Egzotikus piacon hódíthatnak a magyar cégek - kiemelt szerepe lehet a víziparnak

Hírek2022. nov. 18.Dajkó Ferenc Dániel

Közel ötven vállalkozás vett részt a Magyar-Iráni Üzleti Fórumon, Budapesten november 17-én. Az elmúlt 7 évben nagyságrendileg megnőtt a hazánk és Irán közötti kétoldalú kereskedelem volumene. Irán izgalmas új piac lehet a magyar exportőrök és befektetők számára. Elsősorban az agrárium, a vízipar, a könnyűipar, a járműipar és az egészségipar területén várható bővülés az Irán felé irányuló magyar exportban.

A Magyar-Iráni Üzleti Fórum időpontja egybe esik a két ország közti diplomáciai kapcsolat felvételének a 85. évfordulójával. Hosszú időre nyúlnak tehát vissza a kétoldalú kapcsolatok, sokáig ez azonban valóban inkább csak diplomáciai jellegű volt semmint gazdasági. A magyar exportot támogató gazdaságpolitikának köszönhetően azonban 2015-óta ez sokat változott és a két ország közötti gazdasági kapcsolatok is jelentősen bővülni kezdtek. Így Irán jelenleg fontos célpont lehet a befektetési, vagy export lehetőséget kereső magyar vállalkozások számára – hangzott el az eseményen, ahol a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség segítségével 55 kétoldalú vállalatközi találkozót sikerült lebonyolítani a részt vevő 44 magyar és iráni cég képviselője között.

Magyar részről jelenleg a könnyűipar, az egészségipar, a járműipar és az agrárium területén működő cégek exportálnak a közel-keleti országba, míg az Iránból származó behozatalunk több mint 89 százalékát a műanyag teszi ki, ami fontos alapanyag a hazai ipar számára. Ezen túl jelentősebb a különböző gyümölcsök és zöldségek részesedése is, többek közt az olyan egzotikus terményeké, mint a datolya, a gránátalma és az olívabogyó.

Az Iránt sújtó vízhiány a fentiek mellett egy újabb hazai ágazat, a vízipar számára is új lehetőségeket teremthet. Az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelentett Irán számára, hogy a lakosság vízellátása mellett a mezőgazdaság vízigényét is fedezni tudja. Az idei -világszerte- különösen aszályos nyár ezt a helyzetet tovább súlyosbította. Magyarországon több vállalkozás is foglalkozik olyan technológiákkal, amelyek a hatékony és takarékos vízfelhasználást, a vizek megőrzését segítik, köztük olyan egyedi megoldásokkal rendelkező cég is érdeklődik az iráni piac iránt, amelyik a talaj párolgását mérsékelni képes termékkel rendelkezik.

Jelentősen bővült a kereskedelem volumene

Az Iránba irányuló magyar textil- és gyógyszeripari export, valamint a Magyarországra érkező iráni műanyagimport növekedésének köszönhetően 2021-ben összesen 45 százalékkal, míg idén eddig 55 százalékkal bővült a magyar-iráni kétoldalú kereskedelem volumene – fogalmazott Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere az Üzleti Fórumon Szejed Ehszan Handuzi, iráni gazdasági miniszterrel közösen tartott sajtóértekezleten.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztereSzijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere; Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint mondta, a magyar mezőgazdasági és egészségipari cégek előtt újabb exportlehetőségek állnak. Jelenleg folyamatban van az importengedélyek kiadása a vetőmagok, a baromfihús és egyes orvosi készülékek esetében. Emellett a magyar vízgazdálkodási technológiák is rendkívül keresettek az egész közel-keleti térségben így Iránban is.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, jó külgazdasági teljesítményre van szükség ahhoz, hogy hazánk kimaradjon a recesszióból, és ezért a kormány készen áll a magyar-iráni kereskedelmi kapcsolat továbbfejlesztésére.

Sem politikai, sem jogi akadálya nincs, hogy az iráni és a magyar cégek kereskedelmi kapcsolatot ápoljanak egymással – tette hozzá.

Ebben a nehéz helyzetben józan észre és pragmatikus hozzáállásra van szükség, s ezt alkalmazzuk a magyar-iráni gazdasági együttműködés fejlesztése során és érdekében is

- hangsúlyozta.

Az iráni piacra való kilépéseben pedig érdemes a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség szolgáltatásait is igénybe venni – hívta fel a jelen lévő hazai vállalatok figyelmét a tárcavezető.

A HEPA továbbra is a magyar cégek rendelkezésére áll, hogy elmélyíthessék és megfelelően ápolhassák a kapcsolataikat iráni partnereikkel – húzta alá Szijjártó Péter.

Csökken a befektetések kockázata

A sajtóértekezleten Szejed Ehszan Handuzi, Irán gazdasági minisztere is reményét fejezte ki aziránt, hogy a jövőben tovább fog erősödni a két ország gazdasági kapcsolata.

Szejed Ehszan Handuzi, az Iráni Iszlám Köztársaság gazdasági és pénzügyminisztereSzejed Ehszan Handuzi, az Iráni Iszlám Köztársaság gazdasági és pénzügyminisztere; Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Iránban adottak azok a feltételek amelyek a beruházók számára fontosak. Rendelkezésre áll a szakképzett munkaerő, a szükséges infrastruktúra, valamint Irán bővelkedik a különböző nyersanyagokban és energiahordozókban – hívta fel a miniszter a magyar cégek figyelmét, bíztatva őket, hogy beruházóként vegyenek részt iráni projektekben.

Mint mondta, az Irán és Magyarország között megkötött beruházás védelmi szerződés csökkenti a  különböző kockázatokat. A magyar cégek pedig az iráni gazdasági lehetőségeket felhasználva komoly profithoz juthatnak.

A címlapi kép és a borítókép forrása: MTI/ Koszticsák Szilárd