Wáberer György: Tokaj-Zemplén legyen a harmadik fő turisztikai célpont Magyarországon

Interjú2020. szept. 30.Haiman Éva

Már októberre a kormány elé viszi a Tokaj-Zemplén térség fejlesztési programtervét az ezzel a feladattal júliusban megbízott kormánybiztos, Wáberer György. Az üzletember a növekedés.hu-nak adott interjúban azt is elmondta: célja, hogy a régió legyen a harmadik legnépszerűbb turisztikai célpont Magyarországon Budapest és a Balaton után.

Ön sok szállal kötődik az észak-magyarországi régiónak ehhez a kis ékszerdobozához: Sátoraljaújhelyen született, Sárospatakon járt gimnáziumba, és ön mentette meg az enyészettől a Károlyi-család egykori, Zemplén mélyén megbúvó kastélyát. Ezek után ésszerűnek tűnik a kérdés: ön szorgalmazta a térség fejlesztését, vagy egy meglévő kormányzati szándékhoz kerestek és találták meg önben a megfelelő embert? 

Az utóbbi. Mivel a saját erőmhöz és lehetőségeimhez képest magam is igyekeztem lendíteni itt a dolgokon, nagyon örültem neki, hogy a megtisztelő felkérésnek köszönhetően ezt immár kormányzati akarattal megtámogatva tehetem. Eddig is nagyszerű érzés volt, amikor átadhattuk Sárospatakon a sportcsarnokot a gimnáziumban, Sátoraljaújhelyen a közösségi házat a mélyszegénységben élőknek, és nem volt kérdés, hogy biztosítom az önrészt a Füzéri vár fejlesztéséhez. A hátrányos helyzetű gyerekek továbbtanulását támogató alapítványt is nagyon fontosnak tartom, amely ebben az évben már 250 gyereket segít ösztöndíjjal.

Az érthető elfogultságot félretéve, milyennek látja most ezt a régiót?

A trianoni szerződéssel ennek a térségnek a kétharmadát elcsatolták Magyarországtól, az iparosodott térség a határ túloldalára került, és

erre a vidékre az utóbbi ötven évben már a fiatalok elvándorlása volt jellemző, hiszen nem vagy alig létesültek munkahelyek. Mi azonban hisszük, hogy ezt a tendenciát meg lehet állítani,

sőt vissza lehet fordítani a környék kulturális és természeti értékeire épülő turizmus fejlesztésével.

Tokaj-Zemplén fejlesztése tehát alapvetően turisztikai fókuszú?

Igen.

Ennek a régiónak a jövője az idegenforgalomban, az azzal szorosan összekapcsolódó vendéglátásban, gasztronómiában, borászatban van,

ha ez jól átgondolt és működtetett, akkor hosszú távon biztosíthat megélhetést az itt élőknek.

Gyönyörű a vidék, de messze van és nehéz a megközelítése.

Az infrastrukturális lemaradás valóban tetemes. De már épül a Kassa felé vezető autópálya, így mivel Szerencsig négysávos autóút megy majd, Budapestről két óra alatt elérhető lesz a régió. Persze, és a belső úthálózatot is fejleszteni kell, és összekapcsolni a kerékpárutakat.

Az infrastruktúra ezek szerint a gyenge láncszem. Mi a helyzet a szálláshelyekkel?

Azokban is folyamatosan fejlődni kell. Eddig nem volt ötcsillagos szálloda errefelé, most épül ilyen, de kell legalább két három- és négycsillagos hotel is. A falusi turizmusnak megvannak a hagyományai, erre voltak már fejlesztési források, de szeretnénk, ha további támogatásokkal még több és még igényesebb magán szálláshely működhetne a Zemplénben és Tokaj-hegyalján.  

Mi az, ami már most húzóerő, amire építeni lehet?

A tokaji borászatok kimagasló minőségben dolgoznak, ugyanakkor az ismertségük, főleg nemzetközi szinten, messze elmarad attól, amire ez a név kötelez. Ezen marketinggel, reklámmal sokat lehet és kell is lendíteni. De a szellemi, kulturális örökségről se feledkezzünk meg. A református Betlehemhez, Vizsolyhoz kötődik az első magyar nyelvű biblia nyomtatása, a település látogatóközpontja kiemelt turisztikai centrum. De itt folytatta a magyar nyelv megújítását Kazinczy Ferenc, Széphalomban a Magyar Nyelv Múzeuma állít ennek emléket. Azután itt vannak a szabadságharcosaink, a Rákóczi- és Kossuth-emlékhelyek, a gyönyörű várakról, kastélyokról nem is beszélve. De ahhoz, hogy ezek a páratlan műemlékek a mai kor embere számára is vonzó látványosságok legyenek, költeni kell a felújításukra, a modernizálásukra.

Mégis, mekkora összeget szán a kormány ennek a régiónak a felfuttatására?

Erről majd azután születhet döntés, ha elkészült a konkrét programterv a kapcsolódó kalkulációkkal.

Ez mikorra várható?

Októberben.

Komoly tempót diktál, hiszen csak a nyár közepén bízták meg a feladattal.

Már félszáz polgármesterrel találkoztam személyesen, emellett helyi borászokkal, vállalkozókkal is tárgyaltam, tárgyalok.

Mindenki nyitott az együttműködésre, nagy lehetőséget látnak benne.

Fel lehet venni a versenyt a Balatonnal, a nyugati régióval?

Nyilván nem, de nem is ez a cél. Magyarországon Budapest az első turisztikai célpont, a második a Balaton. Mi azt szeretnénk, ha a harmadik hely a Zempléné és Tokaj-hegyaljáé lenne.

Két évre, a kormány mandátumának lejártáig szól a megbízatása. Mire elegendő ez az idő?

Arra bizonyosan, hogy – és ez feladatom is – összehangoljuk a most külön szálon futó, egymástól elszigetelten zajló fejlesztéseket, beruházásokat indítsunk el és akár meg is valósítsunk, vagy például kialakítsunk egy egységes térségi brandet. Bízom benne, hogy a mandátumom lejártára lesznek kézzelfogható eredmények, és abban is, hogy lesz még folytatás.