Számos régiós ország lehagy minket a Yale Egyetem környezetvédelmi rangsorában

Elemzések2020. feb. 4.Növekedés.hu

Az európai országok a legzöldebbek – ez derül ki a Yale Egyetem jelentéséből, amely szerint Svájc, Franciaország és Dánia áll a ranglista élén. Magyarország a 43. helyre került.

Az amerikai Yale Egyetem 2019-es környezetvédelmi teljesítmény index (EPI) jelentéséből kiderül, pontosan melyek a világ legzöldebb országai. 180 ország teljesítményét vizsgálták a környezetvédelem terén, tíz kategóriában 24 tényező alapján.

Ezek között megtalálható

  • a légszennyezés,
  • a vízkészletek minősége,
  • a szennyvízkezelés,
  • a biodiverzitás,
  • fajvédelem,
  • az erdők állapota,
  • a klímaváltozás elleni intézkedések,
  • és a növényvédelmi szerek használata a mezőgazdaságban.

Az európai és észak-amerikai országok érték el a legmagasabb pontszámot, míg az ázsiai és afrikai országok kapták a legkevesebb pontot.

A lista első helyén Svájc áll 87,4 ponttal, őt követik Franciaország, Dánia, Málta és Svédország. A lista első 16 helyén 15 EU-tagállam áll. Az Egyesült Államok a 27. helyet érte el, Kína pontszáma pedig csak a 120. helyre volt elég.

Magyarország 43. a rangsorban 65,01 ponttal. Megelőzött minket Szlovákia, Litvánia, Csehország, Szlovénia és Horvátország is.

A lista legvégén Burundi szerepel 27,43 ponttal, közvetlen előtte pedig Banglades (29,56), a Kongói Demokratikus Köztársaság (30,41) és India (30,57). Bár India a világ egyik legnagyobb gazdasága, mégsem tesz eleget a környezetvédelemért.

A 2020-as jelentést várhatóan idén nyáron fogják közzétenni.

Január közepén az EU nyilvánosságra hozta beruházási tervét: ezermilliárd eurót szánnak a gazdaság környezetbarátabbá tételére.

Az EU továbbá elkötelezett amellett, hogy 2050-re a világ első klímasemleges területévé váljon.

Hivatalba lépése óta Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elsőszámú prioritásként jelölte meg a klímaváltozás elleni küzdelmet, amelyet az előbb említett törekvések is alátámasztanak.

Az európai országok jellemzően vezető szerepet töltenek be az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, ráadásul ezekben az országokban a legalacsonyabb például a szén-dioxid-kibocsátás a világon.