A magyar informatikai-távközlési óriásvállalat megint jól szerepelt

Hírek2023. dec. 22.Növekedés.hu

Jól szerepelt a 4iG a Scope Ratings éves felülvizsgálatán. A magyarországi és az albán távközlési piacon megszerzett erős piaci pozíciók, valamint a csoporton belül megkezdett integrációs folyamatok javítják a társaság hitelmutatóit.

  • Lezárult a Scope Ratings éves auditja, a hitelminősítő intézet a 4iG adósbesorolását vizsgálta.
  • A Scope Ratings stabilról pozitív kilátásúra változtatta 4iG Nyrt. (BB-) kibocsátói besorolását, ugyanakkor változatlanul hagyta a 4iG kötvényeinek adósságbesorolását (BB-).
  • A 4iG üzleti kockázati profilját a magyar és az albán piacon megszerzett piaci részesedés, a távközlési piac alacsony volatilitása támogatja.
  • A hitelminősítő szerint az elkövetkező években a vállalat jövedelmezősége stabil, az EBITDA-margin 30% fölött várható, amihez hozzájárulnak a növekvő szinergiák, valamint a közüzemi adó 2024-es, és a távközlési különadó 2025 elejére bejelentett megszüntetése is.

A Scope Ratings éves felülvizsgálatán stabilról pozitív kilátásúra változtatta a 4iG kibocsátói adóságbesorolását (BB-), amely a jövedelmezőség javulásával későbbiekben az infokommunikációs vállalatcsoport felminősítését is eredményezheti.

Emellett a német hitelminősítő intézet megerősítette a tőkepiaci társaság kötvényeinek korábbi adóságbesorolását (BB-) is.

A Scope elemzői szerint az adóságbesorolás pozitív kilátásait a 4iG pénzügyi politikájával összhangban lévő várható adósságcsökkentés, valamint a felvásárolt távközlési vállalatok között elindult integrációs folyamatok is indokolják.

A Scope értékelése alapján a 4iG vezető piaci pozíciókkal, valamint kiváló versenyképességgel rendelkezik Magyarországon és Albániában.

A vállalatcsoport stabil hitelmutatókat és jelentős eredményjavulást mutat a lezárt akvizíciók eredményeként. A vállalatcsoport üzleti kockázati profilja alacsony, amelyet a telekommunikációs iparág alacsony volatilitása,

valamint a Vodafone Magyarország felvásárlásával elért piaci pozíció is támogat.

A Scope előrejelzése szerint a vállalatcsoport pénzügyi kockázati profilja javul, a Scope által korrigált adósság/EBITDA mutató 2024-re várhatóan 4,2x-re csökken, míg a kamatfedezet az elkövetkező években több mint háromszoros lesz.

A Scope a 4iG likviditását megfelelőnek ítéli, nincs a társaságon jelentős hiteltörlesztési nyomás: a hitelminősítő szerint a rendelkezésre álló készpénz és a szabad cash flow kombinációja a rövid lejáratú hitelek több mint kétszeresét fedezi,

továbbá a hosszútávú hitelek kapcsán a csoportnak nincs jelentős három éven belüli tőkefizetési kötelezettsége.

A Scope véleménye szerint amennyiben a 4iG Nyrt. elkötelezetten folytatja a stabil és fenntartható üzleti növekedést, ami a jövőre nézve bizalommal töltheti el a piaci szereplőket és befektetőket.

A besorolások és kilátások részletes magyarázata megtalálható a Scope Ratings GmbH weboldalán az alábbi LINK-en érhető el.