Trump már nem is annyira bánja, hogy kitiltották a Twitterről – De vajon így is tényező marad?

Elemzések2021. feb. 23.D.J.

A republikánusok egyik tanácsadója szerint a párt a 22-es csapdájába esett. Se Trumppal, se nélküle nem tudnak nyerni.

Az Egyesült Államokban a politikai élet jóval csendesebb lett mióta Donald Trumpot kitiltották az összes nagy közösségi oldalról. A volt elnök a neten gyakran okozott botrányokat. Jó példa erre azaz eset, amikor egy brit terrortámadás után nekiment a londoni polgármesternek. Vagy amikor a szövetségi bírókat sértegette.

A Twitter fiókját, amíg be nem csukták 88 millió ember követte. Hogy épp mi jár a fejében az pedig ritkán lehetett kérdés. Hisz szinte nem is volt olyan nap, amikor Trump ne írt volna a népszerű közösségi szájtra.

Négy év alatt, amíg elnök volt összesen mintegy 25 ezer bejegyzést rakott fel. Vagyis egy átlagos napon 17 tweetet írt.

Most viszont nem csak hogy nem írogat a neten, de még a médiának is ritkán nyilatkozik. Azok, akik ismerik azt állítják, hogy a volt elnök az utóbbi hetekben átértékelte a helyzetét. Már az előnyeit is látja annak, hogy nincs rendszeresen a közösségi oldalakon.

Az biztos, hogy a Twitterezése még a saját táborát is megosztotta. Egy korábbi felmérés, amelyet a republikánus-barát Fox csatorna készített azt derítette ki, hogy a szavazóinak az 59 százaléka szeretné, ha Trump nem fogalmazna annyira nyersen az online bejegyzéseiben.

Kérdés, hogy tud-e tényező maradni, most hogy a nagy közösségi oldalakat nem használhatja. A Fox szerint Trump stábja bizakodó. Szerintük akár a hivatalos nyilatkozataival is bármikor be tud kerülni a hírekbe. Na és persze akármikor tarthat sajtótájékoztatót.

Nehéz elhinni, hogy mindez ennyire egyszerű lenne.

Amit az is mutat, hogy egy múlt heti nyilatkozata alapján Trump már azon gondolkodik, hogy esetleg elindít egy saját közösségi platformot.

Akárhogyis: a volt elnöknek most minden oka megvan az aggodalomra. A republikánus pártban ugyanis azóta, hogy a hívei megrohamozták a Capitoliumot, egyre többen fordulnak ellene. A Trump-ellenes körök már arról gondolkodnak, hogy egy centrista pártot kéne létrehozni, amelyben azok a republikánusok gyűlnének össze, akik nem kérnek Trumpból. Mások, így például Liz Cheney kongresszusi képviselő viszont azt szeretné, ha a volt elnök végigvinné a belengetett tervét és inkább ő maga lépne ki közülük.

Ám Trumptól nem lesz egyszerű megszabadulni. A politikai elit hiába nem kér belőle, a szavazók jelentős része továbbra is imádja. A Morning Consult múlt heti felméréséből ráadásul kiderült, hogy Trump népszerűsége elkezdett nőni. Múlt hónapban a Capitoliumi események után még a republikánusoknak a 42 százaléka szavazott volna rá, ám azóta ez az arány 54 százalékra nőtt.

A megkérdezettek majdnem 60 százaléka mondta azt hogy Trumpnak fontos szerepet kéne kapnia a párt jövőjében.

A republikánus politikusok teljesen megosztottak lettek. Miközben a szenátusi frakcióvezetőjük Mitch McConnell a volt elnök egyik fő kritikusává vált, több más prominens figura határozottan kiállt mellette. Dél-Karolina szenátora Lindsey Graham például alig egy hete épp arról győzködte Trumpot, hogy semmiképp se alakítson saját pártot, mert a republikánusoknak szüksége van rá a győzelemhez.

A párt stratégiái mostmár attól félnek, hogy ez a belső harc le fogja bénítani a pártot.

Nehéz elképzelni, hogy republikánusok választást tudnának nyerni Trump hívei nélkül

jegyezte meg Alex Conant politikai tanácsadó a Reuters-nek. Szerinte a párt a 22-es csapdájába esett. Se Trumppal, se nélküle nem tudnak nyerni.