Cseh cégcsoport vásárolja meg az AT&T kelet- és közép-európai médiabirodalmát

Hírek2020. márc. 2.Növekedés.hu

Az amerikaiak a cseh vevő ellenére kínai befolyástól tartanak.

Tavaly októberben az amerikai AT&T bejelentette: 1,1 milliárd dollár készpénzért és 575 millió hitel-garancia átvállalása fejében eladja a a Central European Media Group Enterprises (CME) többségi üzletrészét, amelyre a Time Warner 2018. évi felvásárlása során tett szert.

A Reuters beszámolója szerint Marco Rubio amerikai szenátor felszólította a Trump-kormányzatot: vizsgálja meg, hogy az AT&T Inc. terve nem sért-e nemzetbiztonsági érdekeket.

A sérelmezett tranzakció vevője a cseh tulajdonban álló PPF Group. Az amerikai képviselő szerint, aki az amerikai kongresszus Kínával foglalkozó bizottságának elnöke, a PPF Group a korábbiakban már kínai érdekek képviselőjeként tevékenykedett és telekommunikációs cégei jelenleg is együttműködnek a Huawei Technologies Co-val az 5G hálózatok kiépítésében.

A CME Group a Cseh Köztársaságon kívül Bulgáriában, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában működik. Irányítja Közép és Kelet-Európa számos, legmagasabb nézettségű hírműsorát és 97 millió néző figyelmére számíthat, állítja Marco Rubio, aki tagja az amerikai szenátus Külügyi Kapcsolatok, illetve a Hírszerzési Bizottságának is.

A PPF által kiadott közlemény szerint az amerikai szenátor értesülései „tévesek” és valótlan a CME piacáról megfogalmazott állítása is. A Huawei technológiáját csupán annak a tranzakciónak az eredményeként „örökölte meg”, amelyet a norvég Telenor-ral a tavalyi év során bonyolított le.

A PPF azért vásárolja meg a CME-t, mert az jól egészíti telekommunikációs portfólióját. Semmiféle hátsó szándéka nincs. A kivásárlási folyamatban a PPF Csoport minden érintett hatósággal együttműködik és minden szükséges információt rendelkezésre bocsát

nyilatkozta a vállalat és hozzátette: meg fogja keresni Marco Rubio-t.

Marco Rubio szerint a PPF egyik leányvállalata, a Home Credit egy PR-céget bérelt fel annak érdekében, hogy Kína megítélését a cseh közvélemény körében javítsa. Ennek jegyében a megbízott cseh politikusok után kémkedett, nyomást gyakorolt a Kínával szemben kritikus cikkek visszavonása érdekében és egy új tudományos műhelyet alapított, a Sinoskop-ot, amely a nyilvános viták befolyásolása érdekében elfogult elemzőket alkalmaz.

A szenátor felkérte az Egyesült Államok Külföldi Beruházások Bizottságát, hogy tekintsék át az AT&T tranzakcióját, mivel az „az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeire Közép és Kelet-Európa és Kína tekintetében egyaránt károsan hat”.

A Trump-kormányzat nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva ez év májusában gazdasági fekete-listára tette a Huawei-t és arra igyekszik rábírni a külföldi kormányokat, hogy ne engedjék meg a kínai cég bekapcsolódását az 5G hálózatok kiépítésébe.