Gőzerővel toborozza a tartalékosokat a honvédség, a hét ezred feltöltése a cél 

Hírek2024. aug. 2.Kovács Dániel

Június közepén rajtolt el „Szeretem, Megvédem!” hívószóval a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség tartalékos toborzókampánya. A haderő helyben toborozza katonákat, akik lakóhelyük közelében megkapják az alapkiképzést, és azzal a feladattal bízzák meg őket, hogy készüljenek fel közvetlen környezetük védelmére. A honvédség kiemelt ajánlattal várja a felsőoktatási intézmények hallgatóit is, akik minimum havi 160 ezer forintos tartalékos ösztöndíjra is pályázhatnak. A felsőoktatásba készülő fiatalok pedig a szolgálatvállalás időtartamától függően 16, 32 vagy akár 64 plusz felvételi pontot is szerezhetnek. Eddig több mint 1600-an jelentkeztek, és már több mint 500 jelentkezővel szerződést kötött a Magyar Honvédség.

Miközben több európai országban került fókuszba a sorkötelezettség újbóli bevezetése, a magyar kormány álláspontja ebben a kérdésben változatlan, nem akarják  mundérba kényszeríteni a jórészt békeidőben szocializálódott sorköteleseket, inkább az önkéntes kiegészítési módszert  részesítik előnyben. 

A legmodernebb fegyverekkel felszerelt hivatásos katonák a bázisokon állomásoznak az ország különböző pontjain, míg a hét területvédelmi ezred kapillárisszerűen fedi le az országot. A könnyűfegyverzettel felszerelt területvédelmi tartalékosok kiegészítik és segítik a hivatásosok feladatait.

A Szeretem, Megvédem! elnevezésű területvédelmi tartalékos kampányban éppen ezért helyben toboroznak katonákat, akik lakóhelyük közelében megkapják az alapkiképzést, és azzal a feladattal bízzák meg őket, hogy készüljenek fel közvetlen környezetük védelmére. A tartalékos ezredekbe 18 és 65 év közöttiek, férfiak és nők egyaránt jelentkezhetnek, alapkiképzést kapnak, és egy évben legalább egy hétre behívják őket fenntartó kiképzésekre, gyakorlatokra.

Szinte a nulláról kellett kezdeni az építkezést

Mivel a 2002 és 2010 között regnáló szocialista-szabaddemokrata kormányok nem fordítottak különösebb figyelmet a tartalékos haderőre, 2010 végére mindössze 17 önkéntes tartalékos maradt dacára annak, hogy 2004. november 3-án szerelt le az utolsó sorkatona.

2010 után, ha lassan is, de elkezdett kiépülni a rendszer, jelenleg több mint 11 ezer tartalékos katona áll a haza szolgálatában.

Ma már egy új ajánlati csomaggal az anyagi juttatások is a helyükre kerültek, a szerződéskötési díj bruttó 150 ezer forint, a tartalékosok évi bruttó 600 ezer, azaz havi 50 ezer forintot kapnak az alapkiképzés után, mint rendelkezési állási díj, és bruttó 500 ezer forint az ajánlási bónusz, ezt akkor kapja meg a tartalékos, ha az általa toborzott új tag elvégzi az alapkiképzést és további hat hónapig még szolgálati viszonyban marad.

Rugalmas kiképzés

A területvédelmi erők szíve és motorja a jól kiképzett tartalékos, aki motivált, szereti és ismeri a hazáját, ahol él és szolgál - mondja a Növekedés.hu-nak Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese hozzátéve, a területvédelmi tartalékosokat helyben toborozzák és képezik ki, így tudják biztosítani mindenkinek, hogy a haza védelme érdekében szolgálatot vállaljon. Az altábornagy kiemelte,

a tartalékos szolgálati forma könnyen összeegyeztethető a polgári élettel, munka vagy felsőoktatási tanulmányok mellett is lehetséges. A honvédség rugalmas kiképzési lehetőségekkel, tervezhető behívásokkal biztosítja, hogy akinek számít a haza védelme, az minél hamarabb és magas színvonalú felkészítést kaphasson.

Takács Attila altábornagy azt is elmondta, online is lehet jelentkezni az iranyasereg.hu/tartalekos oldalon, de akik személyesen tájékozódnának, azok a vármegyeszékhelyeken keressék fel a toborzóirodákat.

Fókuszban a fiatalok

Noha természetesen mindenkinek szól, a „Szeretem, Megvédem!” toborzókampány egyik legfontosabb célkitűzése a fiatalok megszólítása.

- Együttműködünk egyebek között a Debreceni Egyetemmel és a Campus fesztivál szervezőivel is, minden évben igyekszünk kitelepülni, és bemutatni a katonai szolgálat lehetőségét a fiataloknak és a fesztivál látogatóinak is. Szeretnénk megmutatni, hogy vagyunk, létezünk, és hogy mit teszünk a hazáért

– mondja Takács Attila altábornagy, hozzátéve, kiemelt céljuk, hogy megismertessék a honvédséget a felsőoktatásban tanuló fiatalokkal. Éppen ezért vettek részt július 24-28. között a Campus fesztiválon is, ahol találkozhattak a résztvevők a katonai toborzókkal, akik az MH Sportszázad katonáival közösena többeki között VR-szimulátorral, lézeres céllövészettel, modern fegyverekkel és ügyességi feladatokkal várták az érdeklődőket.

Az altábornagy hangsúlyozta, az egyetemi hallgatók mindennapjaihoz igazították a teljesítési feltételeket, hiszen a területvédelmi tartalékos a legrugalmasabb és leginkább alkalmazkodó szolgálati forma: civil élet mellett akár hétvégén vagy nyári szünetben is teljesíthető az alapkiképzés. Azt sem rejtette véka alá, hogy anyagi szempontok alapján is érdemes megfontolni a jelentkezést.

A honvédség ugyanis kiemelt ajánlattal várja a felsőoktatási intézmények hallgatóit, akik minimum havi 160 ezer forintos tartalékos ösztöndíjra is pályázhatnak, de ez az összeg akár 350.000 forintra is emelkedhet, ha a jelentkező a tanulmányok befejezése után szerződéses vagy hivatásos katonai jogviszonyt vállal. Azon diákok számára is alternatívát kínál a Magyar Honvédség, akiknek idén nem sikerült a felvételijük, hiszen a szolgálatvállalás időtartamától függően 16, 32 vagy 64 plusz pontot is szerezhetnek.