Megtámadásának hírére zavargások törtek ki - Belehalt sérüléseibe a korzikai prefektus elítélt gyilkosa

Hírek2022. márc. 22.MTI

Belehalt sérüléseibe a dél-franciaországi Marseille kórházában hétfőn a függetlenségpárti Yvan Colonna, aki életfogytiglani börtönbüntetését töltötte Claude Erignac egykori korzikai prefektus 1998-as meggyilkolásáért - közölte az elhunyt elítélt családjának az ügyvédje.

A korzikai férfit március 2-án támadta meg a börtönben egy iszlamista elítélt. Emiatt zavargásba torkolló tüntetések kezdődtek a Franciaországhoz tartozó szigeten, alig néhány héttel a francia elnökválasztás előtt. A támadás óta Colonna kómában feküdt.

Az agresszió a dél-franciaországi Arles börtönében történt, ahol Yvan Colonna a 2007-ben kimondott életfogytiglani tartó börtönbüntetését töltötte, amiért részt vett Claude Erignac egykori korzikai prefektus kilenc évvel korábbi meggyilkolásában.

A 61 éves Colonnát a fegyház sporttermében bántalmazta Franck Elong Abé, 36 éves kameruni férfi, aki kilenc évi börtönbüntetését tölti terrorbűncselekmény miatt. A radikális iszlamistát azóta terrorista gyilkosság gyanújával is vád alá helyezték. Igazságügyi források szerint azzal indokolta tettét, hogy Yvan Colonna "istenkáromlást" követett el, és "illetlenül beszélt a Prófétáról".

A függetlenségpárti aktivistát a térfigyelő kamerák felvételei szerint az iszlamista először hátulról ráugorva puszta kézzel, majd egy nejlonzacskóval próbálta megfojtani.

Az agressziót követően csaknem két héten át tartó tüntetések nemcsak a Colonna melletti rokonszenvről tanúskodtak, hanem Korzika függetlenségét hangoztató, vagy autonómiáját követelő hangok is hallatszottak.

Március 13-án, a Colonna támogatására Bastiában meghirdetett tüntetésen ezrek vonultak utcára, s a tiltakozók egy része összecsapott a rendőrökkel. A prefektúra adatai szerint 67 ember sebesült meg, közöttük a rendvédelmi erők 44 tagja.

A nyugalom azután tért vissza, hogy a múlt héten Gérald Darmanin belügyminiszter háromnapos látogatást tett a szigeten, és ígéretet tett arra, hogy az elnökválasztás után a kormány kész tárgyalásokat kezdeni a helyi vezetőkkel Korzika esetleges autonómiájáról.

A függetlenség és elszakadás kérdése nincs napirenden a szigeten, ahol az elmúlt évtizedek merényletei után viszonylagos politikai stabilitás alakult ki. A Korzikát irányító nacionalista pártszövetségnek ugyanakkor évek óta az a célja, hogy a sziget megkapja az autonómia státuszát.