A Japánból elmenekült Nissan-vezér vezetői képzéseket tart Libanonban

Hírek2020. szept. 30.Növekedés.hu

A Nissan és a Renault korábbi vezére, Carlos Ghosn, aki elmenekült a Japánban rá váró bírósági eljárás elől, gyermekkori otthonában, Libanonban talált menedéket.

Kilenc hónappal azt követően, hogy Carlos Ghosn drámai körülmények között szökött meg tokiói fogságából, a libanoni-francia menedzser a libanoni, az Université Saint-Esprit de Kaslik (USEK) magánegyetemen ismertette a helyi vállalkozás-fejlesztés megújítására irányuló elképzeléseit, olvasható a reuters.com hírportálon.

Carlos Ghosn, aki Nissan-Renault páros nyereségessé tételével komoly szakmai tekintélyt vívott ki magának a világ autóiparában, technológiai képzéseket, csúcsvezetői továbbképzési programokat tervez és a munkahelyteremtés érdekében segíteni akarja a startup vállalkozásokat.  

A politika természetesen nem érdekel. Segíteni akarok azonban Libanonnak, hogy úrrá lehessen ezen a nehéz időszakon

mondta Carlos Ghosn a Reuters hírügynökség munkatársának az egyetemi programját ismertető sajtókonferencián.

A kezdeményezés a munkahelyteremtésről, a foglalkoztatásról és a vállalkozókról szól, hogy a társadalom betölthesse szerepét az ország újjáépítésében

mondta a menedzser, akit az USEK elnöke, Father Talal Hachem december végén, néhány héttel Libanonba érkezését követően keresett meg.

Carlos Ghosn más, nagyobb libanoni egyetem helyett azért fogadta el az USEK megkeresését, mert szívesebben dolgozik egy olyan intézménnyel, amelynek hallgatói nem csak tehetős családokból, hanem a társadalom széles köreiből érkeznek.

Ezeknek a diákoknak több segítségre van szükségük, mint bárki másnak. A jelenlegi helyzetben az ő családjaik sérülnek leginkább

mondta

Személyes tapasztalatai alapján a képzés a nehéz helyzetben lévő vállalatok tevékenységének átalakítására, a zavaros környezetben működő cégek vezetésére és arra irányul majd, hogyan teheti magát valaki „rendkívül hasznossá” egy vállalaton belül.

Carlos Ghosn elmondta: kérésére számos ismert nemzetközi menedzser vállalta, hogy térítésmentes kurzusokat tart: így a Jaguár és a Land Rover vezérigazgatója, Thierry Bolloré, a Goldman Sachs korábbi alelnöke, Ken Curtis és a kockázati tőkés Raymond Debb.

A márciusban kezdődő tanfolyamok 15-20 libanoni és közel-keleti cégvezető részvételével zajlanak majd.

Alapvető példaként személyes tapasztalataim szolgálnak, amelyekről azt hiszem, tükrözik a komoly gazdasági versenykörnyezetben működő cégvezetőtől elvárható képességeket mondta Carlos Ghosn, és hozzátette: amíg a két vállalatot vezette, a Nissan menedzserképzési programja Japánban nyitott volt más cégek számára is.

Egy másik USEK program, amely forrásait a vezetői tanfolyamok bevételéből támogatják, új technológiák, így a számítógépes tervezés és a mesterséges intelligenciák oktatásával foglalkozik.

Carlos Ghosn szerint a tervező-szoftverek alkalmazása például a libanoni ékszerexportőrök számára jelenthet komoly segítséget.

A harmadik program a start-up vállalkozások inkubátoraként működik majd. A menedzser maga is be kíván fektetni két projekt indításába: „elsősorban a környezetvédelmi jellegű projektek érdekelnek” mondta, és példaként egy, a szennyvizet műtrágyává alakító elképzelést említett. „Olyan vállalkozók képzését szeretném segíteni, akikre a munkahely-teremtés érdekében rendkívül nagy szükség van.

Képességeimnek megfelelően akarok segíteni” mondta. „Hozzá szeretnék járulni a gazdaság újjáépítéséhez és azoknak a problémáknak a megoldásához, amelyekkel ma minden libanoni szembesül.”