Elég bért kapnak a magyarok? Kikérték a hazai dolgozók véleményét

Hírek5 órájaNövekedés.hu

A magyar munkavállalóknak majdnem a fele úgy érzi, hogy nem kap annyi fizetést, amelyből azt az életet tudja élni, amelyet szeretne. Többek közt ez is kiderül a Randstad idei Workmonitor jelentéséből.

Európa, Ázsia és a csendes-óceáni térség 34 piacán már 21. éve vizsgálja a dolgozó emberek véleményét a Randstad Workmonitor jelentés, amely igyekszik betekintést nyújtani többek közt abba is, hogy miként változnak az emberek ambíciói és elvárásai a változó világban.

A felmérés alapján Magyarországon a dolgozók kevésbé elkötelezettek a munkáltatójuk iránt és alacsonyabb karriercélokat tűznek ki maguk el, mint az európai átlag.

A munka és magánélet egyensúlya pedig majdnem olyan értékes nekik, mint a fizetés: az előbbit a válaszolók 93 százaléka tartotta kiemelten fontosnak. Egy állás megítélésnél lényeges szempont az is, hogy mennyi a szabadságok száma, hogy milyen a juttatási-rendszer, ahogy az is, hogy mennyire kell félni az elbocsátástól.

A felmérés alapján a fizetés fontosabb az idősebb generációknak, mint a fiataloknak. Az már némileg meglepő, hogy a rugalmas munkaórák az Y-generációnak vagyis a 29-43 éveseknek jobban számítanak, mint a kora huszonéveseknek.

Mennyire fontos a munka az életünkben?

Generációs és országos bontásban azoknak az aránya, akik szerint a munka fontos, vagy nagyon fontos

A jelentés arra is rámutat, hogy a magyar munkavállalóknak majdnem a fele úgy érzi, hogy nem kap annyi fizetést, amelyből azt az életet tudja élni, amelyet szeretne. Majdnem az emberek harmada fontolgatja, hogy jobb állás után néz.