Tudja, melyek a legnagyobb vállalatok a szomszédban?

Elemzések2023. aug. 8.D.J.

A legnagyobb román cégek rangsorát jelentős részben dominálják az olaj-, az autóipari- és a kiskereskedelmi társaságok. Megnéztük melyek a legnagyobb román vállalatok.

Ha Közép-Kelet-Európa legnagyobb cégei közt körbenézünk, akkor azt láthatjuk, hogy a rangsort főleg a lengyel és a cseh cégek dominálják, de a magyar jelenlét is viszonylag erősnek mondható.

Viszont Románia az élbolyból kiszorult: az ország legnagyobb vállalata az OMV Petrom régiós szinten csak a 25-dik helyen áll.

A magyar cégek közül a MOL Csoport, az MVM, az Audi Magyarország és a Roberth Bosch Kft. is megelőzi őket a forgalom terén – derül ki a Coface hitelbiztosító legutóbbi éves összeállításából.

Csak hogy lássuk a különbségeket: míg a MOL Nyrt. éves forgalma tavaly 26 milliárd dollárt tett ki, addig az elsőszámú román cég árbevétele 2022-ben 13 milliárd dollár volt.

Nade nézzük sorra a legnagyobb román cégeket

OMV Petrom

A román állam a Petromot 2004 végén privatizálta és eladta az osztrák OMV vállalatnak. Abban az időben ez volt a legnagyobb privatizációs üzlet az ország történetében. Ez a cég Délkelet-Európa legnagyobb olaj- és gáztermelője.

A társaság nemrég vitába került a helyi kormányzattal.

Az energiavállalatok extraprofitadójáról szóló törvényt ugyanis kiterjesztették az OMV Petromra is, hiába közölte a cég, hogy a tervezett teher az értelmezésük szerint rájuk nem vonatkozik. Végül az olajipari vállalat jelezte: le fogják fújni a Fekete-tengeri földgázmező kitermeléséhez kapcsolódó beruházásokat, ha különadót kell fizessenek.

Végül emiatt a tervezettnél egy kisebb különadót szabtak ki a vállalatra.

Rompetrol

Az olajtermelő és finomító vállalat állami cégként jött létre 1974-ben. A privatizációjára 1993-ban került sor. Jelenleg annak a KMG-nek a leányvállalata, amely a kazahsztáni KazMunayGas-hoz tartozik.

Részben a megnövekedett termelési szinteknek hála jó évet zárt tavaly a Rompetrol.

A navodari finomítójuk mintegy 5,26 millió tonna nyersanyagot dolgozott fel 2022-ben, ami éves szinten 15 százalékos növekedést jelent. Tavaly 2021-hez képest majdnem másfélszeresére nőt az árbevételük, amely elérte a 6 milliárd dollárt.

Automobile Dacia

A Dacia márka afféle nemzeti büszkeség Romániában. A brand, amely igyekezett a megbízható családi autózás szinonimája lenni, eredetileg 1966-ban jött létre.

Végül a román kormány 1999-ben eladta a Daciát a francia Renault autógyárnak.

A cég az ország legnagyobb exportőrének számít. A kivitel 8 százalékáért felelnek. Évente úgy 530 ezer személy és haszongépjárművet gyártanak le. Sok más autóipari céghez hasonlóan, a tavalyi év a Daciánál is jól alakult. Az eladások 20 százalékkal nőttek és elérték a 5,2 milliárd eurót. A Dacia közleménye szerint kifejezetten jót tett, hogy a COVID-járvány után tavaly az autópiac végre fellélegzett.

Lidl Discount

A németországi diszkont áruházlánc először 2011-ben jelent meg Romániában. A szomszédunkban az élelmiszer kiskereskedelmi szegmenst három nagy óriás uralja: a Kaufland, a Carrefour és a Lidl. A piacvezetők fej-fej mellett növekedtek.

A piaci részesedésük sokáig szinte meg is egyezett. Egész a COVID-járvány kitöréséig. Ezután a Lidl óriási beruházásokba fogott és az eddigieknél is nagyobb tempóban kezdett bővülni. Csak 2021-ben 33 új üzletet nyitottak, így a boltjaik száma elérte a háromszázat. Az éves forgalmuk három milliárd dollár körül mozog.

Kaufland

A kiskereskedelmi piac másik nagy óriása ugyanahhoz a német Schwarz csoporthoz tartozik, mint a Lidl. A Kaufland 2005-ben tette be a lábát a román piacra.

A társaság többek közt Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Horvátországban és Bulgáriában is jelen van.

Korábban olyan pletykák is felmerültek, hogy ha a TESCO kivonulna Magyarországról, akkor nálunk a Kaufland venné át a helyüket.

British American Tobacco

A brit multinacionális vállalat a román leánycégén keresztül a cigaretta szegmensben piacvezetőnek számít.

A román vállalat az egyik legnagyobb beruházását még 2018-ban jelentette be:

nem csak a hagyományos cigaretta gyártásában építettek ki többletkapacitásokat, de mellette lehetővé tették a dohány melegítésére alkalmazható glo eszközök gyártását is. A ploieşti-i üzemük többségében expotra gyárt. Az éves forgalmuk úgy 2,4 milliárd euró.

Ford Romania

Az amerikai autógyár 2007-ben érkezett Romániába, azután, hogy többségi részesedést szereztek egy 1991-ben alakult román autógyárban az Automobile Craiova-ban. Az első fehér Ford Transit Connect 2009 szeptemberében gurult le a román gyártósorról.

A legelső kocsit a craiovai városi kórháznak adományozták.

Akár évi 300 ezer járművet is le tudnak gyártani. Tavaly év elején az Európában eladott Ford autók harmada Romániában készült.