Müller Cecília: Nem tervezünk digitális átállást az oktatásban

Hírek2020. szept. 9.Haiman Éva

Az operatív törzs és a kormány is azon van, hogy a lehetőségekhez képest normális kerékvágásban menjen az élet a koronavírus-járvány második hullámában, és lehetőség szerint ne kelljen például átállni digitálils oktatásra – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos egy online szakmai konferencián. Szlávik János infektológus főorvos pedig lehűtötte az optimista kedélyeket, mondván: ne reménykedjünk abban, hogy néhány hónapon belül itt a vakcina a kínai koronavírus ellen.

Európa-szerte többen fertőződnek meg most, a koronavírus-járvány második hullámában, mint az elsőben, és ez Magyarországon sincs másként. Nincs különbség abban sem, hogy sokkal nagyobb arányban találnak Covid-19 betegeket a fiatalok körében, mint tavasszal: márciusig mindössze kilencven 29 év alatti fertőzöttet találtak itthon, most szeptember 6-ig már majdnem 2 ezret. Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztása szerint ez azt jelenti, hogy jelenleg a Covid-19-cel diagnosztizáltaknak már majdnem a negyede kerül ki a 20-29 éves korosztályból, míg a harmincasoknál a 13, a negyveneseknél pedig a 15 százalékhoz közelít az összes fertőzöttön belüli arány. A 65 éven felüliek körében jelenleg a negyvenes korosztályhoz hasonló a víruspozitívak aránya, míg a 10 éven alulaik körében továbbra is nagyon kis mértékű, 1 százalék alatti a fertőzöttség.

Összességében a második hullámban majdnem háromszor annyi a koronavírus-beteg, mint tavasszal

– mondta a tisztifőorvos, hozzátéve: a leginkább veszélyeztetettek most is az idősebbek (a vírus közülük szedi a legtöbb áldozatot), a dohányosok és a krónikus betegek, kiemeleten a szív-érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedésben szenvedők. Számunkra azért is nagyon fontos, hogy minél jobban gátoljuk a vírus terjedését, mert Magyarországon a halálozásban éppen ezek a megbetegedések játsszák a főszerepet, ezért magas a kockázat – hívta fel a figyelmet.

Müller Cecília jelezte: naponta értékelik az aktuális helyzetet, és bár valóban emelkedett az iskolai közösségekben a fertőzöttek száma, az ma még kezelhető szinten van, és reméli, hogy legfeljebb egy-egy intézményben és ott is csak átmenetileg kell áttérni a digitális oktatásra.

Az operatív törzs és a kormány is arra törrekszik, hogy a normális kerékvágásban tudjon haladni az oktatás és általában az élet

– mondta, kiemelve: minél inkább betartjuk a járványügyi intézkedéseket, annál kevésbé lesz szükség korlátozó intézkedésekre.

A tiszti főorvos arról is beszámolt, hogy naponta körülbelül 7 ezer Covid-tesztet igényelnek az orvosok. Mivel a mintavételek száma rohamosan nőtt, és meghaladta a mentőszolgálat kapacitásait, a magán betegszállítókat is bevonták ebbe a munkába. A laborkapacitás egyelőre elégséges a tesztek kiértékeléséhez, de ezt is folyamatosan figyelemmel kísérik. 

Lapunk nemrég megírta, hogy egy magáncég, a Nemzetközi Oltóközpont már most felvesz rendeléseket az új típusú koronavírus elleni védőoltásra, holott az még nem is létezik. A növekedés.hu kérdésére, hogy vajon szabályszerű, illetve etikus-e egy ilyen hirdetés, Müller Cecília azt mondta: a hirdetés jogszabályi hátterét még meg kell vizsgálni, de sem helyesnek, sem etikusnak nem tartja, mert nincs még engedélyezett oltóanyag. Azzal kapcsolatban, hogy amennyiben lesz oltás, kik kaphatják azt meg először, a tiszti főorvos úgy válaszolt:

megvan az ütemterv, ami alapján az oltóanyagot biztosítani fogják. Nyilvánvalóan a járvány elleni védekezésben résztvevők, azon belül is az egészségügyi dolgozók oltása élvez abszolút elsőbbséget, azután jönnek a magas kockázatú csoportok, vagyis azok, akik ha elkapják a betegséget, akár bele is halhatnak, majd a kritikus infrastuktúrákat kezelők, valamint azok következnek, akik a közszolgáltatásokat nyújtják.

A koronavírus elleni védőoltással kapcsolatosan ugyanakkor igencsak lehűtötte a kedélyeket Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, aki közölte:

senki ne reménykedjen abban, hogy néhány hónapon belül itt a vakcina.

Nem titkolta, még őt is megriasztja az a gyorsaság, amivel az oltóanyag-fejlesztések zajlanak, de nem azért, mert valamilyen új technológiáról lenne szó, hanem sokkal inkább azért, mert egy sor megválaszolatlan kérdés van még a vírussal kapcsolatban. Némi önkritikát gyakorolva még azt is elmondta, utólag nem is érti, hogyan gondolhatta azt, hogy ebből a vuhani piacról indult fertőzésből nem lesz világjárvány, amikor nyilvánvalóan nem lehet ma már egy vírust sem megállítani, ha – mint a mostani pandémiáig – földön, vízen és levegőben egy év alatt 4 milliárd ember kel útra.

Szlávik János arról is beszélt, hogy a mai napig a Dél-pesti Centrumkórházban 494 beteget kezeltek, 96-ot intenzív osztályon, és 88-an haltak meg. A Covid-19 halálozást továbbra is 1-2 százalékra teszik, jóllehet idős, krónikus betegeknél elérheti a 20-30 százalékot is.