Rejtett látnivalók Budapest környékén, melyekről az útikönyvek hallgatnak

Utazás2023. ápr. 30.D.J.
A rovat támogatója:

Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy az ismert látnivalókon túl még hova érdemes menni a főváros környékén.

Vaskapu-szikla (Pilisszentkereszt)

Ehhez hasonló sziklaképződményekkel ritkán lehet találkozni, Pilisszentkereszt határában viszont rögtön kettő is akad belőlük. Úgy festenek mintha egy mese illusztrációból léptek volna ki.

A diadalívhez hasonló alakzatokból a nagyobbik magassága eléri a 15 métert.

Vaskapu-szikla (Pilisszentkereszt)Kép forrása: Szallas.hu

Acsaújlaki kastély

A kastély eredetileg egy nászajándék volt, amelyet Báró Prónay Dezső adott még a XX. század elején a lányának és a vejének. Külsőre a megjelenésével a reneszánsz várkastélyokat idézi. Az úri lak az ország egyik első kastélyszállója volt még a 80-as évek végén.

A belső terei korhűen helyre lettek állítva. A nagyközönség előtt jelenleg is nyitva állnak.

Acsaújlaki kastélyKép forrása: acsaikastely.hu

Az egri vár másolata (Pilisborosjenő)

Várkonyi Zoltán filmje az Egri csillagok aligha szorul bemutatásra. Mivel sokan többször is újranézték a nagyvásznon, annak idején 18 millió jegyet adtak el rá. A magyar klasszikushoz a díszleteket Pilisborosjenőn építették fel, ahol az egri vár mása a mai napig áll.

A helyi önkormányzat annyira büszke rá, hogy még 2008-ban helyre is hozatták.

Az egri vár másolata (Pilisborosjenő)Kép forrása: pilisborosjeno.hu

Ráckevei hajómalom

A XVII. század végén öt hajómalom is működött Ráckevén. Jelenleg az utolsó példány rekonstrukcióját lehet megtekinteni a vízen, amely egy közösségi összefogásnak hála 2010-re készült el.

Az újjáépítés során törekedtek rá, hogy a kialakítás hitelesen idézze meg a régi vízimalmokat.

Hajózástörténeti múzeum (Zebegény)

A múzeumot Farkas Vincze hajóskapitány hozta létre még 1984-ben. Ez számít az ország legnagyobb hajózási gyűjteményének, amelyben egyebek mellett eredeti hajófelszerelések, lobogók, navigációs eszközök és hajómodellek is találhatóak.

Középkori templom (Nagybörzsöny)

A Szent István templom gyökerei egész visszanyúlnak a XIII. századig. Érdekesség, hogy a szentély külső oldalán 19 fej van kivésve. A legenda szerint a helyiek a tatárjárás idején 20 támadót kaptak el, akik közül 19-et kivégeztek.

A fejük mását állítólag elrettentésül rakták ki a templomra.

Középkori templom (Nagybörzsöny)

Pincehegy (Páty)

A Zsámbéki-medencében számos településen találni szép állapotban megmaradt pincesorokat. A környék lakói a XIX. században ugyanis többnyire szőlőtermesztéssel foglalkoztak. A térségben az egyik legnagyobb Pátyon található: itt több mint kétszáz pince sorakozik egymás mellett.

Pincehegy (Páty)

Kemencei Erdei Múzeumvasút

Ezaz egyetlen olyan kisvasút az országban, amely kizárólag az önkéntesek munkájának köszönhetően működik. A Börzsöny festői tájai között zakatol mintegy négy kilométeren.

Szabad- és munkaszüneti napokon közlekedik.