A héten kiderül, tetőzött-e az infláció

Hírek2023. márc. 5.MTI

Jövő héten jelenik meg az államháztartás februári helyzetéről szóló gyorsjelentés, az ipari termelés és a külkereskedelmi termékforgalom januári első becslése, továbbá a kiskereskedelem januári és a fogyasztói árak februári alakulásáról szóló statisztika.

Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelem januári adatait. Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

2022 decemberében az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4 százalékkal csökkent, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2022-ben a forgalom volumene szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,3 százalékkal nagyobb volt az előző évinél.

Kedden az ipari termelés januári adatait közli első becslése alapján a KSH. Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,7 százalékkal emelkedett.

2022 decemberében a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. novemberinél 3,8 százalékkal nagyobb volt. Tavaly az egész évet tekintve az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal bővült 2021-hez viszonyítva.

Szerdán közli a KSH a fogyasztói árak februári alakulását. Idén januárban a fogyasztói árak átlagosan 25,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább, előbbi 52,4, utóbbi 44 százalékkal nőtt. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal emelkedtek.Szintén szerdán jelenteti meg a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás február végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatót. Januárban az államháztartás központi alrendszere 143,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Ezen belül a központi költségvetés 190,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 43,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 3,6 milliárd forintos többletet mutattak.

Januárban magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest - egyebek mellett - a lakástámogatásokkal kapcsolatos kiadások, ugyanakkor meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is.

Pénteken teszi közzé első becslése alapján a külkereskedelmi termékforgalom januári alakulását a KSH. Tavaly decemberben a kivitel volumene 3,5 százalékkal nagyobb, míg a behozatalé 1 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

A passzívum 168 millió euró volt, az egyenleg 190 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Tavaly novemberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,6 százalékkal nőtt, míg az importé 5 százalékkal csökkent. 2022-ben az export értéke 19, az importé 28 százalékkal nőtt az előző évhez képest.