Meglepő eredményt hozott a területvédelmi tartalékosok toborzókampánya, ez még a szervezőket is meglepte 

Hírek2024. szept. 13.Kovács Dániel

Júniusban rajtolt el a toborzókampány, de szeptember elején már elérte az 1000 főt a szerződést kötött területvédelmi tartalékosok száma, akik között élsportolók és hírességek is egyenruhát öltöttek. „Amióta a magyar területvédelmi tartalékos rendszer elindult, ilyen rövid idő alatt ennyi önkéntes még soha nem jelentkezett a haderőbe” - nyilatkozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Meglepően szép eredményt hozott a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség tartalékos toborzókampánya. Ahogy azt mi is megírtuk, június közepén rajtolt el „Szeretem, Megvédem!” kampány, amely

nem kisebb célt tűzött ki, mint az országot kapillárisszerűen lefedő hét területvédelmi ezred létszámgyarapítását. Ehhez helyben toboroznak katonákat, akik lakóhelyük közelében kapják meg az alapkiképzést, és azzal a feladattal bízzák meg őket, hogy készüljenek fel közvetlen környezetük védelmére.

Sikeres a „Szeretem, Megvédem!” kampány! Két hónap alatt sok ezren érdeklődtek, több ezren jelentkeztek és szeptember első napjaira több mint 1000 elszánt, a haza iránt elkötelezett magyar kötött szerződést a Magyar Honvédséggel, hogy területvédelmi tartalékosként erősítse hazánk védelmét – jelentette be a napokban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

„Amióta a magyar területvédelmi tartalékos rendszer elindult, ilyen rövid idő alatt ennyi önkéntes még soha nem jelentkezett a haderőbe. Magyarország nem behívót, hanem meghívót adott fiataljainak. Meghívót egy életre szóló küldetésre, egy olyan közösségbe, ahol az összetartozás, a közös felelősségvállalás és a bajtársiasság alapvető és elengedhetetlen”

– tette hozzá a miniszter.

Hét év munkája ér most célba

A Magyar Honvédség még 2017-ben kezdte meg az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer felállítását. A múlt évben megalakult hét területvédelmi tartalékos ezred kötelékében 21 zászlóalj teljesít szolgálatot országosan. Erre az évre eljutott odáig a tartalékos képzés, hogy készen áll nagyobb létszámú tartalékos állomány fogadására és kiképzésére is.

Az öthetes alapkiképzés során a jelentkezők az alapvető katonai viselkedésformák elsajátítása után megtanulják a terepi tájékozódás, a közelharc, a védelem, a támadás, az álcázás, az erődítés, a robbantás, majd éles lőgyakorlatok keretében a fegyverhasználat alapjait is.

A területvédelmi ezredek végzik Magyarországon a tartalékos katonák alapkiképzési programját folyamatosan, az egész év során az ország teljes területén – a jelentkezői igények figyelembevételével – „tömbösítve és összefüggő formában” is.

A területvédelmi tartalékos szolgálatot vállalóknak egy 25 napos, modulokra bontott, vagy egy öt hetet felölelő, összefüggő alapkiképzést kell teljesíteniük, ezt követően pedig vagy a szerződéses állományhoz csatlakoznak, vagy tartalékosként évi legalább hét nap szolgálat vállalásával állhatnak a haza rendelkezésére.

Az új ajánlati csomaggal az anyagi juttatások is a helyükre kerültek, a szerződéskötési díj bruttó 150 ezer forint, a tartalékosok évi bruttó 600 ezer, azaz havi 50 ezer forintot kapnak az alapkiképzés után, mint rendelkezési állási díj, és bruttó 500 ezer forint az ajánlási bónusz – ezt akkor kapja meg a tartalékos, ha az általa toborzott új tag elvégzi az alapkiképzést és további hat hónapig még szolgálati viszonyban marad.

A fiatalabbak az egyetemi vagy szakképzési tanulmányaik mellett is lehetnek területvédelmi tartalékosok.

A felsőoktatásban tanulók havonta bruttó 160 ezer, a szakképzésben tanulók bruttó 110 ezer forint ösztöndíjat szerezhetnek, a felsőoktatásba jelentkezők pedig a tartalékos szolgálat teljesítése után, a vállalt szolgálati idő függvényében, többletpontokat kaphatnak.