Visszajöhet-e Donald Trump?

Hírek2022. márc. 22.Sz.A.

Donald Trump személye egyfajta osztályharcot robbantott ki a Republikánus Párton belül: a republikánus értelmiség egy része átszavazott a demokratákra, miközben sok demokrata beállítottságú munkás Trumpot támogatta. Visszatérését a Republikánus Párton belül kialakult kemény Trump-ellenes mag akadályozza, bár személye továbbra is népszerű - mondta Jon Shields, a Claremont McKenna College kutatója.

Több szempontból is példa nélküli Donald Trump tevékenysége és megítélése az amerikai politikában Joe Biden megválasztása óta is. Általában visszavonulnak azok az elnökjelöltek, akiket legyőznek a választásokon, Trump ezzel szemben továbbra is jelentős támogatottsággal rendelkezik, és szeretné magát újra megmérettetni a következő választáson. 

A Capitolium ostroma után azonban a Republikánus Párton belül azonban egy olyan Trump-ellenes mag erősödött meg, amely nem fogja megengedni, hogy a párt jelöltje lehessen a következő választáson. Ennek a csoportnak a vezetője Dick Cheney korábbi alelnök lánya, Liz Cheney - mondta Jon Shields, a Claremont McKenna College kutatója az Mathias Corvinus Collegium Alkotmánypolitikai Műhelyének eseményén. 

Előadásában kitért arra, hogy a novemberi szenátusi és képviselőházi választások során már valószínűleg gyakrabban fogják kérdezgetni elemzők, hogy Trumppal vagy Trump nélkül fut neki a Republikánus Párt a 2024-es elnökválasztásnak. Másik fontos kérdés a párton belül, hogy csak Trump személye miatt a republikánusokra átszavazó demokratákat hogyan sikerül megtartani a jövőben.

Kik Trump demokratái?

Nagy kérdés, hogy Trump nélkül be tudja-e vonzani a párt azokat a korábban demokrata választókat, akik kifejezetten a korábbi elnök személye miatt szavaztak át. Erről készített felmérést Jon Shields olyan, hagyományosan demokrata többségű választókörzetekben, ahol Trump került előnybe 2016-ban.

A kutató három olyan választókörzetben (Iowa, Kentucky és Rhode Island államokban) végzett felméréseket fél éven át, ahol 2016 előtt legalább kétszer is megbízhatóan a demokratákra szavazott a lakosság nagy része. Azt mérték fel, miért pártoltak át a republikánusokhoz.

Felmérésük során megállapították, hogy a diplomások körében továbbra is a demokrata szavazók maradtak többségben, de az átszavazók nem csak a munkásosztály köréből került ki, hanem olyan helyi - akár kisebb - vállalatok vezetői is Trumpot választották, akiknek a helyi közösséghez tartozás kiemelkedően fontos.

Elmondásuk szerint számukra Trump az erőt, a patriotizmust és azt képviselte, hogy egy vezetőnek, vagy patriótának adott esetben meg kell védenie a közösségét, akár olyan áron is, hogy vissza kell ütni. Ennek szimbólumát a Kína elleni kereskedelmi háborúban is látták.

A legyőzhetetlen, erős utcai harcos képe

A felmérésben résztvevő (helyi) vezetők számára kifejezetten vonzó volt Trump személyében, hogy azt sugározta: nem szabad félni, erőt kell mutatni kifelé. Önbizalma, ereje és bátorsága, makacssága miatt is sokan szavaztak rá, sőt, a választóinak az is szimpatikus volt, hogy sosem kért bocsánatot, nem mutatott félemet még a koronavírus járvány idején sem, és a politikában is az erős emberekkel szimpatizált.

Az erős utcai harcos képe különösen az ír és olasz felmenőkkel rendelkezők körében tette sikeressé a volt elnököt 

- fogalmazott Shields.

- Trump nárcisztikus személyiségű, de ebben az erősséget és a bátorságot látják a szavazói - tette hozzá. A kékgalléros dolgozókat pedig úgy tudta megszólítani, hogy maga is a gazdag elithez tartozik, ennek ellenére az osztály alapú társadalmi identitásban a munkásokkal tudott azonosulni, ez volt sikere egyik titka - tette hozzá.

Az újra naggyá tesszük Amerikát szlogent a helyi vállalatvezetők helyi szinten értelmezték, tehát olyanok szavazatát tudta besöpörni, akiknek a helyi hagyományok, a közösség nagyon is számítanak.

Többek között ezért is volt sikeres ezekben a körökben Trump bevándorló ellenes retorikája is, mert számukra az idegenek betelepülése a helyi viszonyok megborulását hozhatja, amitől tartanak.

A nemzeti politika és a helyi politika nagy kérdései összefonódtak Trump értelmezésében, ez is segített összetartania a szavazóbázisát.

Trump visszatérésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy sokan ma is csodálják a politikust, legyőzhetetlennek gondolják, mert továbbra is úgy veszik, hogy nem vesztette el a választást, hanem csalás történt, ami egyébként ténybeli hazugság. Mint mondta:

a választás ellopása megalapozatlan vád, de Trump legyőzhetetlenségének imázsához kell.

A Republikánus Párton belül különösen a Capitolium ostroma után egy erős mag alakult ki, akik nem szeretnék Trumpot újra elnökjelöltként látni, ennek a csoportnak a vezetője Liz Cheney, akinek azonban nincs sok esélye az elnökjelöltségre - húzta alá a kutató, aki a következő könyvét a politikusnőről írja.