Sajtótájékoztatón utasított minden támadást vissza a Huawei

Hírek2019. máj. 30.Növekedés.hu

Veszélyes precedenst teremt és több milliárd felhasználót sért az Egyesült Államok intézkedése, amely fekete-listára helyezte a Huawei-t – szögezte le a kínai óriás-vállalat vezető jogásza.

A bbc.com hírportál szerint a sajtótájékoztatót tartó Song Liuping kijelentette: a kereskedelmi tilalom közvetlen kárt okoz az amerikai vállalatoknak és hátrányos foglalkoztatáspolitikai hatása is lesz.

Washington a közelmúltban felvette a Huawei-t azoknak a vállalatoknak a listájára, amelyekkel az amerikai vállalatok csak külön engedély birtokában kereskedhetnek. A kereskedelmi tilalom része az Egyesült Államok és a Huawei között zajló szélesebb körű csatának, amelyet Washington nemzetbiztonsági aggodalmak miatt léptetett életbe a világ legnagyobb telekomberendezéseit gyártó vállalattal szemben.

A Huawei ismételten tagadta, hogy termékei biztonsági kockázatot jelentenének, és állítja: független a kínai kormánytól.

Az amerikai politikusok egy teljes nemzet erejét mozgósítják egy magánvállalattal szemben

mondta Song Liuping.

Song Liuping szerint a Huawei tiltó listára helyezése messze ható következményekkel jár.

Ez döntés több, mint 170 országban élő ügyfeleinket fenyegeti, azt a több, mint három milliárd személyt, akik világszerte Huawei termékeket és szolgáltatásokat vásárolnak. Azáltal, hogy az amerikai vállalatokat eltiltja a Huawei-jel folytatott üzleti együttműködéstől, a kormány közvetlen kárt okoz több, mint 1200 amerikai vállalatnak is. Ez több tízezer amerikai munkahelyet érint.

A Shenzhen városában megtartott sajtótájékoztatón Song Liuping körvonalazta azokat az intézkedéseket is, amelyeket a Huawei az amerikai kormány ellen márciusban indított bírósági eljárásával összefüggésben tett. A per azokat a korlátozásokat támadja, amelyek az Egyesült Államok szövetségi ügynökségeit eltiltják a Huawei termékeinek használatától.  

A kínai vállalat azt kérelmezte, hogy a bíróság gyorsítsa fel az eljárást a vállalat ellen irányuló jogsértő intézkedések betiltására.

Az Egyesült Államok kormánya egyáltalán nem tudta bizonyítani, hogy a Huawei biztonsági kockázatot jelentene. Nincsenek sem dokumentumok, sem tanúk. Az egész vád egy spekuláció

mondta Song Liuping.

A kérelemmel kapcsolatos meghallgatásra szeptember 19.-én kerül sor.

A BBC shenzheni tudósítója, Robin Brant jelen volt Song Liuping sajtótájékoztatóján. Arról számolt be, hogy a Huawei vezetői sokat beszéltek az Egyesült Államokban élő vidéki és szegényebb Huawei ügyfelekről, akik megérdemlik, hogy egyenértékű hozzáférésük legyen egy jó minőségű okos telefonhoz.   

Miután több milliárd ügyfelet fenyeget annak veszélye, hogy jólétük állítólag károsodik, a kínai vállalat fel akarja gyorsítani az eseményeket.

A kezdeményezés másik oka természetesen az, hogy a Trump-kormányzat támadása tényleg fáj. Arra a kérdésre, hogy a Huawei üzleti éve veszélyben forog-e, az egyik vezető csak annyit mondott, hogy üzleti terveik jóval nagyobb lélegzetűek.

A vállalat ragaszkodik korábbi nyilatkozatához arról, hogy magánkézben van. Arra a kérdésre azonban, hogy a vállalat két jelenlévő vezetője tagja-e a Kommunista Pártnak, csak az egyik mondta, hogy nem. A másik nem nyilatkozott.