Trump Johnsonnak és Farage-nak szurkol a választásokon

Hírek2019. okt. 31.MTI, Növekedés.hu

Donald Trump amerikai elnök szerint Boris Johnson konzervatív párti brit kormányfő "fantasztikus ember", Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője ugyanakkor "nagyon rossz" irányba vinné az országot, ha ő nyerné meg a december 12-én tartandó előrehozott brit parlamenti választásokat.

Trumppal a legnagyobb londoni kereskedelmi rádió, az LBC csütörtök esti betelefonálós műsorában Nigel Farage, a legradikálisabb brit EU-ellenes erő, a Brexit Párt vezetője készített interjút. Farage-nak rendszeresen jelentkező műsora van az LBC-n.

Trump a beszélgetésben kijelenti: örülne, ha Johnson és Farage "összeállna". Az amerikai elnök hozzátette: tudomása szerint Johnson "igen nagy tisztelője" Farage-nak.

Farage úgy válaszol, hogy ha Johnson ejti a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeit rögzítő "rettenetes" megállapodást, akkor ő hajlandó lenne felsorakozni a brit kormányfő mögött.
Boris Johnson mindazonáltal az elmúlt időszakban többször is határozottan leszögezte, hogy az erről szóló találgatások ellenére nem kíván semmiféle választási egyezséget kötni Farage pártjával.

Az LBC csütörtök esti interjúműsorában Donald Trump kijelentette, hogy Nagy-Britannia akár megnégyszerezhetné az Egyesült Államokkal folytatott kétoldalú kereskedelmének értékét, de az Európai Unió ebben akadályozza, csakúgy, mint más országokat.

"Vannak más országok is, például Olaszország, amelyek sokkal jobban járnának az Európai Unió nélkül, de ha (ezek az országok) uniót akarnak, ám legyen" - fogalmazott az amerikai elnök.
Trump szerint az EU-val Boris Johnson által kötött Brexit-megállapodásnak vannak olyan elemei, amelyek akadályozzák Nagy-Britannia és az Egyesült Államok kétoldalú kereskedelmét.

Corbyn a Twitter portálon közzétett csütörtök esti bejegyzésében úgy reagált, hogy Trump be akar avatkozni a nagy-britanniai parlamenti választásokba, így próbálva elérni "barátja, Boris Johnson megválasztását". Donald Trump mindazonáltal kijelentette:

Boris Johnson "fantasztikus valaki, a mostani időszakban pontosan ő a megfelelő ember". Hozzátette: ha Johnson és Farage összeállna, ketten együtt "megállíthatatlan erőt" képviselnének és "nagyszerű dolgokat vihetnének végbe".

Az amerikai elnök szerint ugyanakkor Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje "nagyon rossz lenne, nagyon rossz irányba vinné (az országot)".

A Munkáspárt vezetőjének Twitter-bejegyzése szerint Trump tudja, hogy ha a Munkáspárt győz, akkor az amerikai vállalatok "nem tehetnék rá a kezüket" a brit állami egészségügyi szolgálatra (NHS), az NHS nem eladó.
Ezt a Nagy-Britanniában rendkívül érzékeny kérdést Nigel Farage is felvetette a csütörtök esti interjúműsorban, de Trump cáfolta, hogy az NHS bevonása a kétoldalú kereskedelmi megállapodás megkötésének feltétele lenne.

Donald Trump az interjúban erőteljesen bírálta azokat az európai NATO-tagállamokat, amelyek nem teljesítik a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában megállapított minimális védelmi kiadási célt. Külön kiemelte Németországot, amely szavai szerint a legnagyobb lemaradásban van 1,2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetéssel.
"Németország rengeget pénzt fizet Oroszországnak az energiahordozókért és a vezetékekért, energiaigénye óriási hányadát Oroszországból szerzi be, mi pedig védjük meg Németországot Oroszországtól - hát milyen dolog ez?" - fogalmazott Trump az interjúban. Hozzátette: húsz NATO-tagállam nem teljesíti a 2 százalékos minimumot, miközben az Egyesült Államok a hazai össztermék 4 százalékát fordítja védelmi kiadásokra.

A BBC által közölt legfrissebb felmérések szerint a Konzervatív Párt a legnépszerűbb politikai erő Nagy-Britanniában 34-36 százalékos támogatottsággal. A Munkáspárt 24, a Liberális Demokraták 15 százalékon állnak, a Brexit párt támogatottsága pedig 11 százalékos.

Az Európai Uniótól kért halasztás szerint Nagy-Britannia január 31-ig lépne ki az EU-ból, ám erre hamarabb is sor kerülhet, az európai kormányfők úgynevezett rugalmas halasztást adtak a briteknek. Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök kezdeményezésére az alsóház megszavazta az előrehozott választások kiírását december 12-ére. Johnson meghirdetett célja a választással a jelenlegi parlamenti patthelyzet feloldása, annak érdekében, hogy a Konzervatív Párt - amelynek nincs többsége az alsóházban - ratifikálni tudja a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

A Brexitet ellenző választók nem egészen egyharmadának átgondolt taktikai szavazásával elérhető, hogy a decemberi előrehozott nagy-britanniai parlamenti választásokon többséget szerezzenek a londoni alsóházban a Brexit-folyamat leállítását, illetve az újabb referendum kiírását pártoló politikai erők - áll a legnagyobb népszavazáspárti brit kampánycsoport szerdán ismertetett tanulmányában.

A Best for Britain nevű szervezet azonban - amely azért kampányol, hogy újabb népszavazás révén nyitva maradjon az Egyesült Királyság előtt a további EU-tagság lehetősége - szerdán közölte: modellszámításai szerint ha a bennmaradást pártoló szavazók 30 százaléka hajlandó a választókerületére jellemző erőviszonyoknak megfelelő taktikai szavazásra,

a Munkáspárt, a Liberális Demokraták, a Skót Nemzeti Párt (SNP), a Zöldek és a szintén Brexit-ellenes walesi nemzeti párt, a Plaid Cymru együtt négyfős alsóházi többséget érhet el a decemberi választáson.

A Best for Britain számításai szerint ha a választók 40 százaléka él a taktikai szavazás módszerével, a Brexit-ellenes pártok együttes frakciólétszáma 356 fő, a Konzervatív Párté 277 fő lenne.

Ez azt jelentené, hogy a további brit EU-tagságot, vagy legalábbis az újabb népszavazást szorgalmazó pártok frakcióinak összlétszáma 36-tal haladná meg az abszolút többséghez szükséges minimumot.A Best for Britain külön online felületet is létrehozott, amelyen a választók postai irányítószámuk beírásával tanácsot kapnak arra, hogy az adott körzetben melyik párt jelöltjére érdemes szavazniuk, ha Brexit-ellenes képviselőt akarnak az alsóházba juttatni.

A szervezet közölte: számításai szerint ha a választók nem alkalmazzák a taktikai szavazás módszerét, a Konzervatív Párt 364 fős frakciót alakíthat a választások után, vagyis kényelmes, 44 fős abszolút többségben kormányozhat.