Rekordösszeget költ idén fegyverkezésre Kína

Hírek2023. márc. 5.Sz.A.

Ebben az évben több mint hét százalékkal növeli hadikiadásait Kína, a gazdasági növekedés legalább 5 százalék lehet. A kínai parlament, az Országos Népi Gyűlés tavaszi ülészaka megnyílt tegnap. Idén 12 millió új munkahelyet szeretnének létrehozni. Távozik Li Ko-csiang kínai kormányfő, új reformok jöhetnek a következő kabinettel.

A kínai gazdaság idén legalább 5 százalékkal bővülhet, de a hat százalékhoz is közelíthet a mutató. A kínai vezetés a magas infláció miatt lanyhuló külső kereslet miatt a belső fogyasztást szeretné ösztönözni - derül ki a kínai parlament tavaszi ülésszakának megnyitóján elhangzott beszédekből.

Tavaly a kínai gazdaság mindössze 3 százalékos növekedést ért el, ami a záró Covid politika miatti lezárások számlájára írható.

A Kínai Kommunista Párt szeretné felpörgetni a gazdasági bővülést, ezért csak ebben az évben 12 millió új munkahelyet tervez létrehozni - számol be a Reuters.

A kínai parlament ülésszakán 2948 küldött tanácskozik az Országos Népi Gyűlésen, és döntenek

  • a most távozó Li Ko-csiang kormányfő utódjáról,
  • az új kormány összeállításáról és
  • a következő ötéves tervről.
Csin-ping kínai államfő (b) és Li Ko-csiang leköszönő miniszterelnök a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) nyitóülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. március 4-én. A KNPTT a kínai parlament népfront jellegű tanácsadó testülete, amelynek ülésezése párhuzamosan halad a törvényhozás, az Országos Népi Gyűlés évenkénti ülésszakával.Csin-ping kínai államfő (b) és Li Ko-csiang leköszönő miniszterelnök a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) nyitóülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. március 4-én. A KNPTT a kínai parlament népfront jellegű tanácsadó testülete, amelynek ülésezése párhuzamosan halad a törvényhozás, az Országos Népi Gyűlés évenkénti ülésszakával. MTI/AP/Andy Wong

Az  idei költségvetésben a hadikiadások 7,2 százalékkal emelkednek, de a kormányfő az ülésszak elején tartott beszédében Tajvannal kapcsolatban a békés egyesítésre helyezte a hangsúlyt.

Kína főbb gazdasági kihívásai közül meghatározó, hogy az Egyesült Államokkal továbbra is feszült marad a viszony a technológiai export kérdésében.

A lakosság létszáma az alacsony termékenységi ráta miatt 1961 óta először csökken: a kevesebb gyerek és a lakosság idősödése miatt az oktatási és a társadalombiztosítási kiadásokat is át kell tervezni. 

A párt másik törekvése, hogy az alacsonyabb jövedelműek keresete emelkedjen, és többen kerüljenek be a középosztályba.

A nagy infrastrukturális beruházásokra 550 milliárd dollárt tervez a kínai vezetés.

Az építőiparban a magas vállalati eladósodottság miatt továbbra is jelentősek a kockázatok - mondta a kormányfő, aki a fogyasztás élénkítését és a gazdasági stabilitást nevezte fő célnak.

Li Ko-csiang távozását várhatóan az ülés alatt jelentik be, utódja Hszi Csin-ping elnök hűséges szövetségese, a Kommunista Párt korábbi sanghaji vezetője, Li Csiang lehet - íra a lap.

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint a lezárás utáni növekedés miatt idén 5,2 százalékkal emelkedhet a kínai GDP, de a következő években ez az ütem kissé mérséklődik, 4-4,5 százalékos szintre.

Jelenleg a kínai gazdaság adja a globális gazdasági növekedés harmadát.

A valutaalap értékelése szerint a kínai növekedés azért is kulcsfontosságú, mert egy százalékpontos kínai bővülés 0,3 százalékpontos emelkedést hoz a többi ország GDP-jében.

Az egy főre eső GDP 12 700 dollár körül alakult tavaly, a munkanélküliség 5,5 százalékra nőtt, az infláció pedig mindössze 2 százalék volt tavaly - elsősorban a lezárások miatti alacsonyabb fogyasztás miatt.