Ötéves csúcsra emelkedtek az élelmiszerárak globális szinten

Hírek2020. jan. 9.MTI

Decemberben már a harmadik egymást követő hónapban nőttek a világpiaci élelmiszerárak, amelyek így ötéves csúcsra emelkedtek, elsősorban a növényi olajok drágulása miatt.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított decemberi árindex novemberhez képest 2,5 százalékkal 181,7 pontra, 2014 decembere óta a legmagasabb szintre emelkedett.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Tavaly az árindex átlagosan 171,5 pont volt, 1,8 százalékkal magasabb, mint 2018-ban, de 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi csúcsnál.

Decemberben az indexben legnagyobb súllyal rendelkező szemes termények ára 1,4 százalékkal emelkedett novemberrel összevetve.

A tejtermékek árindexe 3,3 százalékkal, a cukoré 4,8 százalékkal, a növényi olajoké pedig 9,4 százalékkal nőtt. A húsfélék árindexe a novemberi szinten stagnált decemberben.