Ezek a legelterjedtebb hamis mítoszok a karrierváltásról

Siker2018. nov 7.Növekedés.hu

Kis változtatást tervezünk a karrierünkben, vagy teljesen más irányt vennénk? Összegyűjtöttük a legelterjedtebb mítoszokat, amelyek a karrierváltással kapcsolatban felmerülnek. A becslések szerint életünk során átlagosan körülbelül 5-7 alkalommal változtatunk a pályafutásunk irányán. Arról viszont nem létezik egységes meghatározás, hogy pontosan mi minősül karrierváltásnak. Ugyanazon a területen dolgozunk tovább, de egy másik iparágában? Egy vállalkozás tulajdonosai vagyunk, és ugyanabba a munkába is be kell tanulnunk, amit a beosztottjaink végeznek? Vagy csak a radikális lépések számítanak váltásnak? Íme a legnépszerűbb mítoszok, melyeket az emberek a karrierváltásról hisznek – és a valóság mögötte.

Létezik egy módszer, ami mindenkinél működik?

Számtalan motivációs könyv jelent már meg, amelyek segítségünkre lehetnek, ha változtatni szeretnénk az életünk bizonyos területein, beleértve a karrierváltást is. Viszont érdemes megjegyezni: ami valakinél működik, nem biztos, hogy nekünk is fog. Például elkezdhetünk egy vállalkozást a jelenlegi munkánk mellett, viszont vannak olyan cégek, amelyek kifejezetten tiltják az ehhez hasonló magánakciókat. Nem arról van szó, hogy ez rossz tanács lenne, sőt. Egyszerűen nem minden munkaterületen alkalmazható ugyanaz a módszer.

Gyors felmondás

Van, aki olyan szerencsés, hogy miután eldöntötte, valami másra vágyik, meg is találja a neki megfelelő pályát, csak felmond, és máris karriert váltott. A legtöbb ember számára azonban mindez nem ilyen egyszerű. Általában hosszú időbe telik, míg tisztán körvonalazódik a tervünk, majd rendszerint nehézségbe ütközünk: nehéz otthagyni eddigi munkahelyünket, nem vagyunk biztosak a másik szakmában, elbizonytalanodunk, hogy tényleg megéri-e feladni mindent az ismeretlenért. A leggyorsabb módja annak, hogy megtaláljuk, mit is szeretnénk igazából csinálni, hogy kipróbáljuk azt, ami a legjobb ötletnek tűnik: nem kell rögtön felmondani, belekóstolhatunk az új kihívásba a munkánk mellett, vagy egy esti kurzusra is beiratkozhatunk, hogy előkészítsük a terepet a váltáshoz.

Elég a pénzügyi kiegyensúlyozottság

 Bár határozottan megkönnyíti a dolgot, ha pénzügyileg kiegyensúlyozottak vagyunk, esetleg elegendő megtakarított pénzzel rendelkezünk, általában nem a pénzügyi helyzetünk dönt a karrierváltásról. Lehet, hogy jól keresünk jelenlegi szakmánkban, mégsem szeretjük. A probléma ugyanaz, mint a keveset keresők esetében: nehéz megfogalmazni az új célokat. Ehhez elegendő információra van szükségünk, amit leginkább a kapcsolatrendszerünkön keresztül tudunk gyűjteni.

A vállalkozás-indítás legapróbb részleteivel is tisztában kell lenni

A legtöbb embernek fogalma sincs, hogyan kell elindítani, működtetni egy vállalkozást, így meg kell tanulnia a folyamatot. Ez a mai világban szintén nem kivitelezhetetlen: munka mellett is meg lehet tanulni, hogyan építhetünk fel egy sikeres vállalkozást. A tudás hiánya néha inkább előny lehet, mint hátrány, főleg ha a túl sok félelem akadályozhat minket.  

(via Entrepreneur)

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.