MKIK GVI: ismét pesszimistábbak a vállalkozások

Hírek2022. feb. 10.MTI

Ismét pesszimistábbak a magyarországi vállalkozások - derült ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) vállalati negyedéves konjunktúramutatójából.

A vállalati negyedéves konjunktúramutató januári adatai alapján az üzleti bizalom szintje az októberi +37-ről +32 pontra csökkent, ami azt jelenti, hogy megszakadt a tavaly tavaszi mélypontot követő javuló tendencia

- közölte az MIKI csütörtökön az MTI-vel.

Az intézet 350 cégvezető véleményét kérdezte társasága üzleti helyzetéről és kilátásairól.

A negyedéves konjunktúramutató mostani értéke a 2021. júliusi szintnek feleltethető meg, lényegében megegyezik a koronavírus-járvány kitörését közvetlenül megelőző, 2019. második félévi, illetve a 2020. januári adatokkal - tudatták.

Kiemelték, az almutatókat a vállalkozások vezetői a várható kapacitáskihasználtság kivételével pesszimistábban ítélik meg az októberihez viszonyítva. A legnagyobb mértékű, 17 pontos romlás a beruházási kilátások megítélésében látható.

A januári adatok alapján a nagyvállalatok optimistábban ítélik meg helyzetüket a jelenlegi rendelésállomány, a jelenlegi üzleti helyzet, a jelenlegi és várható jövedelmezőség, a létszám várható alakulása és a várható kapacitáskihasználtság szempontjából.

Az elmúlt féléves és a várható termelési szintet, a várható üzleti helyzetet és a beruházások várható szintjét pozitívabban látják a kis- és középvállalkozások, mint a nagyvállalatok

- írta a GVI.

A negyedéves bizonytalansági mutató értéke januárban 37 ponton állt, ami októberhez képest kétpontos csökkenés, ami arra utal, hogy a magyarországi vállalkozások helyzetértékelése a 2020. áprilisi, kiugró mértékű bizonytalanságot tükröző eredményt követően továbbra is lényegesen egységesebb.

A negyedéves konjunktúramutató értéke az építőipari vállalkozásoknál a legmagasabb +40 ponttal, ezt követik a szolgáltatások +39 ponttal, a kereskedelmi cégek +32 ponttal, míg a feldolgozóiparban tevékenykedő cégek körében a legalacsonyabb +27 ponttal. Az előző negyedévhez képest az építőipari cégeknél 10 pontos emelkedés tapasztalható, míg a szolgáltató cégek körében 1, az ipari cégek esetében 7, a kereskedelemben pedig 12 ponttal csökkent a konjunktúramutató értéke - közölte az MKIK GVI.