszik, hogy tavaly novemberben is volt ilyen ugrás, sőt, a korábbi években is. A KSH grafikonján látszik, hogy a novemberit még egy megugrás követi decemberben. Januárban viszont jelentős visszaesés tapasztalható, annak ellenére, hogy akkor már életbe lép az aktuális minimálbér-emelés, a csökkenés még februárra is áthúzódik, majd márciusban újabb kiugró emelkedés következik, ami áprilisban is folytatódik. Ennek magyarázata csak az lehet, hogy ez a statisztika tartalmazza a prémiumot, jutalmat, esetleges egyhavi különjuttatást, és ezeket vélhetően nagyobb arányban fizetik novemberben, decemberben,márciusban és áprilisban, mint más hónapokban. Ezt alá is támasztja a rendszeres bruttó keresetek alakulása (az ábrán piros vonallal): ebben nincsenek benne az előbb felsorolt tételek, itt januárban és márciusban látható nagyobb ugrás, az év többi része sokkal egyenletesebb. A január a minimálbéremelés hatása lehet, a márciusi ugrás pedig azzal magyarázható, hogy ilyenkor nagyobb arányban kerül sor az alapbér emelésére, mint az év más részében.

Jókor jött

A mostani novemberi látszólagos meglepő adat tehát egy trendszerű jelenség, igaz, kicsit nagyobb, mint amit az előző években megszokhattunk. Ugyanakkor ez most a forint napokban lezajlott erősödésével együtt nagyon jókor jön: az előző időszakban euróban viszonylag gyengének tűnő hazai kereseti adatok így most egész jól néznek ki, újra lendületet vett a bérfelzárkózás. Nézzük ezek után magukat az adatokat. Az említett novemberi átlagkereset a közfoglalkoztatottak nélkül 366 700 forint volt, ez igen szép adat. Ennek nettója 243 900 forint, ha a családi adókedvezményt is figyelembe vesszük, 252 000 forint. Ahhoz, hogy megvizsgálhassuk felzárkózási szempontból az adatot, természetesen euróra kell váltanunk, ez 318 forintos árfolyam mellett 794 euró. Az elmúlt hónapok 710-730 eurós adatai után (melyben a gyenge árfolyamnak is szerepe volt), ez igen nagy előrelépés, érdemes is megnézni, hogy állunk most a felzárkózási folyamatban, és ennek alapján előrejelzést adni a következő évekre.

Felzárkózás

Szokásunkhoz híven a német adattal teszünk összehasonlítást, annál is inkább, mivel a 2315 eurós némethez igen közel van a 2225 eurós francia és 2350 eurós brit adat, így az összehasonlítást a három legnagyobb európai gazdasággal tesszük meg. A mi 794 eurós adatunk most a német 34,3 százaléka, így először sikerült meghaladni a német szint harmadát. Ahhoz, hogy elérjük a felét (ezt tekintjük rövidtávú célnak, mivel ezen a szintet szorulhat vissza a munkaerő eláramlása), összesen még 46 százalékos emelkedésre van szükség, persze euróban.

Félmilliós bruttó

Korábbi elemzésünkben ennek bekövetkezését 2022-re tettük, feltételezve azt, hogy 2020-tól már valamelyest a forint tartós erősödésére számíthatunk. Most a minimálbérnek a vártnál kisebb emelése miatt idén a korábbinál alacsonyabb, 8,5 százalékos bérnövekedéssel számolunk, viszont ezt megelőlegezzük a jövő évre is. Az azt követő két évre 7,5-7,5 százalékos ütemmel számolunk. Ezek alapján, feltételezve, hogy a béremelkedés idén is az előző években megszokott éven belüli ingadozással zajlik, jövő novemberben a bruttó átlagkereset 398 ezer forint lehet, 2020 novemberében 432 ezer, 2021-ben 464 ezer, 2022 novemberében pedig 500 ezer forint lenne. Nettó bérekben az adatok, figyelembe véve a családi adókedvezményt is: idén novemberben 265 ezer, 2020-ban 288 ezer, 2021-ben 319 ezer, 2022 novemberében pedig 343 ezer forint.

A nagy szintek

Az ezer eurós határt így jelenlegi forintárfolyammal 2021 végére érnénk el, 2022-ben pedig 1080 euró lenne az érték. Ha változatlan lenne a forintárfolyam, csak az azt követő évben, 2023-ban érnénk el a mai német szint felét (addig valamennyi bérnövekedés ott is lesz). Ha a korábban számított 15 százalékos forinterősödéssel kalkulálunk, akkor már 2021 végén, 2022 elején elérnénk ezt a szintet, ha csak óvatosabb, 10 százalékos forinterősödéssel számolunk, akkor 2022 novemberében jutunk el a bérfelzárkózás eme fontos állomásához. Fellegi Tamás