Népszámlálás: Több mint 330 ezerrel lettünk kevesebben 12 év alatt

Hírek2023. szept. 26.Sz.A.

A tavaly lezajlott népszámlálás végleges adatait közölte a Központi Statisztikai Hivatal: eszerint nőtt a foglalkoztatottság, és a diplomások és a nyelvet beszélők aránya. A társadalom elöregedése szembetűnő, ugyanakkor nőtt a házasságkötések száma és a gyerekesek aránya is.

A digitalizáció miatt lerövidült a KSH tavalyi népszámlálási adatainak feldolgozása, így annak lezárulása után 10 hónappal már részletes adatokat tudott közölni a hivatal. Ebből emeltünk ki néhány érdekes, illetve fontos adatot.

Összességében nőtt a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont emellett öregszik is a társadalom. Emelkedett a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződött a munkaerőpiac - hangzott el a népszámlálás adatait ismertető sajtótájékoztatón.

- 334 ezer fővel csökkent a lakosság az előző népszámlálás, vagyis 2011 óta.

- A nők 73 százaléka vállalt gyereket élete során, 23 százalékuk egy, 35 százalékuk két gyermeknek adott életet.

- Ezer férfira 1078 nő jut, a legidősebb lakosságú települések, Dembéte településen 9-en laknak, abból hatan időskorúak.

- Nőtt a házasságkötések száma: a 15 évnél idősebbek körében 43 százalék él házasságban: a 100 nőtlen férfira jutó hajadon nők száma a Zala vármegyei Bagladon a legalacsonyabb (41), míg Pest vármegyében Tésa településen, illetve Márianosztrán jut a legtöbb nő egy férfira.

- A lakosság egyharmada rendelkezik érettségivel, és 22 százalék diplomával. 23 százalékra csökkent a legfeljebb nyolc általános iskolai végzettségűek aránya.

- A legiskolázottabb települések a budapesti 1. 2. és a 12. kerületek, illetve Telki, ahol szintén meghaladja a 60 százalékot a diplomások aránya.

- A népesség 49 százaléka volt foglalkoztatott, a munkanélküliek száma csökkent.

- A foglalkoztatottak aránya a fővárosban 54 százalék, a megyei jogú városokban 50 százalék körül alakul.

- A foglalkoztatottak több mint kétharmada a szolgáltatási szektorban dolgozott, az építőiparban dolgozók szám emelkedett, az agráriumban dolgozóké viszont csökkent.

- A válaszolók 2,9 millió katolikus, a reformátusok aránya 16 százalék, 3,1 százalék evangélikus, illetve 27 százalék nem vallásos.Érdekesség, hogy a legvallásosabb település Gadna, Borsod-Abaúj Zemplén megyében, míg a falutól nem messze fekvő Csenyétén csak 8 százalék nyilatkozott úgy, hogy vallásos.

A vallási kérdésekre 40 százalék nem válaszolt, ez volt az a kérdés, amire a lakosság különösen érzékenyen reagált - hangzott el a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón.

- A nemzetiségi kötődés kérdésében a roma a legnépesebb nemzetiség 210 ezer fővel, a német nemzetiségűek száma 143 ezer, a szlovákoké 30 ezer, a románoké 28 ezer fő.

- Nőtt a külföldi állampolgárok száma: 218 ezer fő, zömében európai országokból érkeztek hozzánk.- Minden negyedik ember beszél angolul, ez a legnépszerűbb idegen nyelv, a második helyen a német nyelv áll.

A szlovén és az osztrák határhoz közeli Kétvölgy településen beszélnek a legtöbben nyelveket.

- A népesség 83 százaléka végez digitális tevékenységeket, és a lakosság 53 százaléka a böngészésen és a kommunikáción túl másra is használja az internetet, pl. banki ügyintézés, vásárlás.

639 ezren nyilatkozták, hogy az egyészségi állapotuk súlyosan korlátozza őket, 1,7 millióan számoltak be tartós betegségről, 270 ezren élnek súlyos fogyatékossággal.- Minden harmadik háztartásban egyedül éltek.

- A száz háztartásban élők száma 235 főre csökkent, az előző népszámlásnál ez a szám 251 volt, ebben az is benne van, hogy nőtt az egyfős háztartások száma - hangzott el a sajtótájékoztatón.