Egyre népszerűbb a húsmentes életmód

Hírek2020. júl. 4.Növekedés.hu

Az előrejelzések szerint a globális vegán élelmiszer-piac értéke pár éven belül közel a duplájára fog nőni. A globális népesség 70 százaléka csökkentette a húsfogyasztását, ha még többen döntenének a növényi alapú étkezés mellett, akkor 31 ezer milliárd dollárt takaríthatna meg a gazdaság.

Akár a környezeti hatás az oka, akár az állatokkal szembeni kegyetlenség elítélése, akár az egészségügyi előnyök: a hús nélküli étrend a világ minden táján egyre népszerűbb.

Fontos ugyanakkor különbséget tenni a vegetáriánus, a vegán és az úgynevezett flexitarian étrend között. Például egy vegetáriánus nem eszik húst, de mégis fogyaszt állati termékeket, például tejet és tojást. Egy vegán szigorúan növényi alapú táplálkozást folytat. A flexitarian étrendjében pedig főként zöldség szerepel, de néha fogyaszt húst vagy halat is.

A világ népességének 70 százaléka már csökkentette a húsfogyasztását, és egyre többen választják a teljesen húsmentes táplálkozást.

Az előrejelzések szerint a globális vegán élelmiszer-piac értéke 2026-ra várhatóan meghaladja majd a 24 milliárd dollárt. Tavaly 13,2 milliárd dollárt ért.

A „húsmentes forradalom” majdnem két évszázadon át csendesen épült.

  • 1847: Angliában megalakul az első vegetáriánus társaság
  • 1898: Svájcban megnyílik a világ első vegetáriánus étterme
  • 1944: A „vegán” kifejezést megalkotják
  • 1994: Bevezetik a vegán világnapot (World Vegan Day)
  • 2014: Megjelenik a Cowspiracy – A fenntarthatóság titka című amerikai dokumentumfilm
  • 2017: A teljes amerikai lakosság 6 százaléka már azt állítja, hogy vegán
  • 2018: A világ népességének körülbelül 8 százaléka állítja, hogy növényi alapú táplálkozást folytat
  • 2020: A növényi étrendet még sosem ajánlotta ennyi orvos, és a közvélemény ekkora része

Egyre többen ébrednek rá a kevesebb húsfogyasztás pozitív hatásaira is. Az American Heart Association szerint

a húsbevitel redukálása csökkentheti a stroke, a magas vérnyomás, a 2. típusú cukorbetegség és még egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát is.

Az állattenyésztés több üvegházhatást okozó gázt hoz létre, mint a világ teljes közlekedési rendszere, de a növényi alapú étrendre való áttérés jelentősen csökkentheti a probléma mértékét. Ezenkívül, ha még több ember választja a növényi alapú táplálkozást, akkor akár 31 ezer milliárd dollárt takaríthat meg a gazdaság.

(via Visual Capitalist)