Ezek a legelterjedtebb hamis mítoszok a karrierváltásról

Siker2018. nov. 7.Növekedés.hu

Kis változtatást tervezünk a karrierünkben, vagy teljesen más irányt vennénk? Összegyűjtöttük a legelterjedtebb mítoszokat, amelyek a karrierváltással kapcsolatban felmerülnek.

 A becslések szerint életünk során átlagosan körülbelül 5-7 alkalommal változtatunk a pályafutásunk irányán. Arról viszont nem létezik egységes meghatározás, hogy pontosan mi minősül karrierváltásnak. Ugyanazon a területen dolgozunk tovább, de egy másik iparágában? Egy vállalkozás tulajdonosai vagyunk, és ugyanabba a munkába is be kell tanulnunk, amit a beosztottjaink végeznek? Vagy csak a radikális lépések számítanak váltásnak? Íme a legnépszerűbb mítoszok, melyeket az emberek a karrierváltásról hisznek – és a valóság mögötte.

Létezik egy módszer, ami mindenkinél működik?

Számtalan motivációs könyv jelent már meg, amelyek segítségünkre lehetnek, ha változtatni szeretnénk az életünk bizonyos területein, beleértve a karrierváltást is. Viszont érdemes megjegyezni: ami valakinél működik, nem biztos, hogy nekünk is fog. Például elkezdhetünk egy vállalkozást a jelenlegi munkánk mellett, viszont vannak olyan cégek, amelyek kifejezetten tiltják az ehhez hasonló magánakciókat. Nem arról van szó, hogy ez rossz tanács lenne, sőt. Egyszerűen nem minden munkaterületen alkalmazható ugyanaz a módszer.

Gyors felmondás

Van, aki olyan szerencsés, hogy miután eldöntötte, valami másra vágyik, meg is találja a neki megfelelő pályát, csak felmond, és máris karriert váltott. A legtöbb ember számára azonban mindez nem ilyen egyszerű. Általában hosszú időbe telik, míg tisztán körvonalazódik a tervünk, majd rendszerint nehézségbe ütközünk: nehéz otthagyni eddigi munkahelyünket, nem vagyunk biztosak a másik szakmában, elbizonytalanodunk, hogy tényleg megéri-e feladni mindent az ismeretlenért. A leggyorsabb módja annak, hogy megtaláljuk, mit is szeretnénk igazából csinálni, hogy kipróbáljuk azt, ami a legjobb ötletnek tűnik: nem kell rögtön felmondani, belekóstolhatunk az új kihívásba a munkánk mellett, vagy egy esti kurzusra is beiratkozhatunk, hogy előkészítsük a terepet a váltáshoz.

Elég a pénzügyi kiegyensúlyozottság

 Bár határozottan megkönnyíti a dolgot, ha pénzügyileg kiegyensúlyozottak vagyunk, esetleg elegendő megtakarított pénzzel rendelkezünk, általában nem a pénzügyi helyzetünk dönt a karrierváltásról. Lehet, hogy jól keresünk jelenlegi szakmánkban, mégsem szeretjük. A probléma ugyanaz, mint a keveset keresők esetében: nehéz megfogalmazni az új célokat. Ehhez elegendő információra van szükségünk, amit leginkább a kapcsolatrendszerünkön keresztül tudunk gyűjteni.

A vállalkozás-indítás legapróbb részleteivel is tisztában kell lenni

A legtöbb embernek fogalma sincs, hogyan kell elindítani, működtetni egy vállalkozást, így meg kell tanulnia a folyamatot. Ez a mai világban szintén nem kivitelezhetetlen: munka mellett is meg lehet tanulni, hogyan építhetünk fel egy sikeres vállalkozást. A tudás hiánya néha inkább előny lehet, mint hátrány, főleg ha a túl sok félelem akadályozhat minket.  

(via Entrepreneur)