Ifo: Minden ágazatban elbocsátási hullámra készülnek a német cégek

Hírek2020. ápr. 28.MTI

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) kedden publikált felmérése alapján a német vállalatok körében áprilisban 86,3 pontra, a valaha regisztrált legalacsonyabbra csökkent a foglalkoztatási hangulatindex a márciusi 93,4 pontról. Az index havi csökkenésének a mértéke is a valaha mért legnagyobbnak bizonyult.

Az ifo szakértőinek a megítélése szerint a foglalkoztatási hangulatindex zuhanása elbocsátási hullámot, a munkanélküliek számának nagymértékű növekedését vetíti előre.

Az elbocsátások minden gazdasági ágazatra kiterjednek majd, így a 2008-2009-es gazdasági és pénzügyi válság óta első alkalommal a szolgáltatóipari ágazatokra is.

A feldolgozóiparban felgyorsul az alkalmazottak számának már a járvány által kiváltott válság előtt megindult csökkenése. A szupermarketek kivételével a kiskereskedelemben foglalkoztatottak száma is csökkenni fog a ifo szakértőinek a prognózisa szerint, sőt, a legutóbbi időkig kiváló erőnlétnek örvendő építőipar "sem fogja tudni kivonni magát a negatív foglalkoztatási dinamika alól" - fogalmaz a közlemény.

Az ifo mintegy 9 ezer feldolgozóipari, szolgáltatóipari és építőipari, kis- és nagykereskedelmi ágazatokban működő vállalkozás körében végzett felmérés alapján állítja össze havi rendszerességgel foglalkoztatási barométerét. A koronavírus-járvány előtt lendületes növekedést mutatott a foglalkoztatás Németországban, a 2010-es évek eleje óta a munkanélküliségi ráta 8 százalékról egészen 5,1 százalékig csökkent.