Biden: Húsz év alatt soha nem volt megfelelő alkalom az afganisztáni kivonulásra

Hírek2021. aug. 17.MTI, Növekedés.hu

"Határozottan kiáll" az amerikai csapatok kivonásáról szóló döntése mellett Joe Biden amerikai elnök.

Az elnök hétfőn, a Fehér Házban tartott beszédében úgy fogalmazott , "Határozottan kiállok a döntésem mellett. Húsz év alatt a saját káromon megtanultam, hogy soha nem volt megfelelő az alkalom az amerikai csapatok kivonására".

Biden azt mondta: azzal a választással kellett szembenéznie, hogy tartja magát az előző adminisztráció által megkötött megállapodáshoz, vagy további több ezer katonát küld Afganisztánba a háború "harmadik évtizedét" megkezdve.

Az elnök hozzátette: nem fogja megismételni a múlt hibáit és nem bánta meg a döntését. Biden azt mondta: inkább elfogadja a kritikákat, mintsem egy következő elnökre bízza a döntést. Az afganisztáni kivonulásról szóló döntés "Amerika szempontjából helyes volt" - tette hozzá.

Donald Trump korábbi elnök egy tegnap kiadott közleményben úgy fogalmazott:

Itt az ideje, hogy Joe Biden megszégyenülve lemondjon az Afganisztánban történtek, a hatalmas Covid-hullámok, a határon bekövetkezett katasztrófahelyzet, az energiafüggőség lerombolása és a megbénult gazdasági helyzet miatt.

Az afganisztáni kivonulás sokkal különbözőbb és sokkal sikeresebb lett volna, ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke 

tette hozzá.

A több mint 250 ezer ember halálát követelő, ezer milliárd dollárt felemésztő, húsz évig tartó katonai beavatkozás kétségtelenül vereség az amerikaiak számára, elemzők szerint azonban Joe Biden elnöksége előtt sem volt megfelelő kivonulási stratégia az amerikai csapatok számára.

- Washington helyzete nem volt egyszerű, hiszen a politikai elit egy része 10 éve be akarta befejezni ezt a háborút. A Donald Trump alatt megkötött kivonulási megállapodást sokan bírálták, de csak most látni igazán, hogy a világ egykori szuperhatalma már nem az többé - írja elemzésében Wagner Péter, a Külgazdasági és Külügyi Intézet munkatársa.

Gyakorlatilag semmit sem tudott elérni a táliboknál cserébe a távozásáért, arra sem tudta rákényszeríteni őket, hogy legalább névleg megegyezzenek egy átmeneti testületben az afgán kormánnyal. A tálib hatalomátvétel annyiban mindenképp az USA veresége is, hogy a hatalom aurája tényleg semmivé foszlott a nagyvilágból nézve. Washington látványosan elbukott először Irak, majd Afganisztán esetében is. Elköltött dollármilliárdokat, irakiak és afgánok százezrei haltak meg vagy nyomorodtak meg, azért mert a Fehér Házban ilyennek vagy olyannak látták a világ eme sarkát.

Bár Afganisztán 2001-es megtámadása igazolható volt (a tálibok nem adták ki Oszáma bin Ládent), ám azt követően az USA vezetése hibát hibára halmozott, annyi felelősséget sem vett magára, hogy egy valamire való stratégiát alkosson az ország újjáépítése kapcsán.

Amit az elmúlt 20 évben láttunk amerikai részről, az sajnos nem volt több kísérletezésnél, ad hoc ötletelésnél, vagy a felelősség megosztásánál - véli az elemző.