Mi lenne uniós pénzek nélkül idén a költségvetéssel? 

Hírek2022. ápr. 25.Sz.A.

Már tavaly év végéig 630 milliárd forintot kellett megelőlegeznie a költségvetésnek az uniós projektekre, és a jogállamisági eljárás elindulása miatt a Helyreállítási Alap forrásai is veszélybe kerülhetnek. Az államháztartás hiány az első negyedévben a tavalyi duplája volt, mintegy 2300 milliárd forint, az éves terv több mint 70 százaléka.

Az idei költségvetési hiány az első negyedévben a nyugdíj, az szja-visszatérítés és a béremelések miatt 2300 milliárd forint körül alakult, ami az évre tervezett hiány 72 százaléka. Ebben azonban az is benne van, hogy nem jönnek be a várt uniós támogatások.

Az uniós forrásokra már tavaly 630 milliárd forintot megelőlegezett a kormány, hogy ne kelljen leállítani a folyamatban lévő beruházásokat - az Állami Számvevőszék jelentése szerint.

Emellett Magyarország Helyreállítási Tervét az illetékes uniós intézmény 2021-ben nem hagyta jóvá, így a költségvetési törvényben előirányzott 326 milliárd forint előleg folyósítására sem került sor az Európai Bizottság részéről.

Az Európai Bizottságtól még a 2007-2021-es ciklusból is bőven maradtak fenn kifizetendő számlák, emellett az új hétéves költségvetés 43 milliárd eurós keretére sem történt még kifizetés Brüsszelből.

Az Újjáépítési és Rezíliencianövelő Alap (RFF) keretéből 7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás és 9 milliárd euró kedvezményes hitel járna Magyarországnak. A felhasználási terveket azonban még nem hagyták jóvá a Bizottságban.

Mindez egy olyan állapotban éri a magyar gazdaságot, amikor ikerdeficittel kell szembenézni, vagyis a folyó fizetési mérleg és az államháztartási mérleg is deficitet mutat - többek között erről beszélt Szabó Anna, a növekedés.hu vezető szerkesztője a Trend FM Reggeli Monitor című adásában.