Súlyos élelmiszerválság felé száguld Európa

Elemzések2022. ápr. 5.Harsányi Péter

Tovább súlyosbodhat az élelmiszerinfláció. Németországban az élelmiszer-kereskedelmi láncok 20 és 50 százalék között áremelésről döntöttek. Az Egyesült Államokban több száz éve nem látott szárazság jöhet, miközben az orosz-ukrán háború és a szankciós politikák miatt akadoznak az ellátási láncok. Az Egyesült Királyságban élelmiszerhiány is kialakulhat, miután a gazdáknak nem éri meg termeszteni. Gyakorlatilag minden tényező az élelmiszerárak lendületes emelkedését vetíti előre. Ez alól Magyarország sem lesz kivétel.

A Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal előrejelzései szerint extrém szárazság jöhet az Egyesült Államok területeinek 60 százalékán. A leginkább érintett nyugati régiókban elképzelhető, hogy júniusig alig vagy egyáltalán nem esik eső.

Várhatóan extrém szárazsággal sújtott területek (barna szín), Egyesült Államok

élelmiszerválság: Várhatóan extrém szárazsággal sújtott területek (barna szín), Egyesült Államok

Forrás: Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal

A Kaliforniai Egyetem klimatológus tudósa szerint 1200 éve nem volt akkora szárazság, mint napjainkban.

Az extrém időjárási körülmények egyre erősebb hatással lesznek az ellátási láncokra. Az időjárás ráadásul globális szinten is kedvezőtlenebbé válhat.

Ennek tükrében a mezőgazdasági termékek világpiaci árának további jelentős emelkedése várható.

 Orosz-ukrán háború

Az extrém szárazság a lehető legrosszabbkor jön. Az orosz-ukrán háború miatt jelentős zavarok alakultak ki ugyanis a mezőgazdasági termékek kereskedelmében.

Oroszország és Ukrajna együttesen felelős a globális búzakereskedelem több mint negyedéért, illetve a globális kukoricakereskedelem egyötödéért.

Oroszország továbbá a második legnagyobb napraforgóolaj-exportáló ország a világon.

Emellett a Oroszországhoz köthető a globális műtrágyaexport egyötöde. Utóbbi ára több mint háromszorosára emelkedett, miután a holland tőzsdén jegyzett földgáz ára egy év alatt a nyolcszorosára ugrott.

Oroszország ráadásul a barátságtalan országok irányába leállíthatja a műtrágya és az alapvető mezőgazdasági termékek exportját. Moszkva jelenleg valamennyi uniós tagállamot barátságtalannak tart.

Nehéz helyzetben Németország

Az orosz-ukrán háború a megmaradt ellátási láncokat is szétszakította.

Emiatt a német kereskedő láncok hétfőtől 20-50 százalékkal megemelik az élelmiszerek árát – a Reuters hírügynökség tájékoztatása alapján.

Az Aldi kiskereskedelmi hálózat például 180 termék árát emelte meg Németországban. Az Aldi szóvivője szerint a beszerzői árakban eddig soha nem látott emelkedést tapasztalnak.

Németorzságban az újraegyesítés óta a legmagasabb szintre, avagy 7,3 százalékra ugrott az infláció februárban. Ez egyértelműen az orosz-ukrán háborúra, az elszabaduló energiaárakra és a szankciós politikákra vezethető vissza.

A német IFO Intézet felmérése szerint lényegében minden élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás jelentős áremelést hajt végre Németországban.

Krízis küszöbén az Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság egyenesen az élelmiszerválság irányába halad. A műtrágyaárak és a gázárak drasztikus megemelkedése precedens nélküli helyzethez vezetett. A gazdák profitmarzsa lényegében összeomlott. Nem éri meg számos terményt termeszteniük.

Az Egyesült Királyság zord időjárása miatt a gazdák jellemzően hatalmas üvegházakban termesztenek uborkát, illetve ültetnek paprikát, padlizsánt és paradicsomot. Az üvegházak földgázt használnak fűtésre. A magasabb energiaárak miatt több termény előállítása nem gazdaságos.

A Tesco, a Sainsbury's és a Morrisons több beszállítója, illetve termelője lényegében zárva tart, mert a költségeik meghaladják a piaci árakat. A gazdák pénzt veszítenének, ha termesztenének.

A helyzet súlyosságát jól mutatja Nagy-Britannia uborka és édes paprika termésének 75 százalékát lefedő kereskedői szövetség tájékoztatása. A gazdák 90 százaléka nem ültetett az év elején a magasabb költségek következtében.

Hamarosan több friss élelmiszerből is hiány lesz a brit szupermarketekben.

A helyzetet ráadásul a lakosság részéről a pánikvásárlások is súlyosbítják. A hiánytól való félelem miatt a háztartások felhalmozásba kezdtek.

Mindez a helyi és a nemzetközi élelmiszerárak további meredek emelkedését vetíti előre.

Műtrágya

A műtrágya világpiaci ára több mint háromszorosára emelkedett. Emiatt több gazda olyan terményt vet, amihez nem szükséges annyi műtrágya.

A Bloomberg felmérése alapján Egyesült Államokban például a gazdák 2 millió hektárral több szóját és körülbelül 2 millió hektárral kevesebb kukoricát vetnek majd. Ennek az az oka, hogy a szójabab sokkal kevesebb műtrágyát igényel, mint a kukorica.

Ez viszont a kukoricaárak további lendületes emelkedését vetíti maga elé.

A kevesebb műtrágyát igénylő növények termesztése irányába világszerte elmozdulhatnak a gazdák. Ez számos mezőgazdasági terméknek megemeli az árát a szűkebb kínálaton keresztül.

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt ráadásul kockázatossá vált olyan növényeket termeszteni, amelyek műtrágyaigénye magas. A jelentősebb befektetett költségek ugyanis nem biztos, hogy megtérülnek.

További nehézségek

A műtrágya ára mellett az üzemanyagok, a traktorok, az alkatrészek, az állatok etetésére alkalmas takarmánynövények, a gyomirtó szerek és a vetőmagok ára is az egekbe emelkedett. A munkaerőhiány miatt pedig a bérköltségek, illetve a szállítási költségek is lényegesen magasabbak.

Hazai és nemzetközi következmények

Világszerte nagyon súlyos élelmiszeráremelkedés és több helyen élelmiszerhiány alakulhat ki.

Magyarország jellemzően önellátó a fontosabb mezőgazdasági termékek esetében. Emiatt ellátási gondok várhatóan nem lesznek hazánkban.

Magyarország azonban nyitott gazdaság. Idehaza is a világpiaci árak érvényesülnek. Mindennek fényében idővel hozzánk is begyűrűznek a magasabb élelmiszerárak.

A fenti folyamatok következtében egyre jobban növekedhet a társadalmi nyomás Európa-szerte, hogy gyors, illetve kompromisszumos megoldással rendezzék a döntéshozók az orosz-ukrán konfliktust.