Új szolgáltatás az azonnali fizetési rendszerben, amit kevesen ismernek

Elemzések2020. szept. 30.Fellegi Tamás

Az azonnali fizetések márciusi indulását követően alig félévvel immár egy új, az azonnali fizetési rendszerre épülő szolgáltatás, a fizetési kérelem is elérhető. Az eddigi tapasztalatok szerint az azonnali fizetési rendszerben rendkívül gyorsan, 1-2 másodperc alatt bonyolódnak le a fizetési műveletek.

Az első félév tapasztalatai

Az azonnali fizetések, pontosabban azonnali átutalások rendszere nagy változást hozott a hazai készpénzmentes fizetési gyakorlatban. Míg korábban a készpénzfizetéssel szemben az utalás egy lassított fizetési mód volt, hisz az elindított összeg csak 1-2 óra múlva ért célba, ráadásul munkaidőn kívül meg kellett várni a soron következő munkanap reggelét, hogy teljesüljön, most mindez azonnal, valós időben lezajlik.

A valós idő elméletben akár 20 másodpercet is jelenthet, vagyis ez alatt kell lebonyolódnia az fizetési műveletnek: valójában az ügyletek túlnyomó része 5 másodpercen belül, gyakorlatilag 1-2 másodperc alatt teljesül. Az így kényelmessé és versenyképessé vált fizetési mód pedig valós alternatívát nyújthat a készpénzzel szemben.

Hat hónap számokban

A rendszert üzemeltető GIRO Zrt. adatai szerint március és augusztus között több mint 53 millió darab utalásra került sor a rendszerben

(és ebben nincsenek benne az úgynevezett kötegelt utalások, amikor egyszerre sok megbízást adnak be, mint például egy vállalatnál a dolgozói fizetések utalásakor, miután ezek csak szeptemberben kerültek be a rendszerbe). Az átutalt összeg értéke meghaladta a 7800 milliárd forintot, egy utalás átlagos értéke 147 ezer forint volt.

A GIRO Zrt. ezen belül különösen érdekes adatot is közölt: megtudhatjuk, melyik volt a legaktívabb nap, sőt ezen belül óra, perc és másodperc. A csúcs április 14-én volt 711 624 darab megbízással, ennek tizede, 71 121 megbízás délelőtt 10 és 11 között érkezett,1350 a legforgalmasabb percben, és 155 a legforgalmasabb másodpercben.

Lebonyolítási idő

Ugyancsak érdekes adat, hogy mennyi időn belül teljesültek a megbízások a GIRO Zrt-nél, valamint a küldő és fogadó bankoknál.

Meglepő módon a bonyolítás nagy része mindenhol 1 másodpercen belül van, így jön össze a teljes tranzakcióra jutó 5 másodperc alatti idő.

A GIRO esetében gyakorlatilag az összes tranzakció elszámolása lezajlik 1 másodpercen belül, a küldő banknál az ügyletek 86,7 százalékát dolgozzák fel 1 másodpercen belül, további 10,6 százalékát 1 és 2 másodperc között.

A fogadó banknál az 1 másodpercen belüli feldolgozás aránya 97,3 százalék, 2 másodpercen belül további 2,1 százalékot dolgoznak fel.

A teljes feldolgozási idő, ami a három intézmény feldolgozási idejének összege, a következőképpen alakul: 1 másodpercen belül az utalások 65,8 százaléka ér célba, 2 másodpercen belül további 28,7 százalék, 3 másodpercen belül 3,3 százalék. Összeadva: az ügyletek 94,5 százaléka teljesül 2 másodpercen belül, 97,8 százaléka 3 másodpercen belül.

Az új szolgáltatás

A Fizetési kérelem szolgáltatás is erre a rendszerre épül, és ugyanolyan rövid időt vesz igénybe. Lényege, hogy nem a fizető fél indítja, hanem a fizetés reménybeli fogadója: ez lehet közműcég, magánszemély, bárki, aki valamilyen jogcímen fizetést kér valakitől. Ebben az esetben a fizetés kérelem indítójának kell rendelkeznie a fizető fél adataival: ami lehet neve és bankszámlaszáma, de ha az illetőnek van másodlagos azonosítója (telefonszám, adószám stb.), azt is elég megadni.

A fizetési kérelem címzettje így bankjától megkapja a kérelmet, amit egyszerűsítve kifizethet: nem kell megadnia a fogadó adatait, hisz azok a kérelemben szerepelnek, csak jóvá kell hagynia a kérelmet, és máris megtörténik a fizetés.

A szolgáltatást pillanatnyilag csak néhány bank nyújtja, de várhatóan szélesebb körben terjed majd el, hisz a korábbiakkal szemben itt a fizető félnek nem kell megindítania egy utalást a fogadó fél adatainak megadásával, esetleg bankkártyája adatainak megadásával fizetni, hanem elég csak jóváhagynia a műveletet.