Háború: közel a sorsdöntő ukrán vereség keleten

Hírek2022. jún. 15.D.J.

Ez történt kedden, az orosz-ukrán háború 112-dik napján:

- Az ukrán elnök szerint a keleti Szeverodonyeck ostroma az egyik legbrutálisabb csataként fog bevonulni a történelembe. Mint elárulta, a csapataik fájdalmas vereségeket szenvednek a városban.

A védők a keleti testvérvárosokban próbálják visszaverni a támadókat.  

Szeverodonyeckben az Azot vegyi üzemben megbúvó ukrán erőket felszólították az oroszok, hogy tegyék le a fegyvert és hagyják abba az értelmetlen ellenállást.

Az inváziós sereg állítólag hajlandó felállítani egy humanitárius folyosót, hogy a városban rekedt több száz civil kimenekülhessen.

- Kijev újfent kérte a nyugatot, hogy küldjenek több nehézfegyvert. Állítólag a kért hadianyagnak eddig csak a 10 százalékát kapták meg. Márpedig Hanna Maljar ukrán védelmi miniszter szerint a katonai segítség nélkül a győzelem nem lehetséges. Főleg rakétaelhárító rendszerekből van komoly hiányuk.

- A NATO-nak a keleti határai mentén "még magasabb készültséget" kell kiépítenie – mondta el Jens Stoltenberg a szövetség főtitkára.

- Az ukrán háború komoly élelmiszerválságot okozhat a világban. Ezért Joe Biden amerikai elnök szerint ideiglenes silókat fognak építeni az ukrán határ mentén, egyebek mellett Lengyelországban is. Ezzel is a gabonaexportot fogják támogatni. Ukrajnában az orosz blokád miatt mintegy 20 millió tonna gabona rekedt a kikötőkben.

- A bebörtönzött orosz ellenzéki vezetőt, Alekszej Navalnijt átszállították egy szigorított biztonsági börtönbe. Navalnij még korábban azt mondta, hogy tudomása szerint az egyik fegyintézetben külön építenek neki egy speciális börtönt.

- Válaszul a nyugati szankciókra Oroszország megtiltotta több hadiipari szereplőnek, illetve brit újságíróknak, köztük a Guardian tudósítóinak, hogy beléphessenek az országba.

- Ferenc pápa arról beszélt, hogy egy bölcs államvezető, akit nem nevezett meg, még a háború előtt aggódva jelezte neki, hogy a NATO az „oroszok kapuját ugatja”. Az egyházfő szerint ezt a konfliktust nem lehet a jó és a rossz harcaként szemlélni és a háborút valamiként kiprovokálták.

Emellett azt is leszögezte: az ukránok bátrak és a harc tétje náluk a túlélés.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is egész Ukrajnát, vagy legalább a nagy részét el akarja foglalni. A taktikai céljait viszont szűkítenie kellett a háború során jelentkező nehézségek miatt – minderről Colin Kahl, az Egyesült Államok védelmi miniszterhelyettese beszélt, aki szerint Putyin a céljait minden bizonnyal nem fogja tudni elérni.