Erste elemző: Jó az inflációs adat, de még sok a kockázat 

Hírek2024. szept. 10.Növekedés.hu

Az év hátralévő részében zömmel 4 százalék körüli, határozott trend nélkül ingadozó éves inflációs számokat vár Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Az idei év nyolcadik hónapjában a fogyasztói árak stagnáltak az előző hónaphoz képest. Az éves inflációs ráta így csökkent: 3,4 százalékra a júliusi 4,1 százalékról.

Az adat kellemes meglepetést okozott és elmaradt mind az általunk, mind az elemzői konszenzus által várt értéktől.

Augusztusban a tavalyi második félév egyetlen kedvező bázisa is segítette a headline index csökkenését.

A maginfláció enyhén lassult: 4,6 százalékra mérséklődött éves szinten augusztusban.

Ami a havi árváltozásokat illeti, az élelmiszerárak összességében stagnáltak a megelőző hónaphoz viszonyítva. Legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek árcsökkenése húzta le a teljes havi árindexet. 

Ezúttal a szolgáltatások 0,4 százalékos havi árnövekménye is visszafogottnak mondható - írja kommentárjában Nagy Jénos, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Mindent egybevetve továbbra is úgy látjuk, hogy az inflációnak a célsávban maradása egyelőre átmeneti jelenség. A bázishatás az év hátralévő részében meglehetősen kedvezőtlen.

Rövid távon a legnagyobb kérdés, hogy a másfél éves recessziós időszak után beinduló gazdaság az év végén mekkora teret enged a további árkorrekcióknak.

A dinamikus hazai béremelkedés, valamint a vasúti pályahasználati díj emelkedése együttesen helyez majd nyomást a szereplőkre az ősz folyamában.

Ezenkívül a júniusban bejelentett, bankoláshoz köthető többletterhek is hamarosan megjelenhetnek az árazásokban. Összességében az év hátralévő részében zömmel 4% körüli, határozott trend nélkül ingadozó éves inflációs számokat várunk. A bázis meglehetősen kedvezőtlen lesz, főként az utolsó negyedévben, így ekkor ismét kiléphet a főszám a jegybanki toleranciasávból.

Várakozásunk szerint a dezinflációs folyamat jövőre indulhat újra és a jegybanki célsávba is csak 2025 második felében térhet vissza az infláció.

A kedvező adat kapcsán – mint mindig – felmerülhet, hogy a jegybank lazább lehetne a tervezettnél a következő ülés alkalmával, ugyanakkor az összkép alapján ez igencsak kerülendő.

  • A mérsékelt olajárak visszafoghatják a headline értéket a következő hónapokban is, de a maginfláció magas értéke figyelmeztető az alapfolyamatokra nézve.
  • Június után július-augusztusban is negatív lehetett a folyó fizetési mérleg egyenlege, ami a tavasszal megszokotthoz képest gyengélkedő külső egyensúlyra utal.
  • Harmadrészt a magyar gazdaság kockázati megítélése is érdemben romlott az elmúlt napokban, ami továbbra is fokozottan óvatosságot igényel.