Meddig emelkedhet az infláció idén?

Hírek2022. máj. 8.MTI, Növekedés.hu

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük az áprilisi infláció. Elemzők szerint a korábban május-júniusra várt inflációs csúcsok várhatóan július-augusztusban fognak mutatkozni. Ezekben a hónapokban kétszámjegyű tartományban, 11-12 százalékon tetőzhet az infláció.

Hétfőn közli a Pénzügyminisztérium (PM) a gyorstájékoztatót az államháztartás központi alrendszerének április végi helyzetéről. Az áprilisban kiadott részletes adatok szerint az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének első negyedévi hiánya 2309,4 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 1144,1 milliárd forinttal szemben.

Szintén hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelem márciusi előzetes forgalmi adatait. Februárban az export euróban kifejezett értéke 18,7, az importé 30,5 százalékkal nőtt. 

A külkereskedelmi egyenleg tavaly februárhoz mérve 902 millió euróval romlott, 117 millió euró deficitet mutatott 26 millió euróval nagyobbat, mint az első becslésben. A kivitel volumene 3,7, a behozatalé 5,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. 

Kedden adja ki a KSH a fogyasztói árak áprilisi adatait. Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 8,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat. Utoljára 2007. júniusban volt ilyen magas az infláció. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. Egy hónap alatt átlagosan 1,0 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A maginfláció a februárihoz képest 1,0 százalékponttal 9,1 százalékosra emelkedett.

Elemzők szerint a korábban május-júniusra várt inflációs csúcsok várhatóan július-augusztusban fognak mutatkozni. Ezekben a hónapokban kétszámjegyű tartományban, 11-12 százalékon tetőzhet az infláció. Feltéve, hogy az árstop intézkedések július elsejével tényleg kivezetésre kerülnek.

Mindenesetre július 1-ig meghosszabbította meg a kormány az üzemanyagok és az élelmiszerek árstopját.

Az importált inflációnál számít, hogy a forint árfolyama továbbra is gyengébb, az olaj ára pedig nagyon magas, hordónkénti 110 dollár feletti szinten maradt az új szankciók lebegtetése miatt.

Pénteken az építőipar márciusi teljesítményét publikálja a KSH, és az ipari termelés márciusi részletes statisztikáit. Februárban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 42,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az idén januárinál a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján 13,3 százalékkal volt magasabb.

A két építményfőcsoport közül az épületek építése 56,2, az egyéb építményeké 20,0 százalékkal bővült februárban az előző év azonos időszakához képest. Az év első két hónapjában az építőipari termelés 22,7 százalékkal emelkedett 2021 azonos időszakához viszonyítva.