Ungváron már a harcokra készül a lakosság - Megható jelenetek a magyar határon - Fotógaléria

Hírek2022. márc. 5.D.F.D.

Eddig mintegy 120-130 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra. Az egész ország összefogott, hogy segítsen a háború elől menekülőknek. Az ukrán-magyar határ közelében is segélypontot állítottak fel a menekülteknek, ahol ellátást és szállást is kapnak. A segélyponton dolgozó önkéntesek különös figyelmet fordítanak a gyermekekre. A határ túloldalán eközben arra az eshetőségre készülnek, ha a harcok átterjednek Kárpátaljára. Képgaléria a magyar-ukrán határ mellől.

Több mint 100 ezren érkeztek hazánkba Ukrajnából

Amióta február 24-én Oroszország lerohanta Ukrajnát százezrek hagyták el a háború súlytotta országot. A menekültek elsődleges célpontja Lengyelország, ahová eddig több mint 600 ezren érkeztek. A második legfontosabb menekülési útvonal azonban Magyarországra vezet. Hazánkba eddig mintegy 120-130 ezren menekültek a háború borzalmai elől. Többségében nők és gyermekek. Mivel Ukrajnában bevezették a hadiállapotot, a katonakorú férfiak nem hagyhatják el az országot. 

A térképen az Ukrajnából érkező menekültek eloszlása látható a szomszédos országok közöttA térképen az Ukrajnából érkező menekültek eloszlása látható a szomszédos országok között; forrás: twitter

A menekültek megsegítésére példátlan összefogás jött létre az országban. Civil és segélyszervezetek, az ország minden pontjáról érkező önkéntesek, állami szervek és önkormányzatok egyaránt kiveszik a részüket a segítségnyújtásból. A helyi lakosság is szeretettel fogadta az Ukrajnából érkezőket. Az ukrán határ közelében Barabáson is segítőpontot alakítottak ki a művelődési házban, ahol szállást és ellátást kapnak a menekültek. 

Lassan halad a kiléptetés Ukrajnából

Mivel a határon, az ukrán oldalon lassan zajlik a kilptetés, a menekülőknek gyakran akár 10-20 órát is a határon várakozva kell tölteniük a hidegben, a szabad ég alatt étlen szomjan. A magyar segélyszervezetek épp ezért a határ túlodalán várakozókra is gondolnak. Az Ökomenikus Segélyszervezet Beregsurány-Asztély határátkelőnél éjjel-nappali segítőpontot működtet a határ ukrán oldalán, ahol teával, szendviccsekkel, takarókkal és alapvető higiéniás cikkekkel segítik a menekülteket, illetve nyilvános mobil wc-t is felállítottak a számukra. A segítőpontot egy használaton kívüli fűtött pavilonban hozták létre. 

Az Ökomenikus Segélyszervezet segítőpontja Asztélynál; forrás: segelyszervezet.hu

A honvédek is segítenek

A magyar-ukrán határ mentén állomásozó magyar honvédek is segítenek a menekülteknek. A rend biztosítása mellett sokat segítenek a például a logisztikai problémák megoldásában.

Kárpátalján a harcokra készülnek

Eközben a határ túloldalán Kárpátalján már arra az eshetőségre készülnek, ha esetleg a harcok a Kárpátokon túlra is átterjednek. Ungváron a lakosság számára kiképzést szerveznek, valamint a civilek különböző módokon segítik a felkészülést a védekezésre, például álcahálót készítenek.

Fontos kiemelni, hogy a harcok egyenlőre Kárpátaljától több száz kilométerre folynak és Herszon kivételével a jelentősebb nagyvárosok még mind ukrán kézen vannak.