ÁSZ elnök: "kevesebb ellenőrzés lesz, de ezek mélyebbek lesznek"

Hírek2022. szept. 22.D.J.

Magyarországon különösebb kiadások nélkül is lehet élénkíteni a gazdaságot. Sokat segíthet a dereguláció, vagyis az ha a szabályok ésszerűsítve lennének - mondta el Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen Szegeden.

Az elmúlt években egymás után érik a meglepetések a magyar gazdaságot. Korábban soha nem gondoltuk volna, hogy egy vírus miatt be kell majd zárkózzunk a négy fal közé, ahogy azt sem, hogy a szomszédunkban megint kiüthet egy háború.

Ahhoz, hogy a válság véget érjen két dologra lenne szükség: békére és azoknak az uniós szankcióknak az érdemi felülvizsgálatára, amelyek elvágják a kontinensünket a fontos energiaforrásoktól. Most minden azoknak a politikusoknak a kezében van, akik ezt a két célt előre tudják mozdítani - mondta el az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen Szegeden.

Windisch László kiemelte: a mostani krízis miatt negatív spirálba került a gazdaság. Viszont vannak tényezők, amelyek a mostani nehéz helyzetben is reményt adnak.

Ha megnézzük, hogy a magyar gazdaságot milyen viszonyok között érte a 2008-as válság és milyenben a mostani, akkor komoly különbségeket fogunk látni.

A 2008 előtti időszakban hazánk betegeskedett. A pénzügyi rendszer ingatag lábakon állt, a gazdasági növekedés pedig szinte teljesen leállt. A mostani háború előtt ennek szinte az ellenkezőjét lehetett látni. Az Európai Unióban Magyarország az egyik legdinamikusabb növekedést produkálta.

A COVID okozta válságból is az elsők között lábaltunk ki. A bővülés léptéke olykor 7 százalék körül mozgott.

A foglalkoztatási ráta is magasan van, az állam és az emberek pedig többnyire nem devizában vannak eladósodva. Úgy általában is elmondható, hogy a magyar gazdaság sokkal egészségesebb, mint 2008 idején.

Megújul az Állami Számvevőszék

Mint Windisch László a szegedi vándorgyűlésen elmondta: Magyarországon különösebb kiadások nélkül is lehet élénkíteni a gazdaságot. Sokat segíthet a dereguláció, vagyis az ha a szabályok ésszerűsítve lennének.

Ahogy az ÁSZ elnök megjegyezte: most sok helyen az a gyakorlat, hogy ha jön egy ellenőrzés, akkor az érintettek már készülnek rá, hogy valamekkora összeget mindenképp ki kell majd fizessenek bírságként. Nem azért, mert nem akarnak megfelelni az érvényben lévő szabályoknak,

hanem mert a rendszer annyira bonyolult, hogy szinte lehetetlen tökéletesen megfelelni.

Windisch László szerint fontos, hogy az ÁSZ ne hátráltassa, hanem segítse az ellenőrzése alá tartozó szervezeteket. Úgy hogy közben  figyeljen rá, hogy minden egyes államilag elköltött forint hatékonyan és célszerűen legyen elköltve.

Windisch László, akit idén neveztek ki az Állami Számvevőszék élére, elmondta: szeretné megújítani az ÁSZ-t, mind eljárásaiban mind szervezetében.

Lehet, hogy a jövőben kevesebb ellenőrzés lesz, de ezek mélyebbek lesznek

árulta el az elnök, akinek a tervei szerint új kompetencia-központok is épülnek majd és a digitalizáció terén is előre fognak lépni.

A cél a problémák kezelése lesz, nem pedig az, hogy az ellenőrzéseknél hibát találjanak. Ezért új tanácsadási eljárást is be akarnak vezetni.