Az ortodox húsvét napján is zajlanak a harcok, Kijevbe látogat az amerikai és a brit külügyminiszter

Hírek2022. ápr. 24.Sz.A.

Pont két hónappal ezelőtt támadta meg Oroszország Ukrajnát. Szombaton tovább folytatódtak a harcok Mariupol városában, ahol több tízezer polgári áldozat lehet, és mintegy 100 ezer fő maradt a városban. Az orosz haderő Odesszát is bombázta, az ukrán elnök ismét nehézfegyvereket kért a nyugati államoktól. Ma tartják az ortodox húsvétot.

Ukrajna legfontosabb kikötői városát, Odesszát bombázta tegnap az orosz haderő - számol be a reuters. Az ukrán elnök szerint legalább nyolcan meghaltak a támadásban, köztük egy három hónapos csecsemő.

Az orosz csapatok magas precíziós rakétákat vetettek be és egy olyan logisztikai központot semmisítettek meg, ahol az Egyesült Államokból és Európából érkezett fegyvereket tároltak - jelentette be az orosz védelmi miniszter.

Az orosz erők vasárnap 200 ukrán katonát öltek meg, és több mint 30 harci gépjárművel semmisítettek meg.

Volodimir Zelenszkij szombaton bejelentette, hogy Anthony Blinken amerikai, és Lloyd Austin brit külügyminiszter Kijevbe látogat, hogy újabb fegyverszállítmányokról tárgyaljanak. Az ukrán elnök szombat este egy kijevi metróállomáson tartott sajtótájékoztatót, és újabb nehézfegyvereket kért a nyugati országoktól.

A találkozót egyelőre nem erősítette meg sem az amerikai, sem a brit külügyminisztérium, de a látogatásról a Guardian is beszámolt.

Eközben folytatódtak a harcok Mariupol városában, ahol még 100 ezer civil tartózkodhat. Zelenszkij szombaton a béketárgyalások felfüggesztésével fenyegetőzött, ha a város védőit megsemmisítik az oroszok, és arra az esetre is, ha az elfoglalt Herszon városában népszavazást kezdeményeznének.

Mariopul elfoglalása azért kulcsfontosságú az orosz hadseregnek

A város elfoglalása azért kulcsfontosságú az orosz hadseregnek, mert összeköttetést jelent a 2014-ben elfoglalt és annektált Krím-félszigettel. Amerikai források szerint a város kiéheztetése zajlik, és az orosz csapatok akadályozzák a civil lakosság menekülését.

Harkov városában és a Donbassz régióban is tovább zajlanak a harcok, orosz források szerint civil célpontra nem lőnek "a különleges hadművelet" során.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára hétfőn Törökországba utazik, majd Moszkvában, végül Kijevben folytat tárgyalásokat - értesült a BBC. A tervek szerint találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is.

Menekültválság

Ukrajnából eddig 5,1 millió polgári lakos menekült el külföldre, legtöbben, közel 3 millióan Lengyelországba az ENSZ április 20-i adatai szerint. 

Romániába 780 ezren, Magyarországra 480 ezren, Szlovákiába 340 ezren, Moldovába 430 ezren, míg Oroszországba 550 ezren, Fehéroroszországba 23 ezren érkezhettek április 20-ig. Magyarországra most már naponta tízezren érkeznek Ukrajnából, ahogy a harcok felerősödtek Kelet- és Dél-Ukrajnában.

Ukrajnán belül már 7,1 millióan hagyták el otthonukat, biztonságosabb régiókban keresve menedéket. A második világháború óta ez a legnagyobb menekülthullám Európában - hívja fel a figyelmet az ENSZ.

Az ortodox húsvétot ma ünneplik, a harcok elsősorban a Donbassz régióban zajlanak.