Rendkívül erősek a kamikáze drónok

Hírek2019. szept. 18.Növekedés.hu

Bár még mindig nem egyértelmű, hogy drónok vagy rakéták támadták meg a szaúdi Aramco olajcéget, annyi biztos, hogy a drónok csapásereje elképesztő mértékben megnőtt. És egyre több ország tesz szert ilyen eszközökre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának januári jelentése szerint a jelemi húszi erők sokkal erőteljesebb drónfegyverekkel rendelkeznek, mint korábban, és ezek az új drónok nagyobb távolság megtételére is képesek, illetve komolyabb károkat okozhatnak – hívja fel a figyelmet az Aramco olajvállalat megtámadása kapcsán a Business Insider, amely a kamikaze drónokat elemzi.

Ezek az úgynevezett „öngyilkos vagy kamikaze” drónok, mint például az UAV-X, aminek a maximális hatótávolsága 1500 kilométer, alkalmasak arra, hogy Jemenből elérjék a Szaúd-Arábiában található olajipari létesítményeket.

A szombati dróntámadásokat a húszi csoport felvállalta az általuk irányított tévécsatornán tett nyilatkozatban. A szóvivő beszámolója szerint tíz drónt használtak a támadáshoz, arra válaszolva, hogy a szaúdi hadsereg 2015-ben beavatkozott a jemeni polgárháborúba.

Azonban még a nyilatkozat ellenére sem egyértelmű, hogy a szaúdi olajipari létesítmények támadásáért a húszi csoport a felelős. A húszi lázadók csoportja ugyanis szövetségben áll az iráni kormánnyal.

Az Egyesült Államok szerint a támadást Irakból vagy Iránból indított cirkáló rakétákkal hajtották végre, nem pedig a húszi csapatok által ellenőrzött jemeni területekről küldött drónokkal. Az Egyesült Államok a támadást követő napon olyan fotókat hozott nyilvánosságra, amik 17 különböző szögből mutatják a támadás helyszínét, ezzel még több bizonyítékot szolgálva arra, hogy a támadás Iránból érkezett.

A Wall Street Journal beszámolt róla, hogy az ügyben érintett források szerint is rakétákkal követték el a támadásokat, nem pedig drónokkal.

A létesítmények nyugat és észak-nyugati oldalai sérültek, ami tovább valószínűsíti, hogy a támadás az épületek északi oldalán található Iránból származik, nem pedig a délen fekvő Jemenből.

A támadások hatalmas tüzet okoztak a szaúdi kormány által ellenőrzött Aramco vállalat legnagyobb olajfeldolgozó üzemében, azonban a BBC jelentése szerint a tüzet sikerült megfékezni, és semmilyen személyi sérülés nem történt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2018 vége óta figyelemmel kíséri a húszi drónok megnövekedett képességeit.

Ha a támadások Jemenből érkeztek, az annak a bizonyítéka, hogy a húszi erők olyan dróntechnológiára tettek szert, ami képes elérni Szaúd-Arába olajüzemeit.

Az ENSZ jelentése szerint 2018 szeptember óta hat olyan drónt gyűjtöttek össze, amit a húszi erők felderítésre vagy támadásra használtak.

Ezek az UAV-X drónok erőteljesebb motorral vannak felszerelve, mint a korábban tanulmányozott Quasef-1 modellek. A korábbi szerkezetek nem voltak képesek megtenni akkora távolságot, hogy a jemeni húszi területről átlépjék Szaúd-Arábia déli határát.

Az ENSZ által megfigyelt húszi drónok olyan pilóta nélküli légi járművek, amik robbanófejek segítségével képesek nagy távolságból is támadásokat végrehajtani. A testület által megvizsgált UAV-X gépek akár 18 kilogramm súlyú robbanófejeket szállítására is alkalmasak.

A vizsgUAV-Xálati eredmények azt igazolják, hogy a húszi erők 2018 közepe óta használt drónjai sokkal halálosabbak, mint az elődjeik.

A húszi lázadóknak sokkal korszerűbb lett a fegyverarzenáljuk, mióta együttműködnek Iránnal. Szaúd-Arábia nem hagyta jóvá az ENSZ azon kérését, hogy megvizsgálhassák az UAV-X drónok irányítórendszerét, amivel visszakövethetnék az ellátási láncot, mivel ezzel megsértenék a jemeni fegyverembargót.