395-ös szinten várja a forint a mai kamatdöntést

Hírek3 órájaSz.A.

Ma kamatdöntő ülést tart a jegybank Monetáris Tanácsa. Elemzői várakozások szerint idén két kamatvágásra kerülhet sor, 25-25 bázispontos mérséklés várható.

A forint-euró árfolyam 395-ös szinten várja a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai kamatdöntését.

A Tanács legutóbbi kamatdöntésén megállt a kamatcsökkentéssel, és 6,75 százalékon hagyta az alapkamatot.

Az indoklás szerint a nemzetközi és hazai dezinflációt övező kockázatok, illetve a befektetői hangulat változékonysága előretekintve is óvatos és türelmes monetáris politikát indokolnak.

A Monetáris Tanács megítélése szerint

  • a globálisan meghatározó jegybankok várható kamatpolitikájától,
  • a hazai inflációs kilátások és
  • kockázati megítélés alakulásától függően a következő időszakban a kamatkondíciók további, óvatos mérséklésére nyílhat tér. 

Az előző kamatdöntő ülés óta a kamatszint szempontjából a következők történtek:

- A szeptemberi inflációs adat a vártnál sokkal alacsonyabb lett: 

Éves alapon 3,4 százalékra csökkent az infláció üteme augusztusban, az előző hónaphoz képest pedig stagnáltak az árak. A maginfláció azonban még magasabb, 4,6 százalék, a nyugdíjasokat érintő infláció pedig 3,6 százalék volt augusztusban.

Több élelmiszer ára is mérséklődött júliushoz képest. Az infláció az MNB célsávján belül van, közel az inflációs célhoz.

- Legutóbbi ülésén az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatot csökkentett, ráadásul a várakozásokhoz képest nagyobb mértékben, 50 bázisponttal.

- Az Európai Központi Bank is kamatot vágott, az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázispontot.

Ez volt idén az eurózóna jegybankjának második kamatcsökkentése: az alapkamat ezúttal 3,75-ről 3,50 százalékra csökkent. Az EKB másik két jelentős kamateszköze ennél nagyobb mértékben csökkent, vagyis szűkült a kamatfolyosó.

A refinanszírozási kamat, ami gyakorlatilag az aktív oldali eszköz, 60 bázisponttal 3,65 százalékra csökkent. A két eszköz között így 15 bázispont lett a különbség az eddigi 50 bázispont helyett, ami segíti a bankok közötti hitelezés felfutását.Az 50 bázispontos rést még 2019 szeptemberében vezették be, amikor az EKB nagy mennyiségű likviditást bocsátott a gazdaság rendelkezésre, elkerülendő a deflációs veszélyt. A harmadik eszköz, a ritkán használt marginális hitelezési kamatláb ugyancsak 60 bázisponttal csökkent, 3,90 százalékra.

A forint szempontjából ugyanakkor kockázatot jelenthet

  • a gyorsabb kamatcsökkentés
  • az esetleg elvesző uniós források
  • a makroproblémák (költségvetési hiány)

A Pénzügyminisztérium tegnapi közlése szerint augusztus végéig az államháztartás központi alrendszere 2857,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2862,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 172,8 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 168,4 milliárd forintos hiányt mutattak.

Augusztusban -egy hónap alatt - a központi alrendszer 414,3 milliárd forint hiánnyal zárt.A jelentés kiemelte, hogy az augusztus havi adatokat árnyalja, hogy az adóbevételek - ezen belül is különösen az áfabevételek - szezonalitása miatt ekkor kevesebb bevétel érkezik a költségvetésbe.