Ha minden jól megy, június közepén tetőzhetett a munkanélküliség

Hírek2020. jún. 29.Sz.A.

Öt területre összesen 9200 milliárd forintot fordít a kormány gazdaságfejlesztésre és munkahelyvédelemre, illetve új állások teremtésére 2022 és 2022 között - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Államháztartási Szakosztályának rendezvényén. Kiemelte, hogy június közepén már megállat a regisztrált álláskeresők számának emelkedése, sőt, minimális csökkenést mutatnak a statisztikák.

Az ITM gazdasági stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a gazdaságvédelmi akcióterv eddigi intézkedéseiről tartott előadásában azt hangsúlyozta, hogy beléptünk az akcióterv második fázisába, és az eddigi intézkedések egyik eredménye, hogy megállt a regisztrált álláskeresők számának emelkedése. Kiemelte, hogy nem szabad "elszórni" a gazdaságvédelemre célzott pénzeket, hanem a problémákkal arányos mértékű, célzott támogatást kell nyújtani a bajba jutott területeknek, és csak ott, ahol szükséges. Ellenpéldaként említette az amerikai válságkezelést, melynek során két hónap alatt a GDP közel 15 százalékát elköltötték, és nem állnak sokkal jobban.

György László, az ITM gazdasági stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára (Fotó: MTI)

Öt területet sorolt fel, amely proritást jelent a 2020 és 2022 közötti gazdasági akciótervben:

  • a munkahelymegőrzés,
  • a munkahelyteremtés,
  • a kiemelt ágazatok erősítése,
  • a vállalkozások finanszírozásának támogatása, valamint
  • a családok és nyugdíjasok védelme.

A munkanélküliségnél már látszódhat a fordulat

A válság kirobbanásakor, a március közepén 281 ezer regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, számuk június közepére 376 452-re emelkedett, de a június 15-ei héten az álláskeresők száma minimálisan ugyan, - 255 fővel - de már csökkent. A munkahelyvédelmi bértámogatással sikerült a legveszélyeztetettebbeket - a fiatalokat, azon belül főként a 20 év alattiakat és 20-29 év közöttieket, valamint a rövidített munkaidőbe kényszerülőket - megcélozni - tette hozzá az államtitkár.


Hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban továbbra is Magyarországon a negyedik legalacsonyabb a munkanélküliség, ami 4,1 százalékos. Ennél a rátánál kedvezőbb értéket csak Hollandiában (3,6 százalék), Lengyelországban (2,9 százalék) és Csehországban (2,2 százalék) mértek.

A munkahelyvédelemmel kapcsolatban kiemelte, hogy 178 ezer munkavállaló kap nettó 55 ezer forintot havonta a bértámogatásai rendszerben, az igénylők közül a legtöbben mikrovállalkozások.

A kutatás-fejlesztési ágazatra kiírt munkahelyvédelmi pályázatok révén pedig 16 ezer fő igényelt eddig támogatást.

Összességében több mint 1.270.000 fő részesülhet munkaerőpiaci vagy képzési támogatásban, és sokan vették igénybe a Diákhitel Pluszt is. 

Új portál az online képzésekről cégeknek

Az államtitkár előadásában kitért arra is, hogy az ITM-ben létrehozták a Vállalkozói Információs portált (VALI), ahol a hazai cégek tájékozódhatnak az elérhető online ingyenes vagy kedvezményes képzésekről, a portál közel 2200 képzést fog össze. A legnépszerűbbek között szerepel a nyolc hetes ingyenes digitalizációs és e-learning képzés, amelyre eddig már több mint hatvanezren jelentkeztek.

A magyar high-tech és zöld technológiára váltó programok révén eddig 130 ezer munkahelyet védtek meg, és 128 milliárd forint értékben fogadtak be kérelmeket. A versenyképesség növelő támogatásokról szólva elmondta, hogy ennek a kerete 50 + 119 milliárd forint.

A kiemelt ágazatok védelmére 2416 milliárd forintot költ a kormány, amiben kedvezményes hitel, tőkeforrás és garanciavállalás is szerepel.

A családok és nyugdíjasok védelmére ezzel párhuzamosan 235 milliárd forintot különítettek el.

A gazdaságvédelmi intézkedések egyik fő célja a külső és belső egyensúly fenntartása mellett a tudásalapú gazdaság erősítése, és az azonnali és középtávú intézkedésekkel 2022 végéig annyi munkahely létrehozása, amennyi a válság alatt megszűnik - tette hozzá György László.