Háború: A Krím-félsziget megtámadása fordulópont lehet

Hírek2022. aug. 13.Sz.A.

Jelentős veszteségeket szenvedett az orosz légierő, melynek a Krím-félsziget nyugati részén lévő katonai bázisát érte támadás.

Az ukrán tüzérség fontos útvonalakat támadott Dél-Ukrajnában hogy nehezítse az orosz haderő által elfoglalt területek utánpótlását - foglalja össze a háború 171. napjának fejleményeit a Guardian.

- A Zaporizzsja melletti atomerőmű támadásának azonnali leállítását és demilitarizált övezet létrehozását sürgette az ENSZ, miközben a hadviselő felek egymást vádolják a rakétatámadásokkal. Ukrán források szerint az orosz haderő öt alkalommal lőtte rakétákkal az atomerőművet, civil áldozatok is vannak.

- Volodimir Zelenszkij elnök megkérte a kormányzati tisztviselőknek, hogy ne nyilatkozzanak a sajtónak Kijev katonai taktikájáról. A Krím-félszigeten az orosz légibázist ért támadásról több nyugati lap is meg nem nevezett forrásokra hivatkozva úgy számolt be, hogy a robbantásokért az ukrán hadsereg felelős. Eközben a hivatalos ukrán álláspont tagadja ezeket a feltevéseket.

- Az ukrán elnök a Twitteren jelentette be, hogy pénteken beszélt Ferenc pápával, akit az orosz agresszióról és a háborús bűncselekményekről tájékoztatott.

- A brit hadügyminisztérium szerint a krími Szaki katonai bázison "majdnem biztos", hogy az ott tárolt anyag robbanhatott fel, ez okozhatta a négy helyen is bekövetkezett robbanásokat, amelyben az orosz légiflotta több bombázója is megsemmisült.

Katonai szakértők szerint a Krím-félszigeten lévő orosz bázison történt robbantások ugyanakkor azt feltételezik, hogy az ukrán hadsereg olyan új fegyvereket vethetett be, amelyek akár meg is változtathatják a háború menetét

- Katonai szakértők szerint a Krím-félszigeten lévő orosz bázison történt robbantások ugyanakkor azt feltételezik, hogy az ukrán hadsereg olyan új fegyvereket vethetett be, amelyek akár meg is változtathatják a háború menetét, mert a nyugati országok által eddig hivatalosan küldött fegyvereknél nagyobb a hatótávolságuk. 

A BBC értesülései szerint szatellit fotók bizonyíthatják, hogy az ukránok célzottan támadhatták az orosz flottát, amelynek jelentős károkat okoztak, .

- Ukrajna azt kérte az ENSZ-től és a Nemzetközi Vöröskereszttől, hogy küldjenek megfigyelőket azokra a helyekre, ahol az orosz haderő ukrán hadifoglyokat őriz. A kijevi álláspont szerint az oroszok több alkalommal is megkínoztak és kivégeztek hadifoglyokat.

- A kelet-ukrajnai Donbászban erősödött az orosz offenzíva, a hadműveletben Szu-35-ös vadászgépeket is bevetettek - számol be az Euronews.

A moszkvai védelmi minisztérium szerint az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett Szoledar térségében, amelynek elfoglalása kulcsfontosságú az oroszok számára a régióban. A támadásokban legalább hét civil vesztette életét az utóbbi néhány órában.

A már orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek annektálásának folyamatát Moszkva felgyorsítja. A lakosságnak folyamatosan osztják ki az orosz útleveleket és helyi népszavazás lebonyolítására készülnek, hogy az elcsatolásra jogalapot teremtsenek.

- Az ukrán hadügyminiszter bejelentette, hogy új M20 MLRS tankokat kapott Ukrajna. Olekszij Reznikov a szállítmányt megköszönte Ben Wallace brit védelmi miniszternek és a brit népnek.

- Az olajembargóval kapcsolatban India bejelentette, hogy nem gyakorol rájuk nyomást a nyugat, így az eddiginél is több olajat és szenet szándékoznak vásárolni Oroszországtól. India jelenleg a világ harmadik legnagyobb nyersolaj importőr országa, és júliusban már több tengeren szállított olajat vásárolt Moszkvától, mint Kína.

A háború kirobbanása előtt India alig vásárolt kőolajat Oroszországtól.