Trump következő büntetővámja már Európát is érinti

Hírek2019. szept. 20.Növekedés.hu

Az európai luxusmárkák egy része és az Airbus is Donald Trump legújabb vámemelésének célpontjává vált, ami hatalmas kiesés azoknak a gyártóknak, akik whiskyt, bort, pezsgőt, kézitáskát és férfiöltönyt exportálnak Amerikába.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok törvényes módon szabhat ki vámtarifákat az európai exportcikkekre, válaszként arra a jogellenes állami támogatásra, amit az Airbus SE kap az Európai Uniótól - értesült a Bloomberg.

A francia LVMH luxustermékeket gyártó és forgalmazó konglomerátum részvényei 4,4 százalékot estek a hírre, míg az Airbus értékpapírjai 5,4 százalékkal csökkentek.

Washington valószínűleg néhány napon belül reagál majd, miután a WTO zöld utat adott a vámoknak. Amerika meghatározta azt a termékkört, amelyre lehetséges új büntetővámok kiszabása. Olyan termékeket adóztatnának meg, akár 100 százalékos vámtarifával, amelyeknek a teljes éves exportértéke eléri a 25 milliárd dollárt.

Az Egyesült Államok listáján a legértékesebb áruk az Európából érkező repülőgépek és alkatrészeik, azonban érintettek a legismertebb európai luxusmárkák is.

Az LVMH különösen sebezhető az amerikai adók tekintetében, hiszen érintik a két elsődleges termékcsoportjukat, vagyis a bor és szeszesitalokat, mint például a Dom Perignon és a Hennessy, illetve a bőrárukat, mint a Donna Karan, Kenzo és Louis Vuitton márkák termékei.

Drága ízek

Az olyan európai vállalatok, mint az LVMH egyik legnépszerűbb célpontja az amerikai piac. A tavalyi évben a cégcsoport teljes értékesítési bevételének csaknem az egynegyedét az amerikai export tette ki. A Bloomberg adatai szerint az amerikaiak 12,4 milliárd dollár értékben vásároltak az LVMH termékeiből a 2018-as évben.

A Trump elnök által tervezett EU vámtarifák egyedülállónak számítanak, hiszen a Kínával folytatott kereskedelmi háborúval ellentétben olyan vámokat alkalmaznak majd, amit a WTO engedélyezett. Az a szervezet, amit Trump a kilépéssel fenyegetett korábban, ha nem reformálják meg a működésüket.

A francia székhelyű Airbus és a chicagói Boeing közötti vita megoldásának elhúzódása igazolja Trump kritikáját, miszerint a WTO lassan reagáló bürokrácia, hiszen az ügynek a megoldása körülbelül 15 évig tartott.

A Trump kormány jelenleg is azt fontolgatja, miként szankcionálja a francia bort és egyéb termékeket arra a francia adóra válaszul, ami az olyan digitális cégeket érinti, mint például az Amazon, a Facebook és a Google.

Az új vámtarifák rosszul érintik majd például a skót whisky-gyártókat is, akik már így is igen rossz helyzetben vannak a lehetséges megegyezés nélküli Brexit miatt.

A Nemzetközi Kereskedelmi Központ adatai szerint az EU 2,1 milliárd dollár értékű skót whiskyt exportált az Egyesült Államokba az előző évben.

Több amerikai exportőr is jelezte, hogy a Trump-adminisztráció által javasolt vámtarifák visszafelé is elsülhetnek, és több száz amerikai munkahelyet is veszélyeztethetnek.

Whisky-ügyek

Az amerikai whiskygyártók már megszenvedték Trump tavaly bevezetett acél és alumínium vámtarifáit, amire viszontválaszul az EU 25 százalékos vámot szabott ki az amerikai whiskyre. Ráadásul az EU további pótvámokkal fenyegetőzik 12 milliárd értékű whiskyre és egyéb amerikai exportcikkekre. Az apropó egy korábbi WTO vita, ami a Boeing Co. számára nyújtott amerikai állami támogatások miatt alakult ki.

„Az EU szeszesitalokra és borokra kivetett vámtarifa mértékétől függően ezek az intézkedések az amerikai vállalkozásokra is hatással lesznek. Az eddigi 11 200 helyett, akár 78 600 amerikai munkahely is megszűnhet.„ – nyilatkozta Chris Swonger, a Distilled Spirits Council vezérigazgatója.

Az EU kétféle módon tudja elkerülni az USA-val való repülési vitákból kialakult új tarifákat: vagy megszünteti az Airbus-nak nyújtott jogellenes támogatásokat vagy megállapodást köt az amerikaiakkal.

Bár Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője és Cecilia Malmstrom, aki a jelenlegi európai kereskedelmi biztos is elvileg jó ötletnek tartják a megállapodást, a kérdés megoldására irányuló tárgyalások még nem kezdődtek meg.

Ezek a tárgyalások hamarosan nehezebbé válhatnak, miután november 1-jén Phil Hogan átveszi Malmstrom tisztségét. A leendő biztos egy szeptember 10-i rádióinterjúban azt nyilatkozta, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Trump észrevegye az általa meghozott intézkedések kártékony hatásait.